Den irske finansministeren Michael Noonanlovet å tette et omstridt smutthull i den landets skatteregler da han la fram statsbudsjettet for 2015 tirsdag. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / NTB scanpix
Den irske finansministeren Michael Noonanlovet å tette et omstridt smutthull i den landets skatteregler da han la fram statsbudsjettet for 2015 tirsdag. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / NTB scanpixVis mer

Tetter smutthullet «dobbelt irsk»

Har gjort det lukrativt for selskaper som Apple, Google og Amazon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irske myndigheter lovet tirsdag å tette et omstridt smutthull i landets skatteregler. Det irske regelverket har gjort det lukrativt for selskaper som Apple, Google og Amazon å operere i landet.

De store multinasjonale selskapene har kunne bruke et system kjent som «dobbelt irsk» for å flytte fortjeneste fra et land til et annet, der skatten er lavere.

Smutthullet blir fjernet fra neste år, lovet den irske finansministeren Michael Noonan i forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet for 2015. Endringen gjelder i første omgang nye selskaper, mens kjemper som Apple og Google kan nyte godt at ordningen helt fram til 2020.

- Jeg fjerner selskapenes mulighet til å bruke «dobbelt irsk» ved å endre reglene. Alle selskaper i Irland skal også høre hjemme i Irland skattemessig, sier Noonan.

EUs konkurransemyndigheter gransker det irske systemet, og ba forrige måned blant annet om opplysninger om skatteavtalene Apple har inngått med irske myndigheter i 1991 og 2007.

(NTB)