Thailendere sa ja til militæret

Men 42 prosent nei-stemmer gir usikkerhet før valg i desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall i Thailand sier ja til en ny grunnlov utarbeidet av landets militærinnsatte regjering, men mange nei-stemmer tyder på at landet er splittet.

Hæren hadde på forhånd iverksatt en massiv kampanje for å få folk til å stemme ja i søndagens folkeavstemning. Den nye grunnloven skal hindre at en eventuell ny ettpartiregjering får for stor makt.

Det var Thailands første folkeavstemning noensinne, og da 95 av stemmene var talt opp, viste det seg at drøyt 58 prosent hadde stemt ja, mens nesten 42 prosent stemte nei.

Et ja-flertall betyr at grunnloven etter alt å dømme blir vedtatt av kongen i slutten av august, og at det kan holdes valg på ny nasjonalforsamling før året er omme. Men den store andelen nei-stemmer tolkes som et signal til generalene om at valget kan bli jevnere enn de ønsker.

Valg i desember

- Det vil helt klart bli holdt valg mot slutten av året, sa statsminister Surayud Chulanont etter at valglokalene stengte. Han ble utpekt til regjeringsleder av generalene etter at Thaksin Shinawatra ble styrtet i et ublodig kupp i fjor.

Tilhengere av Thaksin oppfordret velgerne til å stemme mot utkastet.

- Frukten fra et giftig tre
Fra sin eksiltilværelse i London har Thaksin kalt folkeavstemningen for «frukten fra et giftig tre».

 OPPTELLING:  Muslimske frivillige valgmedarbeidere i Narathiwat-provinsen sør i Thailand bringer valgurnen til opptelling. Foto: AFP/Scanpix.
OPPTELLING: Muslimske frivillige valgmedarbeidere i Narathiwat-provinsen sør i Thailand bringer valgurnen til opptelling. Foto: AFP/Scanpix. Vis mer

Det er foreløpig ukjent hvor stor valgdeltakelsen er. Selv om et rent flertall er nok for å få grunnloven godkjent, vil en lav oppslutning være pinlig for regjeringen. Thaksin har fortsatt stor støtte på landsbygda takket være sine omfattende velferdsprogrammer, men de nåværende lederne mener han var korrupt, og at han misbrukte sin stilling til egen vinning.
Lei av uro
Mange velgere har trolig stemt ja fordi de ønsker å få landet tilbake på en demokratisk kurs så fort som mulig, ifølge analytikere. Håpet er å få slutt på den politiske uroen som startet med massedemonstrasjoner mot Thaksin for nesten to år siden.

Hvis forslaget var blitt avvist, ville det gitt hæren anledning til å gjeninnføre hvilken som helst av Thailands 17 tidligere grunnlover.

Kuppleder og hærsjef Sonthi Boonyaratglin sa fredag at han kun ville bruke to dager på å velge sin «favoritt».


Ut med 1997-lov
Da militærjuntaen tok makten, forkastet de samtidig den forrige grunnloven. Den ble vedtatt i 1997, og var den mest demokratiske og liberale konstitusjonen landet noen gang har hatt.

Samtidig som folkeavstemningen gikk sin gang, ble to personer såret i et bombeangrep sør i Thailand. Den nåværende regjeringen har forsøkt å kvele opprøret blant muslimene i sør ved å innta en langt mykere holdning enn Thaksin. Volden ser likevel ut til å ha økt i omfang.

Det endelige resultatet av folkeavstemningen er ikke ventet før mandag. (NTB - AFP - Reuters).

KONTROLL: De militære i Thailand holdt streng kontroll med helgens folkeavstemning om ny grunnlov, her fra Narathiwat-provinsen sør i landet.