Tettere enn på lenge

Jens haler innpå Erna i junimålingen til Ipsos MMI.

JEVNT: Kappløpet mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg om å lede Norges største parti har ikke vært jevnere siden september i fjor. Her fra statsministerduellen i TV 2 med programleder Oddvar Stenstrøm. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
JEVNT: Kappløpet mellom Erna Solberg og Jens Stoltenberg om å lede Norges største parti har ikke vært jevnere siden september i fjor. Her fra statsministerduellen i TV 2 med programleder Oddvar Stenstrøm. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap går fram med 3,4 prosentpoeng og avstanden mellom landets to største partier er mindre enn på lenge
Det viser tallene fra Ipsos MMI for juni. Ikke siden september 2012 har Arbeiderpartiet og Høyre ligget tettere på meningsmålingen.

Tror på seier Nå skiller det bare 1,2 mellom statsministerkandidatenes partier; Høyre får en oppslutning på 32,5 prosent på junimålingen mot Arbeiderpartiets 31,3 prosent.

- Denne målingen viser at valgseier er innen rekkevidde. En Høyre/Frp-regjering er ikke bare bytte av ansikter, det er også bytte av politikk. I dette er det valget er det mye som står på spill, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Mister 12 Tallene for de rødgrønne regjeringspartnerne er ikke like lystelige.

SV går tilbake fra 5,6 til 4,4 prosent, mens Sp ligger noenlunde stabilt på 4,5 prosent.

Hvis valgresultatet 9. september tilsvarer dagens måling, ville de rødgrønne mistet 12 stortingsmandater. Ap ville fått 58 mandater (minus seks), SV åtte (minus tre) og Sp åtte (minus tre).

Øker med 28 Høyre går tilbake fra 35,4 til 32,5 prosent siden maimålingen til Ipsos MMI.

- Vi ligger på gjennomsnittet vårt og er glad for at vi har så stor støtte, sier Høyre-leder Erna Solberg.

- Det er et godt borgerlig flertall, men vi tar ikke noe for gitt før valgresultatet er klart. Velgerne må holde fast på tanken om regjeringsskifte helt fram til stemmene er avgitt, sier Solberg.

Frp noterer seg for 13,3 prosent. Det ville gitt Erna og Siv 82 mandater til sammen.

Det innebærer at Høyres stortingsgruppe ville økt fra 30 til 58 og vært jevnstor med Arbeiderpartiets. Frp ville mistet 17 mandater og sittet igjen med 24.

Venstre-trøbbel Venstre lever farlig og er nå under sperregrensen med 3,6 prosent etter en tilbakegang på to prosentpoeng den siste måneden.

- Dette er vi i Venstre overhodet ikke fornøyd med, men det finnes langt flere velgere som definerer seg som liberale og som ønsker et skifte til en blågrønn regjering som prioriterer skole, verdiskapning, miljø og fattigdomsbekjempelse, sier nestleder i Venstre Terje Breivik.

- Jeg tror velgerne forventer et regjeringsskifte. Vår oppgave i valgkampen blir å vise velgerne at Venstre størrelse er avgjørende for om den nye regjeringen blir blågrønn (H, KrF og V) eller mørkeblå (H og Frp), sier Breivik.

Uforløst SV KrF holder posisjonen med 10 mandater etter å ha gått fram et prosentpoeng til 5,4.

Bakgrunnstallene fra Ipsos MMI viser at SV og Venstre er langt unna å utløse velgerpotensialet sitt, som er på henholdsvis 10 prosent og åtte prosent, i følge meningsmålingsinstituttet.