- Tetris kan hindre flashbacks

Mens et spørrespill kan gi deg flere.

BLOKKERER FLASHBACKS: Spiller du Tetris etter å ha blitt utsatt for traumatiske hendelser, kan du ifølge ny forskning redusere flashbacks.
BLOKKERER FLASHBACKS: Spiller du Tetris etter å ha blitt utsatt for traumatiske hendelser, kan du ifølge ny forskning redusere flashbacks.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å spille dataspillet Tetris etter å ha vært utsatt for en traumatisk hendelse kan redusere sjansen for at minnene kommer tilbake i såkalte flashbacks.

- Det er den type minne som dukker opp når du ikke ønsker det, sier Emily Holmes, forsker i klinisk psykologi ved Oxford-universitetet, til NewScientist.

I fjor publiserte Holmes en studie som viste at personer som spilte Tetris i halvannen time etter å først ha sett på en video med forstyrrende ulykkesbilder, hadde færre uønskede minner av bildet.

Spill Tetris og over 2000 andre gratisspill her

Færre flashbacks Det var den gang ikke klart om dette kun var et resultat av distraksjon eller om effekten gjaldt alle dataspill. Holmes siste studie hevder imidlertid at effekten bare gjelder spill som krever romforståelse (såkalte visuospatiale spill), hvor Tetris er det klassiske eksempelet. Spillet forstyrrer mekanismene som gjør at minnet brenner seg fast.

I den nyere forskningen lot hun en gruppe frivillige spille et typisk spørrespill, mens en kontrollgruppe ikke spilte dataspill i det hele tatt. Begge etter å ha blitt utsatt for sterke bilder. Etterpå sammenliknet hun resultatet med Tetris-spillerne.

Personene som hadde spilt Tetris i etterkant av å ha sett traumatiserende bilder hadde bare halvparten så mange flashbacks i forhold til kontrollgruppen. De som spilte spørrespill hadde faktisk flere flashbacks enn normalen.

Seks timer Fordelene ved å spille Tetris var gjeldende selv om personene ventet i fire timer etter å ha blitt utsatt for traumet før de spilte. Det kan ta opp mot seks timer før et traume inntreffer til at minnene fester seg, hevder studien. Dette åpner opp muligheten for å forme dem før de brenner seg fast.

- Dette kan tyde på at spillet ikke bare er en distraksjon, men at det faktisk forstyrrer og legger en ekstra byrde til mekanismene som former de påtrengende minnene. Tetris sletter ikke minnet — men det tar brodden av den mest påtrengende delen av minnet, sier hun.

Gjentatte marereritt og flashbacks er et av hovedsymptomene for diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Særlig soldater i krig er utsatt for å få denne psykiske lidelsen.

Flashbacks er forårsaket av en ubalanse mellom sanseinntrykk — hva vi ser, hører, smaker og lukter — og konseptualiseringen, som gjør at vi forstår og danner oss en forestilling av hva vi ser.

Ved traumatiske opplevelser kan sanseinntrykkene forsterkes i forhold til konseptualiseringen. Dette kan gjøre det vanskelig å huske hendelsen som et hel og sammenhengende historie. I stedet brennes det fast som et sett av sanseoppfatninger, som gjør at man bare husker enkelte bilder.