Tetter smutthullet «dobbelt irsk»

Har gjort det lukrativt for selskaper som Apple, Google og Amazon.

Den irske finansministeren Michael Noonanlovet å tette et omstridt smutthull i den landets skatteregler da han la fram statsbudsjettet for 2015 tirsdag. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / NTB scanpix
Den irske finansministeren Michael Noonanlovet å tette et omstridt smutthull i den landets skatteregler da han la fram statsbudsjettet for 2015 tirsdag. Foto: Cathal McNaughton / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irske myndigheter lovet tirsdag å tette et omstridt smutthull i landets skatteregler. Det irske regelverket har gjort det lukrativt for selskaper som Apple, Google og Amazon å operere i landet.

De store multinasjonale selskapene har kunne bruke et system kjent som «dobbelt irsk» for å flytte fortjeneste fra et land til et annet, der skatten er lavere.

Smutthullet blir fjernet fra neste år, lovet den irske finansministeren Michael Noonan i forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet for 2015. Endringen gjelder i første omgang nye selskaper, mens kjemper som Apple og Google kan nyte godt at ordningen helt fram til 2020.

- Jeg fjerner selskapenes mulighet til å bruke «dobbelt irsk» ved å endre reglene. Alle selskaper i Irland skal også høre hjemme i Irland skattemessig, sier Noonan.

EUs konkurransemyndigheter gransker det irske systemet, og ba forrige måned blant annet om opplysninger om skatteavtalene Apple har inngått med irske myndigheter i 1991 og 2007.

(NTB)