Thailand delt i rødt og gult

De militære har grepet inn og erklært unntakstilstand i en endeløs maktkamp mellom røde og gule, som gjenspeiler de sosiale kløftene i det delte Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis man ser på et politisk kart over Thailand, ser man et land delt skarpt i to mellom røde og gule. Og dette skillet faller sammen med rike og fattige områder i landet.

Thaksin
«Rødskjortene» er tilhengerne av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra. Han grunnla partiet Thai Rak Thai - Thai Elsker Thai - som første gang brakte ham til makta i 2001. I 2005 ble han som første statsminister i landets historie, gjenvalgt. Seieren var overveldende og valgdeltakelsen den høyeste i historien.

Thaksin og familien Shinawatra kommer fra byen Chiang Mai i nord. Han vant sterk støtte i nord og nordøst, som er det fattigste delene av landet. Velgerne flokket seg om Thaksin fordi han ga gratis skolegang og helsestell, jordbruksstøtte og billige lån, til de fattige på landsbygda. Men han er ingen venstresosialist, snarere står han godt til høyre i politikken.

Fordi nord og nordøst også er folkerike områder står de røde sterkt i valg. Rødsjortene har vunnet samtlige valg fra 2001 til i dag.

Milliardæren
Thai Elsker Thai ble seinere forbudt. Det samme gjorde etterfølgeren Folkemaktspartiet. Rødskjortenes parti heter nå Pheu Thai. I dag ledes partiet av nylig avsatte statsminister Yingluck Shinawatra, som er søstera til Thaksin. 7. mai ble hun avsatt av Grunnlovsdomstolen for maktmisbruk, fordi hun hadde sparket en sikkerhetssjef som hun seinere måtte gjeninnsette. Hun er den tredje statsministeren fra de rødes rekker til å bli avsatt av en domstol.

Personlig er Thaksin milliardær. Pengene tjente han i hovedsak på mobil telefoni. Han ble styrtet i et militært statskupp i 2006. Seinere er han dømt til to års fengsel for maktmisbruk. Men han bor i utlandet, hovedsaklig i Dubai. Yingluck ble av motstanderne anklaget for å bare være en stedfortreder for broren.

Ultra-monarkister
«Gulskjortene» har gjort monarkiets farge til sin egen. Tidligere bar de gule skjorter, og i internasjonale media omtales de fremdeles med dette navnet. Omtrent alle i Thailand er monarkister, men blant de gules kjernetropper finner man ultra-monarkister, som mener kongedømmet er viktigere enn demokratiet.

I den gule flokken finner man ellers samfunnets elite, høyere offiserer, overklassen og middelklassen i hovedstaden Bangkok og mange fra den sørlige landtunga, hvor de mange feriestedene ligger. Deres politiske parti er først og fremst Demokratpartiet.

Oppløst og avsatt
De militære styrte landet etter å ha styrtet Thaksin i 2006 fram til de tillot demokratiske valg i desember 2007. Men igjen vant rødskjortene, nå under navnet Folkemaktspartiet. Den nye lederen deres, Samak Sundaravej, fikk bare være statsminister i kort tid før en domstol avsatte ham.

Han ble erstattet av Somchai Wongsawat, som bare fikk sitte noen måneder før en domstol oppløste Folkemaktspartiet og avsatte statsministeren.

Gateopptøyer
De gule, da i gule skjorter, hadde protestert mot regjeringa og rødskjortene i stadig mer voldelige gatedemonstrasjoner. De hadde omringet og stengt adkomsten til statsministerens kontor, stengt veier og gater, og de inntok til slutt begge flyplassene i Bangkok.
 
De militære innsatte Demokratpartiet i regjeringskontorene i desember 2008, med Abhisit Vejjajiva som statsminister. Da ga de gule seg. Men dette førte etterhvert til voldsomme demonstrasjoner i hovedstaden fra rødskjortene, som strømmetinn til Bangkok fra landsbygda.

Så, i valget i juli 2011 vant rødskjortene igjen en kjempeseier, nå med partiet Pheu Thai og under ledelse av Yingluck Shinawatra. Hun ble avsatt av Grunnlovsdomstolen 7. mai.

FORBILDER:  «Rødskjorter» ved bilder av de to avsatte statsministrene Yingluck og Thaksin et sted i utkanten av Bangkok, hvor de har slått leir. Nå er de under strengt oppsyn av militære. De militære øverstkommanderende har innkalt ledere fra de røde og de gule til samtaler. Foto: AFP / Scanpix  / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
FORBILDER: «Rødskjorter» ved bilder av de to avsatte statsministrene Yingluck og Thaksin et sted i utkanten av Bangkok, hvor de har slått leir. Nå er de under strengt oppsyn av militære. De militære øverstkommanderende har innkalt ledere fra de røde og de gule til samtaler. Foto: AFP / Scanpix / PORNCHAI KITTIWONGSAKUL Vis mer