«The Donald» hadde munndiaré og ble pepet ut

- Han var frekk. Han var respektløs. Han var nesten truende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt norsk tid sendte Fox News den første debatten mellom de republikanske kandidatene. Det store samtaletemaet i forkant av debatten, var hvordan ustyrlige Donald Trump skulle klare seg.

Og hva er dommen?

Ekspertene er delt. Washington Post plasserer Trump i vinnergruppa sammen med Marco Rubio, John Kasich, Ben Carson og Carly Fiorina.

Men avisas kommentator poengterer også at Trumps åpenbare svakheter kom tydelig fram.

- Hans motvilje til å forplikte seg til å støtte en republikansk kandidat dersom han ikke vinner, kommer til å skade ham. Hans generelle uvitenhet om utenrikspolitikk hjelper heller ikke. Men det jeg har lært, er at hans frekke og høylytte stil appellerer til en ikke ubetydelig del av de republikanske velgerne, skriver Washington Posts kommentator Chris Cillizza.

- En av taperne New York Times har en noe annen tilnærming, og plasserer Donald Trump blant taperne sammen med Jeb Bush:

- Donald Trump hadde kanskje den svakeste prestasjonen. Nei, det betyr ikke at dette er slutten på hans framgang, men han ble konsekvent konfrontert med poengterte spørsmål uten alltid å ha tilfredsstillende svar, skriver Nate Cohm. Også han utroper Marco Rubio til en av vinnerne.

FØRSTE DEBATT: De republikanske kandidatene kjemper om å vinne nominasjonskampen for å kunne stille til presidentvalg. Fra venstre: Chris Christie, Marco Rubio, Ben Carson, Scott Walker, Donald Trump, Jeb Bush, Mike Huckabee, Ted Cruz, Rand Paul og John Kasich. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Scanpix
FØRSTE DEBATT: De republikanske kandidatene kjemper om å vinne nominasjonskampen for å kunne stille til presidentvalg. Fra venstre: Chris Christie, Marco Rubio, Ben Carson, Scott Walker, Donald Trump, Jeb Bush, Mike Huckabee, Ted Cruz, Rand Paul og John Kasich. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Scanpix Vis mer

Telegraph plasserer også Trump i den bakre delen av feltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisa konkluderer med at det ikke var en god kveld for «The Donald» og gir ham 4 av 10 poeng.

Snakket mest Men det var én ting Donald Trump var best på i natt, og som ikke kan bestrides; taletid.

Milliardærens munndiaré sikret ham mest taletid av alle kandidatene, med 11 minutter og 14 sekunder.

Det er nesten dobbelt så mye som Rand Paul med fem minutter og 28 sekunder. Til sammenlikning snakket en av vinnerne, Marco Rubio, i seks minutter og 49 sekunder.

- Donald Trump var frekk. Han var respektløs. Han var nesten truende, konkluderer New York Times-skribent Michal Barbaro, og trekker fram følgende eksempel:

- Jeg tror ikke du hørte meg, sa Trump hissig da senator Rand Paul med høreapparat, forsøkte å avbryte.

VANT ELLER TAPTE?: Ekspertene er delt når det gjelder Donald Trumps prestasjon i den første debatten mellom de republikanske kandidatene. Foto: AP Photo/John Minchillo/NTB Scanpix
VANT ELLER TAPTE?: Ekspertene er delt når det gjelder Donald Trumps prestasjon i den første debatten mellom de republikanske kandidatene. Foto: AP Photo/John Minchillo/NTB Scanpix Vis mer

- Du har en krevende kveld, la Trump til.

Vil ikke forplikte seg Bortsett fra sirkuset rundt debatten, og hvem som presterte mest, så er det Trumps motvilje til å forplikte seg til å støtte en republikansk kandidat dersom han ikke vinner, som har fått mest oppmerksomhet.

Trump var den eneste som ikke ville gi dette løftet, og han åpnet for å stille som uavhengig i presidentvalget neste år, selv om det vil skade Republikanerne.

- Han satser allerede på flere hester, fordi han er vant med å kjøpe politikere av alle slag, kontret senator Rand Paul.

- Jeg har gitt deg masse penger, bjeffet Trump tilbake.

Konfrontert med kvinnesyn Trumps utspill førte til pipekonsert i de første 30 sekundene av debatten, og det gjentok seg tre ganger i løpet av de neste fem minuttene, ifølge Telegraph.

Også eiendomsmogulens kvinnesyn ble et tema i natt.

En av debattlederne, Megyn Kelly, ramset opp eksempler på Trumps beskrivelser av kvinner han har kritisert: «Bikkjer», «feite griser», «avskyelige dyr» og flere andre lite smigrende betegnelser, skriver NTB.

- Jeg har ikke tid til politisk korrekthet, forklarte Trump, som deretter truet med «ikke å være grei» mot Kelly.

- Men jeg skal la det være, forsikret han.

Innvandring fikk også mye fokus, og Trump fikk nok en anledning til å ta på seg rollen som innvandrerkritiker.

- Hadde det ikke vært for meg, så hadde vi ikke en gang snakket om ulovlig innvandring. Det var ikke et tema for noen, før jeg tok det opp da jeg annonserte at jeg ville stille som presidentkandidat, sa Trump ifølge Politico, som har samlet ni av Trumps drøyeste kommentarer.

- Kortvarig fenomen Det er Trump som får desidert mest spalteplass i etterkant av debatten. Dette til tross for at de aller fleste ekspertene mener Trump ikke har sjans når de republikanske velgerne til slutt skal bestemme seg for hvem de ønsker skal representere dem i presidentvalget:

Svein Melby, USA-ekspert ved Institutt for Forsvarsstudier, sa til Dagbladet i slutten av juli at han tror Trump-fenomenet vil være relativt kortvarig.

- Trump har uttalt en del ting som historisk ikke har vært akseptert å si i den amerikanske debatten, og flere på høyresiden syns det er positivt at noen nå setter ord på utfordringene USA står overfor. Trump vinner på dette på et tidspunkt hvor valgkampen ikke har kommet skikkelig i gang. Men når valgkampen begynner å dreie seg om seriøs politikk, kommer selv de som er frustrerte til å innse at Trump umulig kan fylle jobben som amerikansk president, sa Melby.