Texas går til sak mot flere delstater

Texas går til sak mot Georgia, Michigan, Pennsylvania og Wisconsin, og ber USAs høyesterett utsette valgdelegatforsamlingen 14. desember, da forsamlingen offisielt skal bekrefte valgresultatet og utpeke Joe Biden som vinner.

TILHENGERE: Trump-tilhengere under en markering i Texas 14. november. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman / AP / NTB
TILHENGERE: Trump-tilhengere under en markering i Texas 14. november. Foto: Jay Janner / Austin American-Statesman / AP / NTB Vis mer
Publisert

Texas hevder i søksmålet at delstatene Georgia, Michigan, Pennsylvania og Wisconsin har gjort en rekke feil i stemmeopptellingen, som de mener krever videre etterforskning, skriver New York Times.

Ifølge avisa ber Texas USAs høyesterett «gjøre noe med bruken av ulovlige valgresultater uten gjennomgang og ratifisering (godkjennelse, journ.anm.) av de saksøkte staters lovlige myndigheter».

På forespørsel fra president Donald Trump har stemmene blitt talt opp tre ganger i Georgia – og alle ganger vist at Biden vant majoriteten av stemmene. Trump har også kontaktet republikanere i Michigan og Pennsylvania i håp om å få endret valgresultatet der, noe han ikke har fått medhold i.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Han har også gått til sak for å få stemmene i Wisconsin, der Biden vant med nær 20 700 stemmer etter en opptelling, diskvalifisert.

En rekke juridiske eksperter kaller ifølge New York Times Texas’ søksmål «oppsiktsvekkende».

- Det ser ut til at vi har en ny leder i kampen om det «villeste søksmålet» fremmet for å utfordre valgresultatet, skriver blant annet Stephen I. Vladeck, jusprofessor ved Universitetet i Texas, på Twitter.

Trump vant Texas med sine 38 valgmenn 3. november, og har fått bred støtte i delstaten siden. Den republikanske kongressmannen Jodey Arrington fra Texas var blant dem som ba amerikanerne ha tålmodighet med stemmetellingen og sa kort tid etter valget at det «vil være uklokt å godta valgutfallet før omtellingen er gjennomført og har blitt vurdert av retten».

I Texas øremerket også den republikanske tjenestemannen Dan Patrick tidlig i november én million dollar som skulle gå til alle tips om påstått valgfusk. En talsperson for valgmyndighetene i delstaten karakteriserte samtidig valget som «sømløst».

Texas har vært regnet som en bunnsolid og rød stat for republikanerne i flere tiår, men i årets valg holdt endringer i demografien på å snu trenden – og delstaten var å regne som en vippestat for første gang på lenge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer