Corona:

- Testing gir trygghet

En pinne i nesa, to ganger i uka. Inntil vaksineringen er rullet ut, er det massetesting på skolene som skal stanse coronaviruset.

TESTER: - Det gjør ikke vondt. Trenger ikke ta pinnen så langt opp i nesa, og du kontrollerer det selv sier Casper Schou-Liberg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

Mandag startet massetesting på ungdomsskolene og videregående skoler i Oslo. Nå skal 40 000 elever teste seg to ganger i uka, mandag og torsdag.

I klasserommet på Kongshavn videregående skole i Oslo venter Ida Damsleth (17) på at resultatet fra hurtigtesten skal vises i displayet. Hun er ikke veldig bekymret. Ida har nemlig hatt covid-19 ikke én, men to ganger.

Og det var nettopp hurtigtesten som gjorde at hun oppdaget smitten andre gang.

Første gang Ida fikk corona var i vinterferien. Hun trodde derfor hun var immun, men rett etter skolestart, fikk hun vondt i hodet og kjente seg sliten.

DOBBEL SMITTE: Det var takket være hurtigtesten fra skolen at Ida Damsleth oppdaget coronasmitten andre gang. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
DOBBEL SMITTE: Det var takket være hurtigtesten fra skolen at Ida Damsleth oppdaget coronasmitten andre gang. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Tok testen

- Jeg bare tok en test, for vi hadde fått mange tester med hjem fra skolen. Så var testen positiv og jeg tok en PCR-test, som også var positiv, sier hun.

Ida er klar på at det er takket være hurtigtesten hun hadde fått utdelt fra skolen at hun oppdaget smitten.

- Før fikk man gjerne ikke vite om hvis du var nærkontakt, men når vi tar hurtigtestene selv, så sier vi ifra til hverandre sier Damsteth.

Gir trygghet

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) spør klassen hvordan det går.

- Jeg unner dere så innmari å ha en vanlig hverdag, sier hun til klassen ved Kongshavn.

Og det er nettopp her massetestingen kan hjelpe, mener hun.

- Tilbakemeldingene vi får fra skolene, er at det bidrar til større grad av trygghet, både blant elever og foresatte. Det bidrar også til større grad av kontroll, og kanskje at man unngår noen av de større utbruddene, sier Thorkildsen.

MØTER KLASSEN: Rektor Knut Jørgen Kopperud (t.v.), skolebyråd Inga Marte Thorkildsen og prosjektleder Sidsel Holm Bye. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
MØTER KLASSEN: Rektor Knut Jørgen Kopperud (t.v.), skolebyråd Inga Marte Thorkildsen og prosjektleder Sidsel Holm Bye. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Siste ukes tall fra skolene i Oslo kommune viser at i grunnskolen var det 1000 elever og 62 ansatte med positiv corona-test som var blitt fanget opp av massetestingsprosjektet. I videregående skoler var tallet 489 elever og 15 ansatte som er.

- Det viser at det virker jo, sier prosjektleder for massetestingen i Osloskolen Sidsel Holm Bye.

Barneskoler neste

Neste skritt blir å rulle ut massetesting på barneskolene. Noen barneskoler i Oslo har allerede begynt å teste ved behov, som før barna skal på leirskole. På barneskolen er det de foresatte som må teste barna sine hjemme. Foreldrene vil da få opplæring via Teams, eller tilbud om et ettermiddags-kurs på skolen.

Akkurat når testingen på barneskolene starter opp, er usikkert. Målet er å starte utrullingen allerede neste uke.

Inga Marte Thorkildsen er glad for at de nå har fått kommet i gang med å bruke massetesting som verktøy for å kunne holde skolene åpne på grønt nivå.

ET VERKTØY: Massetesting er et verktøy på vei mot full vaksinedekning, mener Inga Marte Thorkildsen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ET VERKTØY: Massetesting er et verktøy på vei mot full vaksinedekning, mener Inga Marte Thorkildsen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Målet er å holde elevene så mye som mulig på skolen. Vi må lære oss å leve med corona på en eller annen måte. Men vi skal gjøre alt vi kan for at man er så trygg som mulig, og samtidig få den skolegangen man har krav på, sier skolebyråd Thorkildsen.

Bergen kommune åpnet mandag opp for jevnlig testing i videregående skoler med utbrudd av covid-19. De arbeider med rutiner for innføring i skoler og barnehager for øvrig.

Rektor ved Kongshavn videregående skole, Knut Jørgen Kopperud, mener de ser tydelig effekt av massetestingen.

Testing virker

- Etter at vi startet opp testingen to ganger i uka, så unngikk vi at elevene måtte i karantene. Antallet som er i karantene har falt betraktelig, og er nesten helt borte nå, sier han.

Rektor Kopperud er tydelig på at karantene og isolasjon er noe av det som har slitt mest på elevene.

Helsedirektoratets retningslinjer slår fast at testing nå kan erstatte karantene. Ved kjent smittetidspunkt anbefales hurtigtest etter 3 og 5 dager. Ved ukjent smittetidspunkt, anbefales en test med det samme, i tillegg til test dag 3 og 5. Alternativer er fast testing to dager i uka.

- Fanger opp flere

Helsedirektoratet anbefaler slik massetesting i skoler med mye smittespredning. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at formålet er å fange opp de elevene som er reelt smitteførende.

- Ved å teste flere ganger, øker man sannsynligheten for å fange opp slik smitte. Selv om antigen hurtigtester har noe lavere sensitivitet enn PCR-tester, har de den fordelen at tusenvis kan testes samtidig og få svar på 20 minutter. Det gjør at man vil fange opp flere enn ved tradisjonell PCR-testing, sier Nakstad. Han forteller at to antigen hurtigtester tatt med to dagers mellomrom, er mer sensitivt for å oppdage smitte, enn én PCR-test.

Ifølge FHIs gjennomgang, får 20–30 prosent av de unge som er smittet, ikke symptomer. Massetesting kan plukke opp disse.

ENKELT: - Det er fint å kunne teste seg før man skal i konfirmasjon og sånt, og skal møte eldre mennesker, sier Fredrik Bakkejord. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ENKELT: - Det er fint å kunne teste seg før man skal i konfirmasjon og sånt, og skal møte eldre mennesker, sier Fredrik Bakkejord. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Gir trygghet

- Jeg synes det er fint å teste seg, da er du sikker på at du ikke har det, sier Fredrik Bakkejord på Kongshavn videregående skole mens han roterer rundt med testpinnen i nesa.

Fredrik Bakkejord (17) har også hatt covid-19 tidligere, rett etter sommeren. Da hadde han feber i tre dager. Faktisk er det minst 11 i klassen som alt har hatt corona.

På Kongshavn videregående skole startet de med massetesting 21. august, hver mandag og torsdag tar elevene en selvtest hjemme.

Etter 15–20 minutter er testene klare. Ingen av hurtigtestene i 2. klasse på create-linjen på Kongshavn skole var positive i dag.

ENKEL: Elevene ved Kongshavn vgs ser ut til å ha lært seg teknikken på selvtesten. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ENKEL: Elevene ved Kongshavn vgs ser ut til å ha lært seg teknikken på selvtesten. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer