Texas holder pusten...

AUSTIN, TEXAS/OSLO ( Dagbladet.no): I de regnfylte og iskalde gatene i Austin gikk det fra nervøs neglebiting og neglesprett til øredøvende jubel Da Bush ble utropt som vinner av valget. Men nervøsiteten la seg igjen over den forfrosne forsamlingen da det ble klart at resultatet i nøkkelstaten Florida ikke var avgjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulden og regnet hadde sendt mange Bush-tilhengere hjem da det etterlengtede resultatet fra Florida kom inn. Det så ut til at Bush med knappest mulig margin hentet med seg de 25 valgmannstemmene fra Florida og ville vinne valget 271 valgmenn, 1 mer enn de 270 som kreves for å bli president.

Det gjennombløte publikummet utenfor Capitol-bygningen i Austin trengte litt tid til å tine opp i midtvinterskulda, men så begynte v-tegnene og hurraropene å florere, og seiersvideon ble spilt om og om igjen på storskjerm. Bush er nå på vei for å holde sin første seierstale.

Men nervøsiteten la seg igjen over forsamlingen da det ble klart at kampen om de 25 avgjørende valgmansstemmene i Florida ikke var avgjort. Ved 10.30-tiden er det bare 202 stemmer som skiller kandidatene, og det går mot en ny oppptelling av stemmene.

Holdt pusten og bet negler

Tidligere på kvelden hadde stemningen vært meget spent blant de ventende Bush-tilhengerne.

- Vi vil ha Florida, ropte det fra høytalere, men talerstolen som venter på George W. Bush står tom. Den gamle pinupen Bo Derek var på scenen og forsøkt å få liv i alle de våte texanerne, men det var bare en ting som kune gi dem varmen tilbake. det er gode nyheter fra Florida, men de lot vente på seg.

Knepen ledelse

Klokka 07:00 var alt like uklart, men Bush så ut til å ha en knepen ledelse i både Florida og Oregon. Tallene skiftet så ofte at talsmenn fra Bush-leren bare uttalte seg på tv. Det var stive smil og urolige blikk, men etter at Florida ble trukket tilbake fra Gores seier-stater ble valget en thriller fra time til time.

CNN var tidlig ute med å gi Gore seieren i Florida, der Jeb Bush, presidentkandidatens lillebror, er guvernør. Men tv-selskapet forregnet seg, og måtte trekke prognosen tilbake.

Det viste seg at det nordvestre og konservative Florida, det såkalte 'panhandle', stemte massivt for republikaneren. Klokka fem imorges viste opptellingene 50 prosent til Bush og 48 prosent til Gore i Florida.

Ydmyket Gore

Bush ydmyket Gore ved å vinne visepresidentens hjemstat Tennessee. Gore rykket fra med den antatte seieren i Minnesota. Så snudde brått prognosemakerne til CNN på hælen og erklærte Florida som usikker.

Dermed hadde Bush ifølge CNNs beregninger erobret 197 valgmannsstemmer mot Gores 167. Det kreves 270 valgmannsstemmer for å bli USAs neste president.

Demokratene håpte at de kunne berge Det hvite hus i innspurten. Bush kapret de to første delstatene i valgthrilleren. Men alt klokka 1:00 kom de første signaler på at Al Gore likevel kan bli USAs neste president.

På målstreken

Delstaten Georgia var regnet som sikker for republikaneren. Men da valglokalene stengte klokka 1:00, sto Bush og visepresident Al Gore så likt at det ikke var mulig å spå en vinner. Først tre kvarter 'på overtid' våget CNN å erklære at de 13 valgmannsstemmene var gått til Bush.

Heller ikke solid konservative Virginia var umiddelbart helt klar for Bush. Det var like overraskende, og kan tyde på at demokratene i siste liten har klart å jage flere grunnfjells-velgere til stemmelokalene, kanskje spesielt de svarte. Til gjengjeld sikret Bush seg South Carolina i boks.

Al Gore kapret sine tre første valgmannsstemmer i Vermont, som ventet. Så fulgte i rask rekkefølge Illinois, New Jersey, Massachusetts og hovedstaden Washington DC til Gore.

...TIL JUBEL Dede Minikers jubler for den republikanske dobbeltseieren utenfor Capitol-bygningen ui Austin, Texas.
FRAS NEGLEBITING OG NEGLSPRETT... Kalde og gjennomvåte texanere ventet i kveld spent på valgresultatet fra Florida.