Texas-milliardæren bruker jagerflyene i «norsk uniform»

Over ett år etter at Forsvaret solgte jagerfly til et privat amerikansk selskap, bærer de fremdeles Luftforsvarets merker.

UNIFORMERT: Bildet viser ett av de to norske F-5-jagerflyene på Alliance Airshow i Fort Worth 12. september 2015. Flyene er fremdeles lakket i Luftforsvarets operative gråfarge, og bærer den norske flaggrundellen, Luftforsvarets halenummer og 336-skvadronens merke på halen. Foto: Dave Chng/Airwingspotter.com
UNIFORMERT: Bildet viser ett av de to norske F-5-jagerflyene på Alliance Airshow i Fort Worth 12. september 2015. Flyene er fremdeles lakket i Luftforsvarets operative gråfarge, og bærer den norske flaggrundellen, Luftforsvarets halenummer og 336-skvadronens merke på halen. Foto: Dave Chng/Airwingspotter.comVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to norske F-5-jagerflyene som Forsvaret har solgt til et privat selskap i Texas, opereres fremdeles i full «norsk uniform».

Bilder tatt under et flyshow i Texas 12. september i år viser at jagerflyene fremdeles fremstår som militære og bærer sine norske halenummer, Luftforsvarets rundell med det norske flagget, og 336-skvadronens merke.

Det til tross for at flyene ble solgt i august i fjor, og formelt overlevert rundt årsskiftet. I tillegg har vært disponert av den nye private eieren i Texas de siste sju årene.

Ukjent bruk Som Dagbladet kunne avsløre i går, har Texas-milliardæren Ross Perot jr.s selskap Northern General Leasing (NGL) disponert Forsvarets to siste F-5-jagerfly siden årsskiftet 2008 uten kontrakt eller tillatelse verken fra norske eller amerikanske myndigheter. Nå er flyene solgt til selskapet, som på papiret bare har to ansatte, uten at noen har sjekket hvem de er.

Ingen kan si om kampflyene er blitt brukt, og hva de eventuelt er brukt til. Men lagringen på Fort Worth i Texas har skjedd uten gyldig eksporttillatelse fra Norge eller nødvendige tillatelser fra USA.

To andre selskaper i USA har forsikret, lagret og vedlikeholdt flyene med reservedeler. De har holdt flyene i full operativ stand helt uten kostnader for Forsvaret. Tross forsøk, har Forsvarsdepartementets internrevisjon ikke fått forklart hva årsaken til dette er, eller kunnet fastslå om de norske jagerflyene har vært i bruk.

Strenge regler Merking av militære luftfartøy er strengt regulert gjennom blant annet luftfartsloven og forskrift om militær luftfartsmyndighet. Det er også strenge internasjonale regler som regulerer merkingen av kampfly og andre militære stridsfartøy.

I Norge er det bare noen ytterst få veteran- og museumsfly i sivilt eie som har fått spesialtillatelse til å bære Luftforsvarets merking og den norske rundellen. Dette må søkes om, og godkjennes på høyt nivå hos myndighetene. Ulovlig merking kan være straffbart.

Etter det Dagbladet kjenner til, er ikke Forsvaret eller Forsvarsdepartementet kjent med at det er søkt om, eller gitt noen tillatelse til å la F-5-jagerflyene i Texas operere som om de var norske kampfly fra 336-skvadronen på Rygge.

Dagbladet har i flere dager forsøkt å oppnå kontakt med selskapet Northern General Leasing, uten at noen synes å kunne svare på selskapets vegne. Det er derfor uklart om det er gjort noe med dekoren på flyene etter flyshowet for om lag en måned siden.

- Skal på det Verken Forsvaret eller Utenriksdepartementet var kjent med problemstillingen da Dagbladet tok kontakt. Det fremstår som uklart hvem som skal håndtere saken videre, og forhindre at utenlandske private selskaper opererer kampfly med norsk militær merking.

- Dette er et av de forholdene rundt dette sakskomplekset Forsvaret nå skal se på i vår gjennomgang, skriver forsvarssjefens talsmann Eystein Kvarving i en sms til Dagbladet.

Forsvaret vil foreløpig ikke svare på om de vil ta kontakt med selskapet som har kjøpt flyene.

UKJENT BRUK: Det er fremdeles uklart hva flyene brukes til, utenom at de vises frem på flyshow. Foto: Dave Chng/Airwingspotter.com
UKJENT BRUK: Det er fremdeles uklart hva flyene brukes til, utenom at de vises frem på flyshow. Foto: Dave Chng/Airwingspotter.com Vis mer