Thailands statsminister blir sittende

Hevder partiet fikk over halvparten av stemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Thailands statsminister Thaksin Shinawatra uttaler at partiet hans fikk mer enn halvparten av stemmene i dagens valg, og at han dermed blir sittende, melder BBC News.

Shinawatra utlyste valget som et tiltak for å få slutt på krisa som herjer landet som følge av anklager om korrupsjon.

Statsministeren innrømmer imidlertid at partiet hans, Thai Rak Thai, har mistet oppslutning, og sier han vil utnevne en kommisjon som skal løse den politiske floken.

- Går av om nødvendig

På en direktesendt tale på TV sa Thaksin at han går av hvis kommisjonen ber ham om det.

- Hvis det løser problemet, går jeg av, sa den styrtrike statsministeren.

Offisielle resultater etter valget foreligger ennå ikke, men ifølge statsministeren selv har Thai Rak Thai fått 57 prosent av stemmene. Thaksin satte som betingelse for å bli sittende at partiet måtte få mer enn halvparten av stemmene.

- I fjor fikk vi S, nå fikk vi M. Det er ingen forskjell, vi besto eksamen uansett, sier statsministeren.

GRATULERES: Statsminister Thaksin Shinawatra mottar blomster og gratulasjoner fra tilhengere ved ankomsten til en TV-stasjon i Bangkok i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX
GRATULERES: Statsminister Thaksin Shinawatra mottar blomster og gratulasjoner fra tilhengere ved ankomsten til en TV-stasjon i Bangkok i dag. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Opposisjonen boikottet valget

De største opposisjonspartiene boikottet valget, og de stemmene som ikke gikk til Thai Rak Thai, er dermed for en stor del blanke.

Motstanden mot Thaksin har vært størst i hovedstaden Bangkok og lengst sør i landet.

Ifølge thailandske valgregler må en representant i nasjonalforsamlingen ha minst 20 prosent av stemmene i valgkretsen bak seg for å bli stemt inn. Dette kravet ble ikke oppfylt i 38 av valgkretsene, og suppleringsvalg må derfor avholdes for å få besatt alle de 500 setene i parlamentet innen de 30 dagene loven krever.