Corona

Testmangel: - Veldig bekymret

Forskere advarer: Den pågående mangelen på hurtigtester i Storbritannia er en «stor bekymring».

MANGEL: Det er mangel på hurtigtester i Storbritannia. Her fra et apotek i London, 29. desember 2021. Foto: Hollie Adams / AFP / NTB
MANGEL: Det er mangel på hurtigtester i Storbritannia. Her fra et apotek i London, 29. desember 2021. Foto: Hollie Adams / AFP / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

I det siste har det vært stor mangel på hurtigtester i Storbritannia. Samtidig er smittetrykket høyt, og i går fikk britene nok en ny smitterekord: 183 037 smittede registrert i løpet av et døgn, ifølge Reuters.

Ifølge Independent sier professor Martin Marshall, leder for den britiske legeforeningen Royal College of General Practitioners, at covid-19 skaper store problemer.

- Covid sprer seg fortsatt som ild i tørt gress og det har enorme konsekvenser for helsevesenet generelt. Det vi ser er flere og flere pasienter som vi møter i allmennpraksis, med coronasymptomer.

Samtidig sier ledende forskere at den pågående mangelen på coronatester er en «stor bekymring» i forkant av nyttårsfeiringen, skriver Sky News.

HURTIGTEST: En positiv Covid-19 antigen hurtigtest. To streker markerer at corona er påvist.Foto: Erik Johansen / NTB
HURTIGTEST: En positiv Covid-19 antigen hurtigtest. To streker markerer at corona er påvist.Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

Bekymret for nyttårsfeiringen

Professor Ravi Gupta, klinisk mikrobiolog ved Cambridge-universitetet, omtaler mangelen som en «stor bekymring».

- Fordi vi selvfølgelig allerede har så mange tilfeller at sannsynligheten for at et individ i et sosialt miljø på nyttårsaften er smittet, selv om vedkommende potensielt har testet negativt de siste 24 timene, er ganske høy.

- Smitteoverføringen kommer til å være betydelig og selvsagt vil tilgjengeligheten av tester, av hurtigtester, forsterke det problemet. Personlig er jeg veldig bekymret for hva som kommer til å skje neste år, fortsetter Gupta.

BESØK: Onsdag besøkte statsminister Boris Johnson et vaksinesenter i Milton Keynes sentralt i England. Der anmodet han folk om å teste seg og holde nyttårsfeiringen på et fornuftig nivå. Foto: Geoff Pugh/Daily Telegraph / PA / NTB
BESØK: Onsdag besøkte statsminister Boris Johnson et vaksinesenter i Milton Keynes sentralt i England. Der anmodet han folk om å teste seg og holde nyttårsfeiringen på et fornuftig nivå. Foto: Geoff Pugh/Daily Telegraph / PA / NTB Vis mer

Advarselen kommer samtidig som helseminister Sajid Javid innrømmer at det er en enestående etterspørsel etter både PCR- og hurtigtester, som har forårsaket en belastning på testsystemet, skriver Sky News.

Professor og medlem av NERVTAG, en gruppe eksperter som gir råd til regjeringens øverste medisinske rådgiver, Peter Openshaw, mener også at mangelen av tester nå rett før nyttårsfeiringa er veldig bekymringsfullt.

I et radiointervju sier han at fester er «perfekte» for å spre coronaviruset.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

- Hvert femte minutt

Apotekforeningen har gått ut og sagt at mangelen i jula har satt «de som gjør det ansvarlige i en umulig situasjon», ifølge The Guardian.

- Det våre medlemmer forteller oss, er at etterspørselen på hurtigtester er veldig høy for øyeblikket, på grunn av de nåværende retningslinjene om selvisolasjon. Apotekene rapporterer at noen spør etter hurtigtester hvert femte minutt, sa leder i foreningen, Leyla Hannbeck.

I England kan de som tester positivt få kutte selvisolasjonen fra ti til sju dager om de har negative hurtigtester på dag seks og sju.

TREDJE DOSE: Helseminister Sajid Javid går forbi en kø av personer som venter på tredje dose av vaksine i London. Bildet er tatt 15. desember 2021. Foto: Stefan Rousseau/PA / NTB
TREDJE DOSE: Helseminister Sajid Javid går forbi en kø av personer som venter på tredje dose av vaksine i London. Bildet er tatt 15. desember 2021. Foto: Stefan Rousseau/PA / NTB Vis mer

I et brev sendt til parlamentsmedlemmene onsdag kveld, anerkjente helseminister Sajid Javid den intense belastningen på systemet nå som tilfeller av omikronvarianten fortsetter å øke, skriver The Guardian.

- I lys av den store etterspørselen for hurtigtester sett over de siste tre ukene, forventer vi å måtte begrense systemet på visse punkter over de neste to ukene for å håndtere forsyningen hver dag, med nye forsyninger gitt ut regelmessig gjennom hver dag.

Regjeringen tar grep, og bestiller flere tester. 300 millioner er ventet i januar, en stor økning fra de 100 millioner hurtigtestene som var planlagt før omikron ble oppdaget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer