Coronavirus

Testingen stuper: - Flere årsaker

For tre uker siden, i uke 45, ble 152 886 nordmenn testet for coronavirussykdom. Deretter har antall testede gått betydelig ned, uke for uke. Nedgangen fortsetter i uke 48, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

SEKVENSERING: Line Vold ved Folkehelseinstituttet forklarer hvorfor de benytter seg av metoden helgenomsekvensering. Reporter: Frode Andresen. Video: Madeleine Liereng Vis mer
Publisert

- Vi er opptatt av at testaktiviteten skal være høy, og det er bygget opp god testkapasitet og høy testaktivitet i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkeinstituttet (FHI) til Dagbladet.

Dermed er det ikke rart at FHI for tida følger nøye med på utviklingen i antall coronatestede nordmenn.

FØLGER MED: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier FHI følger nøye med på nedgangen i antall coronatestede i Norge. Foto: Jil Yngland/NTB
FØLGER MED: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier FHI følger nøye med på nedgangen i antall coronatestede i Norge. Foto: Jil Yngland/NTB Vis mer

For tre uker siden, i uke 45, ble 152 886 personer coronatestet, en økning på 20 prosent fra uka før, heter det i FHIs ukesrapport for den uka.

I uke 46 ble 143 768 personer testet, en nedgang på 10 prosent fra uka før.

Andelen positive blant de testede økte fra 2,52 prosent i uke 45 til 2,78 prosent i uke 46, heter det i den påfølgende ukesrapporten.

I uke 47 ble 135 720 personer testet, en nedgang på 16 prosent fra uka før.

Andelen positive blant de testede økte fra 2,77 prosent i uke 46 til 2,92 prosent i uke 47, heter det i smitteverninstituttets ukesrapport for uke 47.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å ta en coronatest før jul uten symptomer. Vis mer

- Viktig

- Det er viktig for å ha god oversikt over epidemien, avdekke smitte og bryte smittekjeder med smittesporing og karantenering. Man kan imidlertid ikke se på antallet tester alene, men må sammenholde det med andelen av de som testes som tester positivt, sier Line Vold.

FHIs tall for uke 48 er ikke ferdig analysert ennå, men instituttet kan tydelig se at nedgangen i antall coronatester, som har pågått siden uke 45, vedvarer.

- Ja, det ser ut til at nedgangen i antall tester fortsetter. Tallene vil gjøres opp onsdag, så det er for tidlig å beregne endelig prosentandel som tester positivt, sier Vold.

Per klokka 10.30 tirsdag viser FHIs tall at 111 253 personer er coronatestet i uke 48, mot 126 162 personer i uke 47.

Tallet vil med stor sannsynlighet være høyere når regnskapet blir presentert i onsdagens ukesrapport.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Flere årsaker

FHI mener det antakelig er flere årsaker til at antallet som testes går ned.

- Det kan være at det er færre som har luftveissymptomer nå. Vi ser at andelen som oppsøker lege for luftveissymptomer har gått noe ned de siste ukene, sier Vold.

Videre påpeker hun at det har blitt kraftig strammet inn på krav til reisende til Norge de siste ukene.

Reisende som ikke er bosatt i Norge må presentere en negativ test tatt 72 timer før innreise, og for de fleste arbeidsreisende er det ikke lenger mulig å benytte unntak i covid-19 forskriften fra innreisekarantene mot testing.

- Det kan ha medført at det er færre fra andre land som reiser til Norge og som testes, og kan også bidra til å forklare nedgangen i antall som testes.

POPULÆR: Jørgen Sæther har i coronatiden vokst seg stor på videodelingstjenesten TikTok ved hjelp av hans to kaniner. Video: Jonas Gard Steen Andersen. Vis mer

Færre utbrudd

Vold trekker også fram at det er rapportert om noe færre smitteutbrudd de siste par ukene. Dette kan også være en medvirkende årsak til nedgangen i testing.

Nedgangen i antall coronatestede i Norge er noe FHI ser grunn til å følge med på.

- I tillegg til at vi følger med på antall tester som utføres, er det viktig å følge med på andelen som tester positivt av dem som tester seg. Dette gir en indikasjon på hvor godt vi fanger opp i våre systemer de som er smittet, sier Vold og utdyper:

- Dersom det er mange av dem som testes som er positive, så er vi bekymret for at vi kan ha store mørketall. Positivandelen er ikke ferdig beregnet for uke 48, men vil komme i ukesrapporten vår onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer