KNYTTES TIL MILLIARD-SVINDEL:  Robert Allen Standford, her fotografert under et intervju med Reuters 1. mai i fjor, skal gjennom tre selskaper ha svindlet kunder for 55 milliarder kroner. Foto: REUTERS/Joe Skipper/Scanpix
KNYTTES TIL MILLIARD-SVINDEL: Robert Allen Standford, her fotografert under et intervju med Reuters 1. mai i fjor, skal gjennom tre selskaper ha svindlet kunder for 55 milliarder kroner. Foto: REUTERS/Joe Skipper/ScanpixVis mer

- Texas-milliardær svindlet kunder for 55 milliarder

Beskyldes for omfattende og verdensomspennende svindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Texas-milliardær og cricket-entusiast Sir Allen Stanford og tre av selskapene hans siktes for «massiv pågående svindel».

Det amerikanske kredittitilsynet (SEC) mener han er skyldig i bedrageri i forbindelse med salg av verdipapirer verdt 8 milliarder dollar, eller 55 milliarder kroner.

I dag slo de til mot lokalene til Stanford Financial Group i Houston i Texas, melder blant annet BBC News, AP og Reuters.

Også to av Stanfords nærmeste medarbeidere er siktet.

- Vi er iferd med å avdekke et bedrageri av sjokkerende størrelse, og med tentakler spredd utover i verden, sier  SEC-direktør Rose Romero i en pressemelding.

Samtidig ble det klart at en dommer har gitt ordre om at Stanfords verdier skal sperres, samtidig som det er utnevnt en bobestyrer som skal ha overoppsyn med disse verdiene.

Også to av Stanfords nærmeste medarbeidere er siktet.

Salg av finansielle produkter
Svindelen knyttes til salg av et velkjent spareprodukt kalt, Certificat of Deposit (CD). CD-er har det til felles med sparekontoer at de er forsikret og 100 prosent sikre, men kundene har ikke tilgang til pengene i en gitt periode.

Ifølge kredittilsynet er imidlertid produktet solgt  med løfter om en urealistisk høy avkastning som bygger på falske tall om oppnådd avkastning siste 15 år.

Les hele siktelsen her.

CRICKET-ELSKER:  Texas-milliardæren sto bak Stanford Super Series Twenty20 i fjor hvor hans håndplukkede lag slo England. Her feirer de seieren. Foto:  AFP PHOTO/Jewel SAMAD
CRICKET-ELSKER: Texas-milliardæren sto bak Stanford Super Series Twenty20 i fjor hvor hans håndplukkede lag slo England. Her feirer de seieren. Foto: AFP PHOTO/Jewel SAMAD Vis mer

Stanfords kunder skal ha tapt penger på investeringer selskapet har gjort tilknyttet Bernard Madoff. Ifølge tiltalen har imidlertid Stanfordsløyet om dette overfor sine kunder og forsikret dem om at dette ikke var tilfelle.

Både Stanford International Bank (SIB), Stanford Group Company (SGC) og Stanford Capital Management skal være innblandet.

Cricket-fantast
Milliardæren Stanford hadde i fjor en formue på 2,2 milliarder dollar, ifølge Forbes. Robert Allen Stanford er også et kjent navn innen cricket.

Han sto blant annet bak turneringen Stanford Super Series Twenty20 på Antigua i Karibia. Konkurransen foregikk på hans egen eiendom og som endte med at hans håndplukkede lag med spillere fra Karibia slo Englands landslag.

Prisen til vinnerne lød på i alt 20 millioner dollar.

En rekke av Stanfords klienter skal være idrettsutøvere. Blant annet har 58-åringen tette bånd til proffgolferne Vijay Singh og Camilo Villegas.
Også den svenske golferebn Henrik Stenson og fotballspilleren Michael Owen fra Newcastle United er koblet til Texas-mannen.

Cricketforbundet i England og Wales sier i dag at de har innstilt alle avtaler med Stanford.  

VERDENSOMSPENNENDE:  Her er en av de ansatte i Stanford Bank i Caracas fotografert. Produktene Stanford nå siktes for, skal være solgt verden over. Foto:   REUTERS/Jorge Silva
VERDENSOMSPENNENDE: Her er en av de ansatte i Stanford Bank i Caracas fotografert. Produktene Stanford nå siktes for, skal være solgt verden over. Foto: REUTERS/Jorge Silva Vis mer