IKONISK: Bildet av Marcy Borders har blitt stående som ett av symbolene på terrorangrepet som i september 2001 rammet New York. Foto: AFP PHOTO / Stan HONDA/FILES/NTB Scanpix
IKONISK: Bildet av Marcy Borders har blitt stående som ett av symbolene på terrorangrepet som i september 2001 rammet New York. Foto: AFP PHOTO / Stan HONDA/FILES/NTB ScanpixVis mer

«The Dust Lady» ble verdens­kjent etter dette ikoniske bildet på 11/9. Nå er hun død

Marcy Borders.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at World Trade Center kollpset på Manhattan i den 11. september 2001, var det mange bilder som ble spredd verden rundt. Mange øyeblikk som ble symbolet på den fryktelige tragedien som rammet metropolen.

Et av de mest kjente var av den da 28 år gamle Marcy Borders. Hun hadde søkt tilflukt i en kontorbygning, men var likevel dekket av støv etter at tvillingtårnene raste sammen. Det skriver The Guardian.

I etter tid ble hun døpt «The Dust Lady», og bildet var med da Time Magazine kompilerte en liste over de 25 kraftigste bildene.

Mandag gikk hun bort, etter at hun tapte kampen mot magekreft. En sykdom hun mener kom som et resultat av nettopp det støvet hun var dekket av på bildet.

Årsak til kreft Borders ble fotograferst av fotografen Stan Honda som jobbet for nyhetsbyrået AFP. Hun hadde ikke selv noen anelse om at hun var foreviget før hun ble gjort oppmerksom på det av sin egen mor.

Hun hadde bare jobbet i tvillingtårnene i en måned da den skjebnesvangre dagen kom. Hun kom seg ned fra 81. etasje og unnslap dødsfella hennes arbeidsplass hadde blitt.

Etter 9/11 gikk det nedover med Borders. Hun kjempet mot alvorlige depresjoner og ble kokainavhengig. Hun mistet foreldreretten til sine to barn, før hun i 2011 sjekket seg selv inn på en rehabiliteringsklinikk og ble nykter.

Hun var sikker på at det var støvet hun var dekket av på bildet som gjorde henne syk.

- Jeg sier til meg selv, var dette grunnen til at jeg ble syk? Jeg tror så definitivt det fordi jeg var ikke syk. Jeg hadde ikke høyt blodtrykk, høyt kolestrol. Hvordan kan man gå fra å være helt frist til å ha kreft dagen etter, sa hun til Jersey Journal i 2014.

Hylles Det har heller ikke vært noen mangel på hyllester etter at Borders gikk bort. Hennes egen bror, Michael Borders, skrev ifølge The Guardian på Facebook at han «ikke kan tro at søsteren hans er borte.

Søskenbarnet hennes John Borde skrev at hun var en «helt», og at hun «dessverre måtte gi etter for sykdommen som har herjet kroppen hennes siden 9/11».

- Moren min kjempet en utrolig kamp. Hun er ikke bare «The Dust Lady», hun er min helt. Hun vil alltid leve gjennom meg, sier datteren hennes, Noelle Borders, til New York Post.

Bill di Blasio, som er ordfører i New York, omtaler dødsfallet hennes som en «vanskelig påminnelse om den tragedien som rammet byen for 14 år siden».

Ingen kobling Etter terrorangrepet i 2001 har flere tusen av de som oppholdt seg i sentrum den dagen blitt diagnostisert med kreft eller andre alvorlige helseplager.

Likevel er det ingen studier som har slått fast at det er noen direkte kobling mellom de som befant seg i nærheten og sykdomstilfellene av kreft eller andre luftveissykdommer.

En rapport som ble publisert i 2011 konkluderte med at luften ved «Ground Zero» inneholdt pulverisert betong, glasstøv og en rekke andre giftstoffer.