Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thai hater thai

Igjen er det politisk omkamp i Thailand, igjen gule mot røde skjorter, igjen en omkamp om arven etter tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

OMKAMP IGJEN: Demonstranter innenfor gjerdene til utenriksdepartementet i Bangkok vil styrte statsminister Yingluck Shinawatra. Det er enda en omkamp mellom gule og røde skjorter om broren hennes, Thaksin. Foto: AP / Scanpix / Sakchai Lalit
OMKAMP IGJEN: Demonstranter innenfor gjerdene til utenriksdepartementet i Bangkok vil styrte statsminister Yingluck Shinawatra. Det er enda en omkamp mellom gule og røde skjorter om broren hennes, Thaksin. Foto: AP / Scanpix / Sakchai Lalit Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er det de konservative, adelige og monarkistene som hisser opp sine tilhengere, «gulskjortene», for å felle statsminister Yingluck Shinawatra, lillesøstera til den elskede og hatede Thaksin. Demonstrantene i hovedstaden Bangkok har stormet to regjeringsbygninger under ledelse av tidligere visestatsminister Suthep Thaugsuban.

- Tirsdag skal vi ta over alle departementene for å vise Thaksins regime at de ikke har noen rett til å styre landet, sa han i dag, mandag.

- Ta over hver eneste etasje og hvert eneste rom, men ikke ødelegg noe! Få dem til å se folkets makt! sier han, ifølge nyhetsbyrået AP.

Styrtet
Logikken er: Etter å ha tapt valget, bør du styrte regjeringa. Yingluck vant valget i juli 2011.

De toneangivende militære offiserene vil foreløpig ikke tone flagg. De venter på å se om det er verd prisen å gripe inn.

Thaksin ble styrtet av de militære i et statskupp i 2006. Seinere ble han dømt til to års fengsel for maktmisbruk og korrupsjon. Nå lever han i utlandet, men hans motstandere hevder at han styrer gjennom stedfortredere, i øyeblikket gjennom søstera.

Vant alle valg
Men Thaksin og hans tilhengere har vunnet alle valg fra 2001, enten han eller andre har vært fanebærer. Rødskjortenes partier har blitt forbudt, ett etter ett, for så å dukke opp igjen under et nytt navn. Thai Rak Thai - Thai Elsker Thai - ble forbudt i 2007, Folkemaktspartiet ble forbudt i 2008 og nå heter partiet Pheu Thai - Partiet for Thaiene - inntil videre.

Thaksin er en milliardær, som ble så rik på blant annet mobil telefoni og internett. Men i motsetning til størstedelen av eliten i Thailand så sanket han stemmene blant de fattige. Han var den første til å våge å trekke de store folkemassene på landsbygda inn i politikken. Han ga dem skoler for barna, helsetjenester og billige lån til å kjøpe landbruksredskaper. Motstanderne hans kalte dette for valgfusk og korrupsjon. Den gamle eliten hadde pleid å kjøpe stemmene, ikke å drive sosial utjamning.

Klassekamp
Det er, forenklet sagt, en klassekamp som pågår i Thailand. Og det er den gamle mot den nye tida. For den sterkt voksende middelklassen, som i all hovedsak finnes i hovedstaden Bangkok, er det vanskelig å velge side. Verken monarkistene, adelen, offiserene og overklassen eller Thaksins populisme og landsbygdas bønder er noe naturlig valg. Men nå ser de fleste i middelklassen ut til å være tilbøyelige til å gå med de konservative.

De konservatives påskudd denne gang er et lovforslag fra statsminister Yingluck om amnesti for lovbrudd under opptøyene etter kuppet mot Thaksin. Forslaget er alt nedstemt. Men demonstrantene sier det ville ha åpnet for straffefrihet for alle slags brudd på menneskerettighetene, og det ville bane veien for å omgjøre dommen mot Thaksin. Yingluck sier lovforslaget var myntet på å skape forsoning etter de splittende gatekampene i Bangkok mellom gule og røde skjorter fra mars til mai i 2010.

Tenke seg om
Ledende intellektuelle i Thailand ber middelklassen om å tenke seg om og se lenger fram enn en kamp for eller mot Thaksin, som uansett har endret det politiske landskapet for godt. Flere av dem var samlet ved universitetet Thammasat i helga, 40 år etter et student-opprør ved det samme universitetet som for første gang brakte folket inn i thailandsk politikk.

De virkelige utfordringene i thailandsk politikk ligger i klasseskiller og sosial urett, ikke i å frata velgerne den makta de har fått til å velge ledere. Om man vil nedkjempe korrupsjonen, burde nok hans fiender stå side om side med Thaksin på tiltalebenken. Nå er de som tapte siste valg, igjen ute etter å få de militære eller rettsvesenet til å omgjøre nederlaget til seier. Denslags politisk kamp truer med å kaste landet ut i mer vold og - igjen - midlertidig sette folkestyret til side.

Thai mot thai
Men det er bare midlertidig og kortsiktig glede for de konservative. For Thailand er det sørgelig og kostbart å ha en politisk kultur som undergraver de politiske institusjonene, som hindrer å løse samfunnets viktigste utfordringer og som henger igjen fra fortidas samfunn.

Uten vilje til å avklare reglene for den politiske maktkampen står Thailand igjen som de evige omkampers land. Det som gjelder er det stikk motsatte av det opprinnelige partinavnet til Thaksin: Thai hater thai.