Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thailands konge maner til samarbeid

Kong Bhumibol Adulyadej maner til ro og samarbeid i Thailand, etter uker med politisk uro og vold.

FEIRER KONGEN: En av demonstrantene mot statsminister Yingluck Shinawatra holder opp et bilde av kong Bhumibol Adulyadej og feirer hans fødselsdag. Han fyller 86 år, og de kongetro demonstrantene har avbrutt sine protester. Kong Bhumibol er verdens lengst herskende monark. Foto:  REUTERS/ Scanpix / Dylan Martinez
FEIRER KONGEN: En av demonstrantene mot statsminister Yingluck Shinawatra holder opp et bilde av kong Bhumibol Adulyadej og feirer hans fødselsdag. Han fyller 86 år, og de kongetro demonstrantene har avbrutt sine protester. Kong Bhumibol er verdens lengst herskende monark. Foto: REUTERS/ Scanpix / Dylan Martinez Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen har nærmest gudestatus blant sine landsmenn og understreket i en tale i dag, torsdag, på sin egen 86-årsdag at Thailand er et fredelig land.

— Enhver thailender bør være klar over dette og bidra til beste for landet, til stabilitet og sikkerhet, sa kongen i en tale kringkastet i alle landets fjernsynskanaler.

Statsminister Yingluck Shinawatra var naturligvis med på feiringen i kongens palass. Men de tidligere statsministrene Anand Panyarachun og Prem Tinsulanonda som også var til stede, hilste ikke på henne til tross for at de sto i samme paviljong.

Protestene vil fortsette
Den thailandske hovedstaden har i det siste vært preget av demonstrasjoner og uro. Demonstrantene, gjerne kalt «gulskjorter», vil avsette statsminister Yingluck. Men tilsynelatende var stridsøksa begravd i forbindelse med kongens bursdag.

I stedet for å rope slagord mot landets demokratisk valgte regjering, vasket demonstrantene i stedet gatene.

— Vi hjelper til med å rydde opp for kongen, siden han snart har fødselsdag. Men vi kommer til å fortsette å protestere, for vi føler ikke at vi har vunnet ennå, sa demonstranten Palita Nutchoei til AFP onsdag. Voldelige protester og politiske inngrep på kongens bursdag blir sett på som alvorlig mangel på respekt.

Utelukker kupp
Demonstrasjonene som startet den 24. november, er ventet å starte igjen fredag.

Protestene begynte etter at regjeringa i oktober foreslo et amnesti for personer som er dømt for politisk-relaterte lovbrudd i perioden 2006 til 2013. Ifølge demonstrantene ville forslaget ha gitt Thaksin Shinawatra, Thailands tidligere statsminister og Yinglucks bror, anledning til å vende tilbake til Thailand uten å måtte sone en to års dom for maktmisbruk og korrupsjon. Men forslaget er skrinlagt etter å ha blitt nedstemt i Senatet.

— Alle er enige om at de militære styrkene ikke vil spille noen ledende rolle i denne situasjonen. Det kommer ikke til å bli noe kupp. Vi tror at spenningen er i ferd med å avta og at alt om kort tid vil vende tilbake til det normale, sa sjefen for sjøforsvaret, admiral Narong Pipathanasai, onsdag.

(NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media