MILITÆRKUPP:  Thailandske soldater ute i Bangkoks gater etter at hærsjef Prayuth Chan-ocha i dag tok over makten i landet gjennom et militækupp. Foto: Athit Perawongmetha /Reuters
MILITÆRKUPP: Thailandske soldater ute i Bangkoks gater etter at hærsjef Prayuth Chan-ocha i dag tok over makten i landet gjennom et militækupp. Foto: Athit Perawongmetha /ReutersVis mer

- Thailand er blitt et militærdiktatur

Asia-forsker Stein Tønnesson flyktet fra kuppmakere i Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredsforsker og Asia-ekspert Stein Tønnesson befant seg i hovedkvarteret til partiet Pheu Thai i dag da Thailands militære kunngjorde militærkupp.

Dro rett til flyplassen - Folk forlot kontoret i all hast. De to jeg skulle intervjue, er veteraner i thailandsk politikk, Veera Musikapong og Weng Tojikakarn. Jeg hadde gledet meg svært til å treffe dem, og er nå bekymret for deres skjebne. Men de har vært i fengsel før, sier Tønnesson til Dagbladet.

Begge politikerne er parlamentsmedlemmer for Pheu Thai-partiet.

Selv dro han raskes mulig til flyplassen, der han har fly hjem senere i kveld. Flyplassen er nå bevoktes av de militære.

Tønnesson, som er fredsforsker og Asia-ekspert, var i Bankok for å  holde en forelesning på universitetet om den norske grunnloven og grunnnlovsjubileet. I går deltok han på et møte i presseklubben der journalister og andre drøftet situasjonen for menneskrettighetene etter unntakstilstanden som ble innført.

- Ble ført til ukjent sted I dag befant han seg i hovedkvarteret til partiet som ble dannet av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra - partiet som har vunnet alle valg siden 2001.

- Jeg hadde avtale med ledere i dette partiet og var i partiets hovedkvarter da vi hørte om kuppet. De jeg skulle møte, er arrestert og ført bort i biler, sier Tønnesson.

Han sier Thailand nå er blitt et militærdiktatur, og at kuppmakerne vil innføre reformer som vil avskaffe demokratiet.

- Situasjonen er alvorlig. Jeg forventer en bred internasjonal fordømmelse, også fra Norge, sier Tønnesson.

- Legitimerer kuppet Den svenske forskeren Magnus Andersson sier militærkuppet i Thailand kommer ikke som noen overraskelse.
Men han sier pågripelsen av protestleder Suthep Thaugsuban var uventet.

- Jeg tolker pågripelsen av Suthep som en måte å legitimere kuppet, sier Magnus Andersson, forsker ved Lunds universitet, til nyhetsbyrået TT.

Andersson peker på at Suthep mer eller mindre har krevd at militæret skal gripe inn for å beskytte monarkiet. Pågripelsen er dermed egnet til å demonstrere at militæret ikke går i ledtog med protestlederen til tross for at de nå følger opposisjonens råd, skriver NTB.

Overgangsregjering Den svenske forskeren regner med at militæret innsetter en overgangsregjering som får ett eller to år på seg til å forberede nyvalg. Den nye statsministeren blir trolig hentet fra den tradisjonelle eliten, og Andersson antar at vedkommende vil forsøke å styrke båndene til partier som står i opposisjon til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

-  Tilbakeslag Dermed vil kuppet være et tilbakeslag for Thaksins søster Yingluck Shinawatra, som nylig måtte gå av som statsminister etter å ha blitt dømt for maktmisbruk.
 — Dette er et tilbakeslag for Yingluck, det er et tilbakeslag for den demokratiske prosessen, som tross alt har pågått siden man overlot makten til en regjering som var valgt i frie valg, mener Andersson.

 I BANKOK: Asia-forsker Stein Tønnesson befant seg i hovedkvarteret til partiet Pheu Thai da de militære tok over makten i Thailand i dag. Han sier Thailand nå er et militærdiktatur. BIldet viser Tønnesson sammen med Jonas Gahr Støre. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
I BANKOK: Asia-forsker Stein Tønnesson befant seg i hovedkvarteret til partiet Pheu Thai da de militære tok over makten i Thailand i dag. Han sier Thailand nå er et militærdiktatur. BIldet viser Tønnesson sammen med Jonas Gahr Støre. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

Thailand har tidligere vært rammet av en rekke militærkupp, det siste i 2006 da Thaksin ble avsatt som statsminister. Senere er også landets rettsvesen blitt brukt til å avsette flere statsministre med bånd til Thaksin. En viktig årsak til de stadige kuppene er at militæret ikke er underlagt sivil kontroll, ifølge eksperter. En annen årsak er samrøret mellom kongen, militæret og sterke politiske krefter.

- Utfordret eliten Årsaken til at den styrtrike Thaksin har gjort seg upopulær i landets tradisjonelle elite, er at han har utfordret militærets makt, mener Stein Tønnesson.

Men Thaksin og hans støttespillere er likevel svært populære i store deler av befolkningen, og siden 2000 har Thaksins parti og dets avleggere vunnet det ene valget etter det andre. Støtten er spesielt stor i de folkerike områdene i nord og nordøst i landet, mens middelklassen i Bangkok regnes som maktbasen til opposisjonen.

Thaksin selv har siden 2008 levd i frivillig eksil i Dubai som følge av korrupsjonsanklager. Helt siden søsteren Yingluck ble valgt til statsminister i 2011, har opposisjonen anklaget henne for å være en nikkedukke for storebroren.

 FØRT BORT: Veera Musikapong er en av politikerne Stein Tønnesson skulle møte i dag. Han ble istedet ført bort til ukjent sted av kuppmakerne i Thailand. Foto: Sukree Sukplang/Reuters
FØRT BORT: Veera Musikapong er en av politikerne Stein Tønnesson skulle møte i dag. Han ble istedet ført bort til ukjent sted av kuppmakerne i Thailand. Foto: Sukree Sukplang/Reuters Vis mer