Texas-dommer nektet å vente 20 minutter på anke

Få timer seinere ble Michael Richards henrettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Texaneren Michael Richards ble dømt til døden for å ha voldtatt og drept en syvbarnsmor i 1986. 25. september i år ble han henrettet.

Nå anklages dommeren for en ankedomstol for å ha krenket Richards sine rettigheter. Ikke fordi han ble henrettet, men fordi dommeren nektet å ta i mot en anke etter kontortidens slutt klokken 17.00.

- Dommer Kellers handlinger førte til at Michael Richards ble nektet to grunnlovsfestede rettigheter, tilgang til domstolene og en rettferdig prosess, skriver de 20 advokatene i sin klage.

I timene før henrettelsen 25. september jobbet Richards forsvarere med en begjæring til USAs Høyesterett om å utsette henrettelsen.

For å kunne fremme begjæringen måtte de først fremme en begjæring til en ankedomstol i Texas. Selv om ankedomstolen ville avvist klagen, måtte en klage fremmes i Texas først før Høyesterett kunne behandle saken, skriver Ap.

Forsvarerne slet med dataproblemer og stort arbeidspress. Da klokken nærmet seg slutten på normal kontortid ringte forsvarerne til ankedomstolen og ba dem vente 20 minutter til.

Men dommer Sharon Keller ved ankedomstolen i Texas ville helst ikke se noe til en begjæring om utsettelse av en henrettelse. Derfor ga hun de ansatte ved domstolen ordre om å stenge.

- De ringte sent, og oppgav ingen grunn, så jeg sa at vi stengte fem, sa Keller til avisa The Houston Chronicle i forrige uke.

Keller tok avgjørelsen uten å snakke med noen av de andre dommerne ved ankedomstolen, selv ikke dommer Cheryl Johnson, som fulgte Richards-saken og skulle behandle eventuelle klager i tiden før henrettelsen. Johnson fikk vite om saken gjennom mediene.

- Jeg ble sinna. Hvis det var en henrettelse jeg hadde ansvaret for, så skulle jeg ha blitt informert, sa Johnson til Houston Chronicle da saken ble kjent.

Hun sier til nyhetsbyrået AP at det i slike situasjoner er vanlig at dommerne blir på kontoret til henrettelsen er gjennomført for å ta imot eventuelle klager.

Richards ble henrettet med giftsprøyte.

VILLE IKKE VENTE: Dommer Sharon Keller.
<B>HENRETTET:</B> Michael Richards ble dømt til døden for voldtekt og drap på en sjubarnsmor.