Texas klar for henrettelse nummer 500

I dag blir Kimberly McCarthy den 500. dødsdømte som henrettes i Texas siden 1982.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag får Kimberly McCarthy giftsprøyten i fengselet i Huntsville i Texas. Hun blir da den 500. dødsdømte som henrettes i den amerikanske delstaten siden 1982.

Med mindre henrettelsen blir utsatt eller McCarthy blir benådet i siste øyeblikk, setter Texas dermed ny rekord blant delstatene som bruker dødsstraff. Siden høyesterett i Washington i 1976 ga grønt lys for gjenopptakelse av dødsstraffen, er over 1.300 mennesker henrettet i USA.

- Det vi gjør, er å sette avgjørelser domstolene har fattet ut i livet. Det er vår plikt å gjennomføre denne henrettelsen, sier Jason Clark, som er talsmann for rettsmyndighetene i Texas, om fullbyrdelsen av dødsdommen mot Kimberly McCarthy.

McCarthy er dømt for å ha drept sin nabo, den pensjonerte professoren Dorothy Booth, under et ran i Booths hjem 1997. McCarthy har også vært mistenkt for drap på to andre eldre kvinner i Texas, men er ikke dømt for disse drapene.

Støtter dødsstraff Meningsmålinger viser at mellom 60 og 65 prosent av amerikanerne fortsatt støtter bruken av dødsstraff. Grove voldsepisoder som skytingene på en skole i Connecticut og en kino i Colorado, og bombeangrepet mot maratonløpet i Boston, nører opp under denne støtten.

Etter at Gary Gilmore ble henrettet ved skyting i delstaten Utah i 1977, er 1.336 dødsdommer fullbyrdet i USA, og over en tredel av disse henrettelsene har skjedd i Texas. Kimberly McCarthy er den 17. som henrettes i Texas i løpet av første halvår av 2013.

Færre henrettelser - Det er ingen tvil om at Texas leder over de andre delstatene på dette området. Men samtidig ser vi at tallet på henrettelser her synker i takt med nedgangen på riksplanet, sier Steve Hall i organisasjonen StandDown Texas, som kjemper for stans i henrettelsene.

- Målt etter antall henrettelser, avsagte dødsdommer og delstater som bruker dødsstraffen, er bruken av denne straffeformen på retrett. Men hvis vi måler etter offentlig oppslutning om denne straffen, blir bildet et annet, påpeker jussprofessor Robert Blecker.

Oppslutningen er stabil, selv om det avsløres saker der uskyldige mennesker har tilbrakt mange år på dødscelle. Anthony Graves i Texas fikk fastsatt dato for sin henrettelse for drap to ganger, før han i 2010 ble renvasket og kunne forlate fengselet som fri mann.

(NTB)

HENRETTES: Onsdag får Kimberly McCarthy giftsprøyten i fengselet i Huntsville i Texas. Foto: Texas Department of Criminal Justice / AP Photo
HENRETTES: Onsdag får Kimberly McCarthy giftsprøyten i fengselet i Huntsville i Texas. Foto: Texas Department of Criminal Justice / AP Photo Vis mer