Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tharan er ei dame, men ikke ei som nødvendigvis får alle gutta til å snu seg (...)»

Fabian Stangs politiske rådgiver sjikanerte kvinnelig kommuneansatts utseende på epost - og sendte eposten til kvinnen selv.

SNUR SEG IKKE: Rune Dahl snur seg ikke etter alle damer, for eksempel ikke Tharan Fergus (høyre), som arbeider i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Foto til venstre tatt ved en tidligere anledning: Tobben Sønstrød. Bildet til høyre er bildet Rune Dahl sendte på epost
SNUR SEG IKKE: Rune Dahl snur seg ikke etter alle damer, for eksempel ikke Tharan Fergus (høyre), som arbeider i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Foto til venstre tatt ved en tidligere anledning: Tobben Sønstrød. Bildet til høyre er bildet Rune Dahl sendte på epost Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagens Næringsliv skriver i dag i sin papirutgave at Rune Dahl, som siden 2010 har vært Oslo-ordfører Fabian Stangs politiske rådgiver, sendte sjikanerende omtale av en kvinnelig kommuneansatts utseende fra sin jobbadresse.

Tirsdag denne uka fikk Rune Dahl hjelp fra Tharan Fergus (50), prosjektutvikler i Oslo kommunes Vann- og avløpsetat, på epost om hvilke planer etaten har for nabolaget hans. Seinere på dagen fant Dahl et bilde av Tharan Fergus, som han aldri har møtt, og skrev følgende epost:

«Tharan er ei dame, men ikke ei som nødvendigvis får alle gutta til å snu seg. Hun til venstre. Vi kan jo ikke la slike folk bestemme i bydelen vår :-)»

- Uakseptabelt Dahl sendte imidlertid eposten feil, og den gikk rett til Tharan Fergus, som han altså omtalte utseendet til. Umiddelbart skrev han en beklagelse til Tharan Fergus og opplyste om at han hadde sendt eposten feil. Dahl har siden levert blomster på kontoret til Fergus og både han og Høyre i Oslo har kommet med skriftlige beklagelser.

Fergus slettet først eposten, men tok kontakt med sin nærmeste leder dagen etter for å høre om det er greit at pressesekretær for Høyre i Oslo bystyre «sjikanerer offentlig ansatte selv om det er aldri så privat ment». Tharan Fergus fikk klar beskjed fra konstituert direktør i Vann- og avløpsetaten, Per Kristiansen, at det ikke er greit.

- Dette er helt uakseptabelt og jeg er overrasket over at dette er mulig. Jeg har ikke vært borti en liknende sak, sier Kristiansen til Dagens Næringsliv.

- Skammet meg Tharan Fergus opplyser til Dagbladet at blomstene fra Rune Dahl ble levert på kontoret torsdagen, to dager etter at eposten ble sendt. Først fredag kom beklagelsen fra Høyre. Fergus føler seg nå ferdig med saken, men mener det er viktig at det blir oppmerksomhet rundt den siden det er viktig at kvinner sier fra når de blir trakassert.

- Jeg som kvinne synes det er viktig å stå fram slik at ikke andre kvinner opplever det samme. Det er viktig at man sier fra med en gang man blir trakassert, det gjorde faktisk ikke jeg, sier Tharan Fergus til Dagbladet.

- Hvorfor gjorde du ikke det?

- Det var vanskelig og tok en hel dag. Jeg skammet meg, og det var så vidt jeg fortalte det til en ung kvinnelig kollega, som oppfordret meg å ta det videre.

- Det var en overraskelse for meg at det var så vanskelig. Jeg som er sterk, voksen og høyt utdannet, at jeg skulle reagere på den måten. Jeg slettet eposten med en gang og hadde ikke lyst til å si det til noen, ikke mannen min en gang. Det var veldig overraskende, sier Thraan til Dagbladet.

- Uinteressant hvem eposten skulle til Rune Dahl ønsker i dag ikke å snakke med Dagbladet, i stedet får vi snakke med hans arbeidsgiver Øystein Sundelin, Høyres gruppeleder.

- Hvem var det Rune Dahl skulle sende eposten til?

- Det vet jeg lite om, og det synes jeg ikke er så interessant. Det viktigste i denne saken er at vi måtte sende en beklagelse til henne som feilaktig fikk mailen, sier Sundelin til Dagbladet, som avviser på det sterkeste at menn i Oslo Høyre pleier å google opp bilder av kvinner de kommer i kontakt med og utveksle meninger om utseendet deres.

I eposten skriver Rune Dahl at «vi kan jo ikke la slike folk bestemme i bydelen vår». Sundelin ønsker ikke å gå inn på å tolke hva Dahl mener med setningen i eposten som ble sendt feil.

- Det har ingenting for seg at jeg går inn og tolker eposten. Uansett hvordan du leser dette er det ikke akseptabelt, sier Sundelin.

- Skuffet Det er ennå ikke klart hvilke konsekvenser saken vil få for Rune Dahl, som har vært en av ordfører Fabian Stangs nærmeste politiske rådgivere de siste tre åra. Sundelin skal som arbeidsgiver ha en samtale med den politiske rådgiveren og få full klarhet i foranledningen til eposten.

- Vet du om at slike eposter er sendt tidligere fra menn i Høyre?

- Jeg har ikke hørt om noe slikt tidligere. Jeg legger til grunn at det ikke har skjedd.

- Har Rune Dahl sendt slike eposter tidligere?

- Det har ikke vært tema foreløpig om at det har skjedd tidligere. Hvis det er tilfelle, vil jeg bli like skuffet som jeg er nå.

GIR RÅD: Rune Dahl gir råd til Oslo-ordfører Fabian Stang. Han er ansatt i Høyres bystyregruppe. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
GIR RÅD: Rune Dahl gir råd til Oslo-ordfører Fabian Stang. Han er ansatt i Høyres bystyregruppe. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media