VILLE IKKE BRUKE PENGER PÅ LIVERPOOL: Etter opptøyene i Liverpool i 1981 vurderte Thatcher-regjeringen å overlalte byen til seg selv og evakuere befolkningen, skriver The Guardian. Det kommer fram i nye regjeringspapirer som ble frigjort av Det britiske nasjonalarkivet i dag. Foto: BIG PICTURES/SCANPIX
VILLE IKKE BRUKE PENGER PÅ LIVERPOOL: Etter opptøyene i Liverpool i 1981 vurderte Thatcher-regjeringen å overlalte byen til seg selv og evakuere befolkningen, skriver The Guardian. Det kommer fram i nye regjeringspapirer som ble frigjort av Det britiske nasjonalarkivet i dag. Foto: BIG PICTURES/SCANPIXVis mer

Thatcher-regjeringen vurderte å legge ned Liverpool

Regjeringen ville heller ha «planlagt forfall» enn å gjenreise byen etter de store opptøyene i 1981.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter opptøyene i Liverpool i 1981 vurderte å Thatcher-regjeringen å evakuere befolkningen og nærmest legge ned byen, skriver The Guardian. Det kommer fram i nye regjeringspapirer som ble frigjort av Det britiske nasjonalarkivet i går.

Under et regjeringsmøte ble statsminister Margaret Thatcher fortalt at «den usmakelige sannheten» var at det ikke var mulig å stoppe forfallet i Merseyside-området (Merseyside-området består av fem urbane distrikter med Liverpool som kjerne, og har navn etter elven Mersey red.anm.).

- Hard nøtt Under et møte sa finansminister Geoffrey Howe at å bruke mer penger på området var som å forsøke «pumpe vann i en oppoverbakke», og at byen var «den hardeste nøtten å knekke». Det var bedre å la være å bygge den opp igjen.

Howe argumenterte videre med at det var nok områder i nærheten som trengte arbeidskraften.

Toxteth-opptøyene (Toxteth er en bydel i Liverpool red.anm.) startet på grunn av uroligheter mellom byens svarte befolkning og politiet. Opptøyene varte i ni dager, og én person ble drept da en politibil kjørte inn i en menneskemengde. I tillegg ble 468 politimenn skadd og 500 mennesker arrestert.

JERNLADYEN: Margaret Thatchers første reaksjon da hun så Toxteth-opptøyene på tv var «de stakkars butikkeierne» og hennes reaksjon ble mer lov og rett, ikke sosiale programmer. Her sammen med Norges statsminister Gro Harlem Brundtland i 1986. 
Foto: JENS KVALE/SCANPIX
JERNLADYEN: Margaret Thatchers første reaksjon da hun så Toxteth-opptøyene på tv var «de stakkars butikkeierne» og hennes reaksjon ble mer lov og rett, ikke sosiale programmer. Her sammen med Norges statsminister Gro Harlem Brundtland i 1986. Foto: JENS KVALE/SCANPIX Vis mer

Minst 70 bygninger ble så hardt skadd at de måtte rives. Over hundre biler ble ødelagt og mange butikker ble plyndret. Senere beregninger tyder på at antall skadde politifolk og bygninger sannsynligvis er dobbelt så høyt som de offisielle tallene. 

Ville redde Liverpool Etter opptøyene lagde den konservative politikeren Michael Heseltine et regjeringsnotat, «It Took a Riot», som argumenterte med at man burde redde Liverpool ved å investere 100 millioner pund årlig. I de nylige frigjorte dokumentene kommer det fram at dette ble avvist av regjeringen. I stedet fikk han tilbud om smuler - 15 millioner pund.

I et hemmeligstemplet notat rett etter Toxteth-opptøyene, sier Howes at Helsetines planer for «massiv injeksjon av ytterligere offentlige midler» for å stabilisere Liverpool måtte bli avvist.

«Er ikke det som å pumpe vann i oppoverbakke? Burde vi ikke heller gå for 'planlagt forfall'? Dette er ikke et begrep vi kan bruke, ikke en gang privat (...) det bør bety en vedvarende anstrengelse for å flytte Liverpool-arbeidskraft til andre steder - for eksempel til nærliggende byer som utvikler seg lovende», sier Howes ifølge The Guardian. Howes argumenterer videre for å bruke pengene på mer lovende områder i Vest-Midlands.

Evakuering I Helsetines regjeringsnotat beskriver han de forferdelige konsekvensene av 30 til 50 prosent arbeidsledighet i området. Heseltine beskriver etterkrigstidens politikk mot Merseyside-området som en «taktisk tilbaketrekkning, kombinert med økonomisk forfall og oppfordret evakuering».

1981-opptøyene var de verste opptøyene i Storbritannia på 1900-tallet. Urolighetene varte fra april til juli, og var som regel voldelige sammenstøt mellom unge svarte innbyggere og politiet i Liverpool, Manchester samt Brixton og Southall i London. Mer enn 800 politifolk ble skadd og over 3000 mennesker arrestert. Thatchers første reaksjon da hun så Toxteth-opptøyene på tv var «de stakkars butikkeierne» og hennes reaksjon ble mer lov og rett, ikke sosiale programmer.

VILLE REDDE LIVERPOOL: Etter opptøyene lagde den konservative politikeren Michael Heseltine et regjeringsnotat, «It Took a Riot», som argumenterte med at man burde redde Liverpool ved å investere 100 millioner pund årlig. I de nylige frigjorte dokuementene kommer det fram at dette ble avvist av regjeringen. I stedet fikk han tilbud om smuler, 15 millioner pund.  Foto: REUTERS/SCANPIX
VILLE REDDE LIVERPOOL: Etter opptøyene lagde den konservative politikeren Michael Heseltine et regjeringsnotat, «It Took a Riot», som argumenterte med at man burde redde Liverpool ved å investere 100 millioner pund årlig. I de nylige frigjorte dokuementene kommer det fram at dette ble avvist av regjeringen. I stedet fikk han tilbud om smuler, 15 millioner pund. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Urolighetene kom etter at Thatchers økonomisk eksperiment kollapset med over tre millioner arbeidsledige. Mens Thatcher sto i mot Helsetines forsøk på å redde Storbritannias indre byer, ble politiet utstyrt med nye hjelmer, skjold og batonger. Dermed var de godt rustet til å stå i mot de neste opptøyene, som kom etter at Thatcher la ned kullgruvene i 1984. 

PLANLAGT FORFALL: «Er ikke det som å pumper vann i oppoverbakke? Burde vi ikke heller gå for "planlagt forfall?" Dette er ikke et begrep vi kan bruke, ikke en gang privat (...) det bør bety en vedvarende anstrengelse for å flytte Liverpool-arbeidskraft til andre steder - for eksempel til nærliggende byer som utvikler seg lovende», sa Storbritannias finansminister til Margaret Thatcher. Foto: SCNAPIX
PLANLAGT FORFALL: «Er ikke det som å pumper vann i oppoverbakke? Burde vi ikke heller gå for "planlagt forfall?" Dette er ikke et begrep vi kan bruke, ikke en gang privat (...) det bør bety en vedvarende anstrengelse for å flytte Liverpool-arbeidskraft til andre steder - for eksempel til nærliggende byer som utvikler seg lovende», sa Storbritannias finansminister til Margaret Thatcher. Foto: SCNAPIX Vis mer