Thailands statsminister utestengt fra politikk

Domstol oppløser regjeringspartiet. Norges ambassadør: - Uklart hvem som styrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nattens kjennelse i grunnlovsdomstolen i Thailand skaper enda større usikkerhet om hva som skjer i landet de nærmeste dagene.

Grunnlovsdomstolen i Thailand har besluttet å oppløse landets regjeringsparti PPP (People Power Party) og de to samarbeidspartiene  Chart Thai og Matchimathipataya, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Statsminister Somchai Wongsawat utestenges fra politikken i fem år, melder NTB - Reuters.

- En stor del av regjeringen er avsatt, men det er for tidlig å si hvem. Nå jobber vi for å finne ut hvem som er landets statsminister, sier Norges ambassadør i Thailand, Merete Fjeld Brattested, til NRK Dagsnytt.

Skyldig i valgfusk

Bakgrunnen for kjennelsen er beskyldninger om at det regjerende Folkemaktpartiet har gjort seg skyldig i valgfusk.

I tillegg til Somchai får 35 partimedlemmer forbud med å drive politikk i fem år.

. Kjennelsen i grunnlovsdomstolen omfatter regjeringsmedlemmer som har hatt ledende partiverv, derfor er det foreløpig uklart hvilke regjeringsmedlemmer som står igjen, sier ambassadør Fjeld Brattested. 

 SPARKET UT: Thailands avsatte statsminister Somchai Wongsawat har holdt seg unna offentligheten siden han kom tilbake til hjemlandet fra en reise i Peru da flyplasskaoset tok av forrige uke. Da grunnlovsdomstolens kjennelse falt i natt, var Somchai nord i Thailand, i Ching Mai, 700 kilometer fra hovedstaden Bangkok. Her fra en pressekonferanse i Bangkok 17. oktober i år. Arkivfoto: AFP/SCANPIX.
SPARKET UT: Thailands avsatte statsminister Somchai Wongsawat har holdt seg unna offentligheten siden han kom tilbake til hjemlandet fra en reise i Peru da flyplasskaoset tok av forrige uke. Da grunnlovsdomstolens kjennelse falt i natt, var Somchai nord i Thailand, i Ching Mai, 700 kilometer fra hovedstaden Bangkok. Her fra en pressekonferanse i Bangkok 17. oktober i år. Arkivfoto: AFP/SCANPIX. Vis mer

Motstandere av Somchai har i en tid okkupert de to  store flyplassene i hovedstaden Bangkok med krav om at regjeringen må gå av.

De gulkledde demonstrantene er fortsatt beleiret på flyplassene, mens rødkledde tilhengere av regjeringen som ble sparket i natt har demonstrert utenfor rettslokalene.

NTB - Reuters).

Thailands statsminister utestengt fra politikk
UKLAR SITUASJON: -Vi jobber for å finne ut hvem som er statsminister, sier Norges ambassafdør i Thailand, Merete Fjeld Brattested.
DOMMEREN: Dommeren i Thailands grunnlovsdomstol ekskluderte i natt en rekke av regjeringsmedlemmene i fem år, blant dem statsminister Somchai Wongsawat. Årsak: valgfusk.
STØTTER STATSMINISTEREN: Rødkledde demonstranter aksjonerer til støtte for sittende regjering utenfor rettslokalene i Bangkok i morgentimene lokal tid.