Tett innspurt

Italia holder pusten. Snart kommer de første valgdagsmålingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sola skinner over store deler av Italia i dag. De første valgdagsmålingene er forventet å komme i morgen etter klokka 15.00 da valglokalene stenger.

- Jeg håper alt vil forløpe sted på en rolig og god måte, sier Romana Prodi til AP, som er Berlusconis hovedutfordrer. Resultatene før valget startet viste at han ledet med et knapt flertall.

Korte kontrakter

Noen unge mennesker ved en stemmestasjon sentralt i Roma sier de er overbevist om at Prodi er best for Italia fordi han har lovet å hjelpe unge mennesker med å finne jobber, samt kutte ned på antall korttidskontrakter.

- Hvis han gjør som han har lovet, vil min personlige situasjon forbedre seg drastisk, sier 28-åringen David Guerra. Han er oppgitt over at hans mange korte arbeidskontrakter som dataprogrammerer ikke gir ham verken ferie eller rett til sykefravær.

Linda Mille, en lege som stemte tidlig i dag på vei til arbeid, sier hun stemmer sentrum-venstre. Men hun beskriver seg selv som mer imot Berlusconi enn for Prodi:

- Jeg føler egentlig ikke for å stemme på noen av dem. Men jeg kan ikke tenke meg noe verre alternativ enn Berlusconi, sier hun til AP.

Støtter USA

OPPLAGT: En svært opplags og seiersikker Silvio Berlusconi ankom valglokalet i Milan i dag med sin mor Rosa.
OPPLAGT: En svært opplags og seiersikker Silvio Berlusconi ankom valglokalet i Milan i dag med sin mor Rosa. Vis mer

Et fortsatt styre med Berlsconi betyr en fortsatt støtte til USAs president og krigføringen i Irak. Prodi har på sin side oppfordret til en nedtoning av bindingene til Washington og styrke båndene til EU. Samtidig er det ingen hemmelighet at EU er lei av Berlusconis mange påfunn og ønsker ham fjernet. Den tidligere forbundskansleren Helmut Kohl har gitt sin uforbeholdne støtte til Prodi, som tidligere har ledet EU-kommisjonen.

Men ikke alle velgere ønsker seg forandring i Italia.

- I år har de virkelig irritert oss, sier velger Antonio Recine, med henvisning til hvordan de to kandidatene har drevet skittentøyvask under valgkampen. 79-åringen forteller at han har stemt konservativt, og sier at Italias trege økonomi ikke har påvirket valget hans.

- Til tross for alt som har blitt sagt, ser det ikke akkurat ut som vi sulter her, sier Recine.

UTFORDRER:</B> Målingene før valget har vist et knepent forsprang for Romana Prodi.