- Thank you and God bless America

USAs justisminister Alberto Gonzales gikk av etter hardt press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Thank you and God bless America.

Slik avsluttet Alberto Gonzales en pressekonferanse nå i ettermiddag. Han var inntil i dag USAs justisminister.

Gonzales leste opp en erklæring og nektet å svare på et eneste spørsmål fra pressen.


The New York Times
meldte tidligere i dag at han ville gå av. Nå har han selv annonsert avgangen på en pressekonferanse.

- Jeg var i møte med presidenten i går og informerte ham om min avgjørelse, sa Gonzales.

Les CNNs referat fra pressekonferansen her.

Gonzales er sønn av mexicanske arbeidsinnvandere. På pressekonferansen i dag sa han:

- Jeg har levd den amerikanske drømmen. Å være justisminister har vært et stort privilegium.

- Thank you and God bless America

- Selv mine verste dager som justisminster har vært bedre enn min fars beste dager.

Gonzales har vært under hardt press i lang tid, og en rekke senatorer, også innenfor de republikanske rekkene, har krevd hans avgang. Ifølge kilden New York Times har snakket med, orienterte Gonzales president George W. Bush fredag om at han ville gå av.

Støtte fra Bush

Bush har støttet Gonzales både i striden om avsettelsen av de åtte føderale statsadvokatene og den omstridte overvåkningen av amerikanske borgere.

- Vi er vitne til politikk i praksis. Jeg mener, denne mannen har avgitt vitneforklaring, han har sendt tusenvis av papirer. Det finnes ikke beviser på noe galt, sa Bush på en pressekonferanse i forrige måned.

Til gjengjeld har Gonzales i rollen som justisminister støttet sin gamle venn fra Texas når det gjelder utvidelse av presidentens fullmakter, inkludert muligheten til å drive ulovlig overvåkning. Gonzales har også utarbeidet reglene for militærtribunaler og forsøkt å begrense de juridiske rettighetene til fangene på Guantanamo.

Gonzales\' avgang kommer bare to uker etter at en av presidentens nærmeste rådgivere, Karl Rove, gikk av. Dermed er Gonzales den fjerde i kretsen rundt presidenten som nå forsvinner. Donald Rumsfeld, arkitekten bak Irak-krigen, trakk seg en dag etter valget i november.

I mai måte Paul Wolfowitz gå av som sjef i Verdensbanken etter at han sikret kjæresten bedre jobb og lønn. 

- Thank you and God bless America

Sparkingen av statsadvokatene

Bråket rundt Gonzales begynte med at åtte føderale statsadvokater fikk sparken i fjor høst, uten nærmere begrunnelse. Begrunnelsen som ble gitt var at de gjorde en dårlig jobb. Men statsadvokatene blir løpende vurdert, og «karakterboka» til de fleste av dem var helt i orden.

Etter hvert kom spekulasjonene om at de hadde fått sparken fordi de ikke var tilstrekkelig pågående når det gjaldt å iverksette etterforskninger mot framtredende demokrater, at de var for pågående når det gjaldt å etterforske republikanere, og at de var lite lydhøre for signaler fra Justisdepartementet.

Det hvite hus skal også ha forsøkt å skjule e-postkommunikasjon om regjeringsanliggender, inkludert temaer som omhandler avskjedigelsen av statsadvokatene, ved å bruke uoffisielle e-postkanaler.

De hemmelige e-postene ble oppdaget på et republikansk e-postdomene kalt gwb43.com. Dette domenet er ikke del av det offisielle kommunikasjonssystemet Det hvite hus benytter.

Hemmelig overvåkning

Når det gjelder de hemmelige ordrene om overvåkning som Bush ga etter 11. september, ble de senest i forrige måned ett av de heteste politiske temaene i Washington D.C. Da bekreftet FBI-direktør Mueller overfor kongressen at det var voldsom uenighet internt i Bush-administrasjonen om lovligheten av overvåkningsprogrammet.

Sentrale kongressmedlemmer mener Gonzales har prøvd å dekke over konflikten blant toppolitikerne i 2004 og løyet om hvorvidt han prøvde å presse daværende justisminister John Ashcroft til å gi grønt lys for den hemmelige avlyttingen.

HARDT PRESSET:
 USAs justisminister Alberto Gonzales har nå trukket seg som stillingen. Det skjer etter at han vært under sterkt press i lang tid. Foto: AP Photo/Ron Edmonds/SCANPIX
HARDT PRESSET: USAs justisminister Alberto Gonzales har nå trukket seg som stillingen. Det skjer etter at han vært under sterkt press i lang tid. Foto: AP Photo/Ron Edmonds/SCANPIX Vis mer

Etterretningsorganisasjonen NSAs avlyttingsopplegg skal ha gått ut på svært vidtrekkende innsamling av e-post-, internett- og telefonloggene til flere titalls millioner av amerikanere som ikke har vært under noen form for mistanke.

Les Dagbladet.nos Magasinet-artikkel: Avlytting, løgn og gallestein

Sprikende forklaringer

I høringene som har vært rundt Gonzales\' rolle i forbindelse med avskjedigelsene av dommerne, har verken den avtroppende justisministeren eller andre i justisdepartementet klart å redegjøre for hva som skjedde uten å motsi hverandre.

Paul Clement vil midlertidig ta over som justisminister, ifølge AP. CNN melder på sin side at sikkerhetsminister Michael Chertoff trolig vil bli oppnevnt til ny justisminister.