Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thailands statsminister lover å gå av

Kongen overtalte skandalebefengte Thaksin til å gi fra seg makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går meddelte den thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra (56) at han ville gå av.

I to måneder hadde opposisjonen protestert mot det de kalte korrupsjon og maktmisbruk. Ti millioner thailendere stemte blankt ved valget søndag. Men det var først etter et kongelig hvisk i øret fra 78 år gamle Bhumibol Adulyadej at statsministeren kunngjorde sin avgang.

Under de etterfølgende tv-nyhetene unnskyldte en tårevåt Thaksin seg overfor de 16 millionene som stemte på ham under søndagens valg, men la til at han bestemte seg ut i fra respekt for kongen, som om to måneder skal feire 60 år på tronen sammen med statsledere fra hele verden.

- Jeg ønsker at alle thailendere skal stå samlet. Jeg ber alle thailendere gjøre det offeret for kongen, sa Thaksin ifølge Times online.

Thaksin vil imidlertid sitte som statsminister fram til parlamentet har valgt en etterfølger.

Opposisjonen avventer

Nå venter opposisjonen spent på om statsministeren vil holde ord og trekke seg fra stillingen slik han har lovet.

- Han prøver å diktere betingelsene for avgangen, sier Korn Chatikavanij, lederen for opposisjonspartiet Demokratene, til Reuters.

- GÅ DIN VEI, ROPTE DEMONSTRANTENE UTENFOR STATSMINISTERENS KONTOR I GÅR: Nå ser det ut til at de får kravet sitt oppfylt. Alle foto: Scanpix
- GÅ DIN VEI, ROPTE DEMONSTRANTENE UTENFOR STATSMINISTERENS KONTOR I GÅR: Nå ser det ut til at de får kravet sitt oppfylt. Alle foto: Scanpix Vis mer

Thaksins parti Thai Rak Thai (thailendere elsker thailendere) vil uansett forbli det største partiet i parlamentet, og ifølge BBC frykter flere at den nye statsministeren vil bli en av Thaksins protesjeer, og at Thaksin dermed vil beholde en stor del av kontrollen. Men det er mer sannsynlig at Thaksin vil være opptatt med å forsvare seg under den kommende etterforskningen av anklagene om korrupsjon og brudd på menneskerettighetene.

Forøvrig er det ikke første gang at kong Bhumibol blander seg inn i politikken. I 1992 måtte han gripe inn da thailandske demonstranter ble skutt, skriver AP. Inngrepet ble etterfulgt av en periode med stabilt demokrati.

Thailands statsminister lover å gå av
GRÅTKVALT AVSKJED: Presset fra kongen kunne ikke engang milliardær og statsminister Thaksin motstå.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling