<strong>ØYESKADE:</strong> En egyptisk demonstrant er skadet i øyet, og får behandling på et feltsykehus i Kairo, etter dødlige sammenstøt med sikkerhetsstyrkene sist søndag. Foto: Mahmud Khaled/AFP
ØYESKADE: En egyptisk demonstrant er skadet i øyet, og får behandling på et feltsykehus i Kairo, etter dødlige sammenstøt med sikkerhetsstyrkene sist søndag. Foto: Mahmud Khaled/AFP Vis mer

«The eye hunter» skyter ut øynene på Tahrir-demonstranter

Den egyptiske statsadvokaten vil avhøre en politimann som anklages for å skutt minst fem demonstranter i øyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Innenriksdepartementet er opptatt med de seneste hendelsene, men han vil bli brakt inn til avhør snart, sier Adel Saeed, en talsmann for egyptiske påtalemyndigheter.

Fredag innkalte statsasdvokaten politimannen Mahmoud Sobhi El Shinawi til avhør, der han må svare for sin rolle i påståtte angrep på demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo, melder CNN.

Demonstranter har gitt El Shinawi kallenavnet «The eye hunter», øyejegeren, og har sprayet etterlysninger av ham på vegger rundt Tahrir-plassen.

Mistet begge øynene Flygeblader med bilder av ham skal også ha blitt spredd rundt på torget, som er et aktivitetssentrum i protestbevegelsen mot Egypts militærledere. Flygebladene utlover en dusør på 5000 egyptiske pund (4700 norske kroner, jour. anm.) for informasjon som avslører hvor politimannen oppholder seg.

Myndighetene sitter også på bevis mot El Shinawi: Flere videoer som demonstranter har postet på Facebook. Minst fem demonstranter skal ha blitt skutt i øyet, opplyser påtalemyndighetene.

Et av de påståtte ofrene er Ahmed Harrara. Han mistet et øye 28. januar under opprøret mot tidligere president Hosni Mubarak.

Sist søndag mistet han det andre øyet:

- Jeg kom til Tahrir-plassen på lørdag, og sluttet meg til gatekampene. Rundt klokka tre lørdag natt ble jeg skutt i øyet med en gummikule fra mellom sju og ti meter, sier Harrara til CNN.

Både Harrara, og minst ett annet offer, Malek Mustapha, sier de ble blindet av skytingen, og derfor ikke klarte å peke ut gjerningsmannen

Harrara har fått behandling for skaden, men kulen sitter fortsatt fast i øyehulen hans.

Blodpropp i øyet Fredag var det igjen spådd store demonstrasjoner på Tahrir-plassen, og Harrara ville delta. Han fikk hjelp av sin storebror Hatem til å ta seg rundt på plassen

- Øyet til min bror er mer verdt enn Egypt, men for Ahmed er Egypt mer verdt enn øyet hans. Politimannen som skjøt min bror må bli straffet og henrettet, sier Hatem Harrara.

Sist lørdag ble CNNs medarbeidere vitne til en lignende hendelse, der bloggeren Malek Mustapha ble skutt i det høyre øyet.

- Legene sier jeg har en blodpropp i øyet, og vil trenge flere operasjoner så snart som mulig, sier han til CNN.

- Ingen har skutt på demonstrantene Innenriksminister Mansour al-Essawy, som i mars ble oppnevnt av det egyptiske militærrådet, nekter for at demonstranter er skutt på.

- Ingen skarpe skudd, gummikuler eller lettammuniasjon er blitt brukt mot demonstrantene, sa han i et uttalelse fredag.

Men Hisham Shiha, en talsmann for helsedepartementet, sier til CNN at mange av de drepte og sårede er skutt med «skarpe skudd, gummikuler og lettammuniasjon»

Flere hundre er drept og skadet den siste uka. 41 har mista livet, 33 av dem i Kairo, mens det per fredag er registrert 3250 skadede personer, opplyser Shiha.

<strong>FRAKTES TIL SYKEHUS:</strong> Enda en demonstrant later til å være skutt i øyet, og blir fraktet til syjehus for behandling. En egyptisk politimann anklages for å skyte ut øynene på demonstranter på Tahrir-plassen. Minst fem demonstranter skal ha blitt påført slike skader. Foto: Mahmud Khaled/AFP
FRAKTES TIL SYKEHUS: Enda en demonstrant later til å være skutt i øyet, og blir fraktet til syjehus for behandling. En egyptisk politimann anklages for å skyte ut øynene på demonstranter på Tahrir-plassen. Minst fem demonstranter skal ha blitt påført slike skader. Foto: Mahmud Khaled/AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer