- Texas henrettet uskyldig

20 år etter sier vitnet at han ble presset til å lyve om Ruben Cantu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 12 år etter at Ruben Cantu ble henrettet for drap i Texas, sier det eneste vitnet i saken at han ble uskyldig dømt.

Han sier at han identifiserte Cantu som morderen fordi han følte seg presset av politiet.

- Cantu var uskyldig. En uskyldig person ble drept, sier han til Houston Chronicle.

På drapsnatten i 1985, overnattet Moreno (19) og kameraten Pedro Gomez (25) i et hus de var med å bygge for Morenos bror i byen San Antonio. De ble vekket av et par tenåringer som ville ha penger. Den ene var bevæpnet med en .22-kaliber rifle. Gomez ble drept med ni skudd. Moreno ble også skutt, men overlevde.

I avhør ble Moreno forevist et bilde av Ruben Cantu (17), som følge av rykter på skolen om at han hadde vært involvert. Men Moreno identifiserte ikke Cantu som morderen. Fire måneder senere var Cantu involvert i en skyteepisode på en bar der en sivil politimann ble skadd. Saken mot Cantu ble henlagt, men politiet valgte å gjenåpne Gomez-saken.

Moreno ble igjen spurt om han kunne identifisere Cantu som drapsmannen, men det kunne han ikke. Men dagen etter ble Moreno, som på den tiden var ulovlig innvandrer, tatt med til politistasjonen og forevist bildet igjen. I redsel for myndighetene, plukket han ut Cantu som den skyldige.

- Politiet var sikre på at det var ham fordi han hadde skadet en politimann, sier Moreno.

- De sa til meg at de var sikre på at det var han, og det var derfor jeg vitnet.

 HENRETTET: Bildet fra Texas Department of Criminal Justice viser åtte av tolv dødscellefanger i Texas  under 18 (per januar 2005)som er henrettet for forbrytelser de gjorde da de var under 18. Fra venstre: Charles Rumbaugh, Joseph Cannon, Curtis Harris, Jay Pinkerton, Robert Carter, Johnny Garrett, Ruben Cantu og Gerald Mitchell.
HENRETTET: Bildet fra Texas Department of Criminal Justice viser åtte av tolv dødscellefanger i Texas under 18 (per januar 2005)som er henrettet for forbrytelser de gjorde da de var under 18. Fra venstre: Charles Rumbaugh, Joseph Cannon, Curtis Harris, Jay Pinkerton, Robert Carter, Johnny Garrett, Ruben Cantu og Gerald Mitchell. Vis mer

Cantus medtiltalte fra 1985, David Garza, har nylig underskrevet en erklæring som sier at Cantu ikke var til stede drapsnatten, og at Garza lot kameraten bli uskyldig tatt for drapet. Selv fikk han 20 års fengsel for ran.

Houston Chronicle har gjennomgått hundrevis av retts- og politidokumenter i sin gjennomgåelse av saken. De fant flere svakheter. Blant annet var det ingen tekniske bevis mot Cantu. Vitner som kunne ha gitt ham alibi, ble ikke avhørt.

Gjennom sine åtte år på dødscella hevdet unge Unge Ruben Cantu sin uskyld. Fire år etter dommen falt skrev Cantu brev til innbyggerne i San Antonio og hevdet det samme. Han skrev også brev til Board of Pardons og Paroles om at han var dømt på grunnlag av falske bevis.

Han ble henrettet 24. august 1993, 26 år gammel. Hans siste ønske om tyggegummi, ble avslått.

Etterforskeren som gjenåpnet drapssaken etter bar-skytingen, sier han er sikker på at rett person ble tatt.

Men aktor i saken, Sam D. Millsap Jr., sier at han aldri skulle ha bedt om dødsstraff i en sak basert på et vitne som pekte ut den skyldige etter å ha blitt forevist bildet tre ganger. Også Miriam Ward, hoveddommer i saken, erkjenner den fatale feilen.

- Med litt ekstra arbeid, litt ekstra innsats, kanskje vi kunne ha fått riktig informasjon, sier Ward. Resulatet er uansett at en uskyldig person ble drept. Vi var alle delaktige i det, sier hun.

Hvem som virkelig drepte Gomez, er ukjent.