Thailand betaler minnereise for tsunami-pårørende

Vil hjelpe pårørende som vil tilbake på årsdagen for katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er nyhetsbyrået AFP som i ettermiddag melder at regjeringen i Thailand har bestemt seg for å betale reise og opphold for de som ble skadet og pårørende til de omlag 5 400 som omkom i flodbølgekatastrofen andre juledag i fjor. Halvparten av disse var turister.

Det er ventet at svært mange pårørende vil reise tilbake til katastrofeområdene på ettårsmarkeringen i desember.

- Vi kommer til å invitere de nærmeste slektningene til de som omkom eller ble skadet, og betale flyreisen og hotell, slik at de ser at vi igjen er klare til å ønske turister velkommen, sa statsminister Thaksin Shinawatra under en pressekonferanse i dag, melder AFP.

Invitasjonen gjelder etter det Dagbladet kjenner til også norske pårørende. Det er planlagt en stor internasjonal markering i Phuket i julen, der norske pårørende vil delta.

Viktig hjelp

Uttalelsene kom etter et ekstraoridinært regjeringsmøte i Phang Nga-provinsen - som ble hardt rammet av tsunamien.

Thailand har fra før av påtatt seg kostnadene for evakueringen av alle turister, samt legehjelp til de skadde, etter katastrofen i fjor. Samtidig har landet betalt store deler av regningen for hjemtransportering av omkomne.

Det er foreløpig uklart hvilke kriterier Thailandske myndigheter vil stille, og hvordan ordningen skal organiseres. Men hvis meldingen stemmer, vil det innebære et enormt økonomisk bidrag til mange pårørende.

INVITERER: Thailandske myndigheter vil betale reise og opphold for alle pårørende etter flodbølgekatastrofen, under årsmarkeringen i desember. Foto: Scanpix
INVITERER: Thailandske myndigheter vil betale reise og opphold for alle pårørende etter flodbølgekatastrofen, under årsmarkeringen i desember. Foto: Scanpix Vis mer

84 nordmenn omkom i flodbølgekatastrofen. Alle de omkomne er identifisert. Men fremdeles arbeides det med å identifisere 900 ofre, en oppgave Thailandske politimyndigheter frykter kan ta opp til tre år å løse.

Overrasket

Nasjonal støttegruppe etter Flodbølgekatastrofen er overrasket over tilbudet, og har ikke fått noen offisiell bekreftelse på at det stemmer, opplyser gruppens leder Christoph Wernersen.

- Dette er selvfølgelig et bra initiativ, men det vi er litt opptatt av er hva slags støtteapparat det da vil være på plass, sier han til Dagbladet.no.

- Det vil bli mange tusen mennesker, og det bør være et helsesystem på plass i forhold til at det kan komme reaksjoner under et sånt arangement, sier Christoph Wernersen.

•Den norske støttegruppen for tsunami-pårørende finner du her.

OVERRASKET: Den norske støttegruppens leder, Christoph Wernersen, er overrasket over initiativet.
-VI BETALER: Den thailandske statsministeren offentliggjorde avgjørelsen under en pressekonferanse i dag.