Tett under hetta

JASPER (Dagbladet): De hadde sneakers, kampstøvler og høyhælte sko der de sto i de hvite kappene. De var unge, gamle, tjukke, tynne og av begge kjønn, men hevet høyrearmen samtidig til uniformert nazi-hilsen og istemte: «Hvit makt!» De holdt taler med sine hvite nisseluer stående rett til værs, men virket litt svette og forkavet i varmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De klappet for talene som inneholdt noe patetisk surr om at «negrene bodde i Afrika i mange hundre år» uten å bli «sivilisert». Tankekraften bak disse utkledde skikkelsene som kaller seg «stordrage» og «stortitan» og andre oppblåste ting, er knapt målbar. Lørdagens seremonimester på plenen foran rådhuset i Jasper der den vesle rasistgjengen benyttet seg av sin grunnlovfestede rett til å uttrykke avskyelige meninger, ropte med trass på nivå med en treåring at han var «stolt over å være hvit».

  • De var bare drøyt tjue stykker, men hadde trukket minst ett dusin satellittbiler og en skog av TV-kameraer hit til denne landsbyen i Øst-Texas. Rick Anderson, «stortitan for ridderne av den hvite kamelia» erklærte at Jasper er «klanland». Det er selvsagt tøv. Innbyggerne i Jasper holdt seg langt unna denne demonstrasjonen, og ønsket det overtallige mediekorpset dit pepper'n gror. Men det er for seint å hindre at Jasper, Texas, har skrevet seg inn i rasismens lange og smertefulle historie i Amerika.
  • The New Black Panther Party benyttet klanopptrinnet lørdag til å etablere seg og sitt sterkere i rampelyset, og avslørte at det ekstremistene først og fremst trenger, er hverandre. Veltrente Khalid Muhammad som tidligere var talsmann for Louis Farrakhans Nation of Islam, prøvde å løpe ned politisperringene med full mediedekning. Hans milits som var bevæpnet med pumpehagler og automatvåpen, ble holdt igjen av politiet et par kvartaler unna rådhuset. Muhammad sørget da for å trekke med seg mediesvermen dit. Våpnene ble båret omkring av noen struttende unge menn i testosterontåke, for anledningen dollet opp med litt Rambo, litt Tupac Shakur og en ferniss av Stokely Carmichael. Etter at alle hadde fått se og fotografere, ble Khalid Muhammad kjørt bort av en sjåfør i nypresset kamuflasjeuniform. Transportmiddelet var en skinnende blank og ny Mercedes med firehjulstrekk.
  • Tragedien er at væpnede elementer på fløyene godt kan finne på å ta liv og gjøre skade. Det var slik dette kapittelet begynte da de tre tatoverte småkjeltringene Shawn Berry (23), John King (23) og Lawrence Brewer (31) plukket opp den haikende 49-åringen James Byrd Jr. som var på vei hjem fra sin fars hus. Berry har fortalt politiet at King ble forbannet fordi Berry hadde tatt opp en svart haiker. King dengte angivelig Byrd bevisstløs. Brewer skal ha hjulpet ham med det. Til slutt slo de kjetting rundt anklene på sitt hatoffer, bandt kjettingen til støtfangeren på trucken og kjørte en halv mil til en kirkegård for svarte. Der løsnet de kjettingen og etterlot det som var igjen av Byrd i veikanten.
  • Men selv et brutalt drap som dette er bare en fotnote i rasismens amerikanske historie, der det blodigste kapittelet ble utkjempet under borgerkrigen. Inndelingen i over- og undermennesker overlevde imidlertid nederlaget til slaveriforkjemperne i sør. Så seint som i fjor satte president Bill Clinton ned en kommisjon som skal anbefale tiltak for å komme dagens raseproblemer i USA til livs. Men denne siste debattrunden startet ikke da. Den har pågått intenst siden kampen for borgerrettighetene vokste seg sterk i begynnelsen av sekstitallet, og har forandret mye til det bedre på disse snart fire tiårene.
  • Likevel ble det i Jasper avdekket hvor stor avstanden fremdeles er fra hatgruppene på gatenivå til de intellektuelle avveiningene i utredningene og bøkenes verden, der hovedspørsmålet de siste årene har vært om arbeidet mot raseskillet er en fiasko, eller tvert imot er en suksess.

Skuespillet fra yttergruppene denne heite sommerdagen i Texas tyder på at det er langt fram. Pessimistene ser på klandemonstrasjonen, og panternes innhopp i den, som et varsel om at et tilbakeslag er underveis. Optimistene håper drapet og demonstrasjonen skal aktivisere dem som trodde at nasjonen var kommet lenger.