Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thailand gjenopptar søk etter flodbølgeofre

Etter at tolv døde ble funnet ved Khao Lak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funn av tolv nye flodbølgeofre ved Khao Lak i Thailand gir håp for etterlatte. Nå gjenopptas søk etter omkomne på klart angitte steder.

- Det har vært viktig å få lagt politisk press for å få gjenopptatt søkene. Thailenderne har sagt at de fortsetter arbeidet, men vi som er igjen her ser jo at søkene er trappet ned, sier Lise Bang Ericsson til NTB.

Hun og mannen Anders leter desperat etter sønnen på to år og åtte måneder. Ragnar Bang Ericsson forsvant i monsterbølgen 2. juledag.

Mandag kveld møtte ekteparet og andre pårørende statsminister Kjell Magne Bondevik og hans svenske kollega Göran Persson i Pearl Village på Phuket.

Nye Kripos inn i søk

Bang Ericsson forteller at det har vært nærmest umulig å få klare svar på hvor thailenderne fortsatt leter etter omkomne og hvilke hjelpemidler de har tatt i bruk.

- Vi har ikke følt oss trygge på at de gjør det de kan, sier Bang Ericsson.

Hun påpeker at oppryddingsarbeidet på den lange stranden i Khao Lak går i et rasende tempo. Daglig skjer det store endringer. Bulldosere jevner alt med jorda.

image: Thailand gjenopptar søk etter flodbølgeofre

- Alle skjønner at det kan ligge igjen omkomne der, mener Bang Ericsson.

Etter press fra de nordiske statsministrene lover thailandske myndigheter nå å gjenoppta søkene. Norske pårørende som mener de har detaljert informasjon om hvor deres kjære kan ha mistet livet, bør kontakte Nye Kripos.

- De vil formidle opplysningene til thailandske letemannskaper, sier Bondevik.

Thailand tar nå også imot bistand til spesifiserte søk av Nye Kripos.

Sverige krever svar

Turistindustrien er den økonomiske motoren i Thailand. Opptil 1,5 millioner reisende finner veien til Phuket hvert år. Derfor er det forståelig at thailandske myndigheter ønsker fortgang i gjenoppbyggingen.

De nordiske statsministrene sa under sitt besøk at deres statsborgere ønsker seg tilbake til «smilets land». Men Sveriges statsminister Göran Persson understreker at han også stiller krav til thailandske myndigheter.

- Det tok timer fra flodbølgen bygde seg opp til den nådde den thailandske kysten. Sverige krever å få vite hvem som visste om flodbølgen, når de visste det og hvorfor det ikke ble slått alarm. Ikke for å skape syndebukker, men av en slik etterforskning vil kunne lære hvordan vi skal unngå at dette skjer igjen, sier Persson.

Flodbølgen rammet Sverige hardt. Nær 900 svensker er fortsatt savnet og 53 personer er bekreftet omkommet.

Nye funn

Men nordiske pårørende fatter håp etter at det søndag og mandag ble brakt tolv nye omkomne til identifiseringsplassen ved Yan Yao-tempelet. De omkomne ble funnet sør for Khao Lak, i et basseng nær Bang Nian, opplyser Thailands sjefpatolog dr. Pornthip Rojanasunan.

- To ble brakt hit søndag og i dag kom ytterligere ti, sier hun.

Fortsatt er vel 2.300 omkomne oppbevart ved Yan Yao, 150 kilometer nord for Phuket. Her er omkomne funnet på vestkysten av Phuket og fra vestkysten av Phang Nga-provinsen inkludert Khao Lak.

Ifølge dr. Pornthip er vel 900 av disse europeere. Resten skal være asiater.

Demonstranter

De nordiske statsministrene ble møtt av lokale demonstranter da de landet med helikopter i nærheten av Yan Yao. De protesterer mot planer om å flytte omkomne fra Yan Yao til Phuket. Mange pårørende har mistet alt de eide i tillegg til sine kjære, og mener det blir en altfor stor belastning i tillegg å måtte reise ned til Phuket for å følge identifiseringsarbeidet.

Lokalbefolkningen får støtte fra sjefpatolog Pornthip.

- Hvis vi flytter kropper til Phuket nå, har ikke folk råd til reisen, sier hun.

Via tolken til den norske ambassaden får NTB opplyst at statsminister Thaksin vil skaffe seg mer informasjon og andre, og at beslutningen om å flytte lik til Phuket kan bli revurdert. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media