Thailand utsteder arrestordre mot Thaksin

For å ha oppfordret til gatekamper og statskupp.

TRAKK SEG TILBAKE: Tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra forlot i dag regjeringskvartalet, der de siste dagene har demonstrert mot regjeringen. Frykt for blodbad fikk dem til å trekke seg tilbake. Foto: REUTERS/SCANPIX
TRAKK SEG TILBAKE: Tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra forlot i dag regjeringskvartalet, der de siste dagene har demonstrert mot regjeringen. Frykt for blodbad fikk dem til å trekke seg tilbake. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Thailand har utstedt en ny arrestordre mot tidligere statsminister Thaksin Shinawatra for å ha oppfordret til gatekamper.

Arrestordren ble gjort kjent bare timer etter at tusenvis av demonstranter som kjempet mot regjeringen, trakk seg tilbake. Demonstrantene fryktet at regjeringsstyrkene skulle slå kraftig tilbake og utløse et blodbad.

Regjeringen har også utstedt arrestordre mot 12 av Thaksins andre tilhengere, tre er allerede pågrepet og siktet for forhold knyttet til uroen.

Etter at de såkalte rødskjortene avblåste sine aksjoner og trakk seg ut av regjeringskvartalet tirsdag, sank spenningsnivået i hovedstaden Bangkok betraktelig.

Dagen før ble minst to mennesker drept og 113 skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter.

- Situasjonen har normalisert seg, erklærte det thailandske utenriksdepartementet ifølge Bangkok-avisen The Nation.

Regjeringen lovet å fortsette sitt arbeid for å styrke sikkerheten, spesielt for utlendinger i Thailand.

«Ulovlig regjering»

Eksstatsminister Thaksin har i nattlige meldinger fra eksil på ukjent sted oppfordret sine tilhengere til å styrte dagens regjeringssjef Abhisit Vejjajiva.

- Abhisit har ranet til seg makten, og hans regjering er ulovlig, mener Thaksin.

Thaksin Shinawatra ble styrtet i et ublodig militærkupp i 2006, men har fortsatt mange tilhengere.

De svarte på hans oppfordringer ved å storme et asiatisk toppmøte i Pattaya sør i Thailand før helgen, og det brøt ut gatekamper mellom politi og demonstranter i Bangkok.

En av rødskjortenes ledere, Veera Musikapong, sier beleiringen av Statsministerens kontor ble avsluttet fordi demonstrantene ønsker å beskytte uskyldige menneskers liv.

- Vårt eneste mål har vært å få gjeninnført demokratiet, sa han i dag.

- Jeg ser ikke dette verken som en seier eller som et tap, men som en seier for freden i samfunnet, sa statsminister Abhisit i en fjernsynstale etter at demonstrantene hadde gjort retrett.

Fortsatt uro?

Diplomater tviler imidlertid på om uroen i Thailand er over med dette.

Landets politiske liv har vært preget av uro siden Thaksin Shinawatra ble styrtet i 2006, og den thailandske økonomien er hardt rammet av urolighetene.

Politiske analytikere frykter at volden de siste dagene heller har økt gapet mellom Thaksins tilhengere og regjeringen, og at man står foran mer uro.

- Vi har stanset protestdemonstrasjonene, men vi har ikke stanset kampen for demokrati. Vi vil fortsette kampen, uttalte en av demonstrantenes leder, Nattawut Saikuar, som er en av dem som nå har fått en arrestordre mot seg.

(NTB)


MANGE STØTTESPILLERE: Tilhengere av Thailands eksstatsminister Thaksin Shinawatra bærer med seg et bilde av det styrtede regjeringssjefen etter å ha avsluttet en okkupasjon i regjeringsområdet i Bangkok i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX
MANGE STØTTESPILLERE: Tilhengere av Thailands eksstatsminister Thaksin Shinawatra bærer med seg et bilde av det styrtede regjeringssjefen etter å ha avsluttet en okkupasjon i regjeringsområdet i Bangkok i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer