Slik blir været:

Tett med julesnø: - Titalls centimeter

I jula blir det godt med snø flere steder i landet. Været er generelt tørt og kaldt, men noen plasser blir det mildere, ifølge statsmeteorologen.

SNØ: Snøen ligger fortsatt på bakken i hovedstaden 24. desember. Her fra ettermiddagen, lille julaften, i lystunnelen i Spikersuppa i Oslo sentrum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SNØ: Snøen ligger fortsatt på bakken i hovedstaden 24. desember. Her fra ettermiddagen, lille julaften, i lystunnelen i Spikersuppa i Oslo sentrum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snøen som så fint la seg på bakken både på Østlandet og Finnmarks-kysten onsdag 22. desember, ble de fleste steder liggende til julaften. Også Vestlandet og Midt-Norge fikk snø denne uka, skriver Meteorologene på Twitter.

- Det er ventet en god del snøbyger fram til og med andre juledag. Særlig i deler av Trøndelag og Møre og Romsdal, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid til Dagbladet.

Han forteller at det kommer tett med snøbyger i fjellområdene i deler av Midt-Norge, og det kan bli mange titalls centimeter med snø.

- Det er tett med julesnø, og her blir det virkelig en snørik jul, sier Fagerlid.

- Hvem får det beste juleværet?

- Østafjells og Vestlandet, sør for Nordfjord, får masse sol, og noen plasser ligger det snø, så det er nok veldig fint vær her. Men om det er stor mengder snø man er ute etter, er det Midt-Norge og Nord-Norge som har det beste juleværet, svarer statsmeteorologen.

Midt-Norge: - Mye snø

På selve julaften er det meldt snø og 4-7 minusgrader i Trondheim.

- Møre og Romsdal og sørlige deler av Trøndelag vil få ganske mye snø de neste 48 timene. Bor du i området, vil snømåking bli en daglig syssel fram til tredje juledag, skriver meteorologene på Twitter.

Første juledag er det meldt sol fram til klokka 15 i Trondheim, og pluss én grad hele dagen. Også andre juledag er det meldt pluss én grad.

Tirsdag 28. desember blir det imidlertid ned mot åtte kalde i Trondheim igjen.

Vestlandet: - Mildt vær i romjula

I Stavanger er sola på himmelen en time lenger enn i hovedstaden på julaften - til klokka 16. Det er meldt lett bris fra nordøst fram til klokka 14, og temperaturen ligger på mellom 1 og 3 kuldegrader hele julaften.

For vestlendingene blir det ikke like mye snø i jula, ifølge statsmeteorologen.

- Fram til og med andre juledag, blir det spredte byger på Vestlandet, sier Fagerlid.

Når vi kommer til 4. og 5. juledag, er prognosen mer usikker, forteller han.

GLIPP: TV-seerne fikk servert noe helt uventet under en værmelding i Spokane, Washington søndag 17. oktober. Foto: Twitter / KREM Vis mer

- Men det ser ut til at det kan bli mildt på Vestlandet i romjula, sier han.

Til helgen gir minusgradene seg i Stavanger på ettermiddagen. Det er ikke meldt noe kaldere enn to minus første og andre juledag. Og til uka blir det varmegrader i Stavanger. 1-2 plussgrader mandag og opp mot åtte plussgrader torsdag-lørdag. Onsdag og torsdag skal det regne.

Østafjells: - Kan snø i romjula

Selv om det har kommet mest snø fra Midt-Norge og oppover i landet, er det også en del snø østafjells. På julaften ligger det fortsatt en del snø på bakken flere steder på Østlandet.

Snøen østafjells blir ifølge Fagerlid liggende en stund til.

- Det er ikke de store endringene i været framover. Det blir nok en stykke ut i romjula før vi får en endring. Det er generelt kaldt og fint i Sør-Norge, og både østafjells og i sør blir det kaldt vær, sier han.

I Oslo blir det sol både på julaften og i helga. Det er meldt 5-6 minusgrader på julaften i hovedstaden. Sola gir seg i 15-draget, og det kommer en svak vind fra sørvest, som varer fram til kvelden.

Også første og andre juledag blir det sol i Oslo, fram til klokka 15. Det blir et par grader varmere på lørdagen, og rundt 6 kalde på søndagen.

Statsmeteorologen sier at det ser ut til at det kan bli snø igjen Østafjells 28. desember.

- Det er veldig kald luft både i øst, midt og vest. Lavtrykket i vest vil østover, men den kalde lufta i øst er tung og har å rikke på, forteller han.

Til uka blir det fra onsdag 29. desember varmere i lufta i Oslo, og rundt null grader store deler av dagen. På kvelden er det meldt regn og pluss én grad. Det samme gjelder torsdag og fredag. Torsdag er det meldt pluss én hele dagen og fredag rundt null.

Nord for Oslo østafjells er det venta kaldt vær i romjula.

Nord-Norge:

I Nord-Norge er det også ventet spredte snøbyger, og vinterværet ser derimot ut til å holde seg i nord.

- Det neste døgnet er det venta snøbyger i store deler av Nord-Norge. Det er Midt-Norge og Nord-Norge som får ei snørik jul i år, sier statsmeteorologen.

I Kirkenes kryper gradestokken ned mot 20 minusgrader til uka, men på julaften er det meldt fem kuldegrader store deler av dagen. Det er meldt lett bris fra nordøst med vindkast opp mot 10 meter i sekundet.

Første juledag er det meldt rundt 6-7 minus, og fra tirsdag synker gradestokken helt ned til 18 kalde. Det blir ned mot 20 minus i Kirkenes i

- Det er bare langs kysten i Sør-Norge man kan regne med å komme over null grader den nærmeste uka. Kaldest blir det på Finnmarksvidda, her ligger det an til å bli under 30 minus fram mot nyttår, skriver meteorologene på Twitter.

I Bodø er det gult farevarsel for kuling på hav og kyst både på julaften og første juledag. Det blir ned mot seks minusgrader både 24. og 25. desember. Det blir litt varmere til uka. Da er det meldt rundt 4 minusgrader de første dagene, og så blir det et par grader varmere fra torsdagen.

I Tromsø skal det snø hele julaften, og temperaturen vil ligge på 2-3 minusgrader. Det er meldt laber bris fra nord med vindkast opp mot tolv meter i sekundet.

Første og andre juledag er det meldt ned mot 10 minusgrader. Til uka ligger temperaturen på 3-7 minus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer