- Thailandske styrker inn i Kambodsja

Nabolandene krangler om tempelruiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Thailandske styrker har krysset grensa til Kambodsja og konfrontert kambodsjanske militære ved tempelruinene Preah Vihear, ifølge kambodsjanske myndigheter. Thailandske myndigheter benekter dette, ifølge AP.

- 40 soldater

Ifølge kambodsjansk side dreier det seg om 40 soldater som har gått inn på nabolandets territorium og tatt tilflukt i en pagode nedenfor tempelområdet, der de nå forhandler med kambodsjanske myndigheter. De kambodsjanske styrkene er blitt satt i beredskap, men beordret til ikke å skyte.

Thailandske militære på sin side hevder at styrkene utelukkende er blitt mobilisert på deres egen side av grensa, og guvernøren i den thailandske provinsen Sisaket hevder det dreier seg om en misforståelse.

- Vi har ikke krenket kambodsjansk territorium. Vi har all rett til å mobilisere tropper her for å ivareta vår suverenitet, sier Kanok Netakawesana, den thailandske øverstkommanderende i regionen.

Langvarig konflikt

Uansett hvilken versjon som er riktig, er dette foreløpige siste og mest drastiske episode i en langvarig dragkamp om hindutempelruinene fra det 11. århundre, som delvis er utført i samme stil som de storslagne Angkor-templene ved Siem Reap lenger inne i krigsherjede Kambodsja.

Tidligere i dag ble tre sivile thailendere arrestert etter at de krysset grensa ulovlig i et forsøk på å komme inn på tempelområdet, som for tida er stengt for besøkende fra thailandsk side, melder AFP. De tre ble satt i varetekt, men er nå løslatt etter avhør, melder Bangkok Posts nettutgave.

VOKTER DYREBARE RUINER: Kambodsjanske soldater patruljerer ved Preah Vihear, som ble bygd som hindutempel i 11. århundre e.Kr., under Angkors storhetstid. Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP/SCANPIX
VOKTER DYREBARE RUINER: Kambodsjanske soldater patruljerer ved Preah Vihear, som ble bygd som hindutempel i 11. århundre e.Kr., under Angkors storhetstid. Foto: TANG CHHIN SOTHY/AFP/SCANPIX Vis mer

Kambodsjanske myndigheter stengte ruinene i forrige måned etter at 100 thailandske demonstranter prøvde å gjennomføre en marsj i tempelet, som i forrige uke ble tildelt verdensarvstatus av Unesco, til store thailandske protester.

Thailands utenriksminister Noppadon Pattama begikk tabben å støtte Kambodsjas krav - og måtte gå av etter at retten kom til at han dermed brøt den thailandske grunnloven. Hele regjeringen kan følge etter i kjølvannet av skandalen.

Territorielt krav

Thailand har i flere årtier gjort krav på deler av territoriet ved Preah Vihear - på tross av at tempelruinene utvilsomt er bygd av khmerer under Angkor-imperiets storhetstid (9.-15. århundre e.Kr.).

Kambodsja ble tilkjent ruinene, og området de står på, av Den internasjonale domstolen i Haag i 1962, men tempelområdet er lettest tilgjengelig fra thailandsk side.

I kjølvannet av bråket har 1000 thailandske turister avlyst Kambodsja-ferien til Angkor i frykt for voldelige represalier:

Thailenderne har ennå friskt i minnet at rasende kambodsjanere i 2003 satte fyr på den thailandske ambassaden i Phnom Penh, og at hundrevis av thailendere måtte evakueres fra Kambodsja etter rykter om at en thailandsk skuespiller hadde uttalt at Angkor Wat tilhørte Thailand.

Nasjonalsymbol

- Thailandske styrker inn i Kambodsja

Angkor-tidas ruiner er av enorm betydning i Kambodsja, som først de siste åra er begynt å reise seg etter årtier med krig og Røde Khmer-folkemordet på 70-tallet:

Under storhetstida strakte Angkor-imperiet seg over store deler av Sørøst-Asia, men territoriet ble etter 15. århundre gradvis spist opp av thailenderne og vietnameserne, før Kambodsja kom under fransk styre på 1800-tallet.

I dag vil kambodsjanerne langt heller minnes storhetstida enn korrupsjonen og fattigdommen som nå preger landet; Angkor går igjen i så vel flagget som i navnet på nasjonalølet, og enhver trussel mot nasjonalstoltheten blir tatt særdeles ille opp, spesielt fra den gamle fienden Thailand.

NASJONALSTOLTHET: Ruinene fra Angkor-tida er lutfattige Kambodsjas fremste minne om bedre tider, og Angkor Wat går igjen i en rekke sammenhenger - blant annet på flagget.
STERKE FØLELSER: Januar 2003: Rasende kambodsjanere går amok utenfor den thailandske ambassaden i Phnom Penh etter et rykte om at en thailandsk skuespiller krevde Angkor Wat tilbakelevert til Thailand. Hundrevis av thailendere måtte evakueres fra Kambodsja med militærfly.
MÅTTE GÅ: Thailands utenriksminister Noppadon Pattama måtte gå av i forrige uke etter at han undertegnet erklæringen om at regjeringen hans støtter Kambodsjas krav om verdensarvstatus for Preah Vihear. Handlingen fikk opposisjonen i harnisk, og massedemonstrasjoner fulgte. Til slutt ble signeringen kjent grunnlovsstridig av en domstol, og hele regjeringen risikerer fortsatt å måtte gå.
FEIRER: Kambodsjanske speidere jubler over at Unesco i forrige uke satte Preah Vihear på sin verdensarvliste.