Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Texas-farmere raser mot Oprah

Den superpopulære TV-programlederen Oprah Winfrey har ertet på seg cowboy-Amerika. Kvegfarmere i Texas krever 84 millioner i erstatning etter at hun uttalte seg nedsettende om oksekjøtt under et program om kugalskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAKSØKT: USAs TV-førstedame Oprah Winfrey måtte i dag møte i retten. Rasende kvegfarmere i Texas har stevnet henne for 84 millioner kroner.

Av TORE NESET

I programmet hadde hun den kjente vegetarianer-forkjemperen Howard Lyman som gjest. Lyman er tidligere kvegfarmer, men er nå USAs fremste forkjemper for freding av hustyr og vegetarisk kosthold. Under sendingen påsto Lyman at dyr i USA blir foret med samme type animalsk føde som britiske kyr fikk før man oppdaget at dette kunne føre til den fryktede kugalskap-sykdommen.

- Nå, gjør ikke det litt inntrykk på dere å høre dette? spurte Oprah publikum. Så la hun til:

- Det har i hvert fall fått meg fra å spise mer hamburger.

Smittefrykt

Kugalskap har hittil ført til nedslakting av 1.5 millioner kyr i Storbritannia. Forskerne er ikke sikre, men mye tyder på at den fryktede sykdommen kan smitte mennsker som spiser kjøttet fra syke dyr.Amerikanerne har så langt følt seg trygge, siden de bare i liten grad importerer kjøtt fra utlandet. Det har likevel forekommet tilfeller av kjøtt med farlige bakterier. Og først i fjor forbød USA all foring av dyr med rester etter andre dyr, slik både Storbritannia og andre europeiske land har gjort.

Nå har altså selveste Oprah Winfrey - av mange kalt verdens mest populære TV-stjerne - satt støkken i sine landsmenn.

Prisen falt

Rett etter at programmet ble sendt falt kjøttprisene merkbart. Texas-farmerne mener at de til sammen tapte 84 millioner kroner på Oprahs bemerkning. Og det vil de ha tilbake. Uansett er det småpenger for Winfrey, som i følge den siste oversikten i finansbladet Forbes har fire milliarder kroner i formue.

Winfrey ,øter i retten i Amarillo i Texas i dag for å forklare seg. Saken følges med stor interesse. Ikke bare på grunn av Oprahs kjendis-status, men også på grunn av den juridiske sien av saken. Dette er nemlig første gang den såkalte «vegetar-injurie-loven» («veggie libel law») blir prøvd rettslig. Loven forbyr under visse vilkår amerikanere å snakke stygt om landbruksprodukter offentlig.

Ytringsfihet

Opp mot dette settes ytringsfriheten, USAs hellige og ukrenkelige prinsipp som gang på gang vinner saker for porno-konger, gudsbespottere og sladrehanker såvel som pressefolk og poltiske debattanter.

Distriktsdommer Mary Lou Robinson har lagt munnkurv på partene før rettssaken starter. Oprah Winfrey har likevel uttalt seg klart og tydelig:- Jeg har rett til å stille spørsmål og lede en offentlig debatt om saker som angår folk flest og mitt eget publikum, sier hun gjennom sine advokater.

Ville flytte saken

Disse advokatene har fortvilt prøvd å få flyttet rettssaken til Dallas - langt unna de illsinte kvegfarmerne. Det har de ikke lykkes med.

Oprah kom i dag til Amerillo. I første omgang vil bare juryen bli oppnevnt, men utover i løpet av uka vil saken - og mediesirkuset - være i full gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!