The Father of Soul

Navn: Ray Charles Alder: 68 år Yrke: Musiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld setter legendariske Ray Charles Robinson seg til flygelet i Molde. Det er ikke første gang han er i Norge. Men det er muligens første gang han tror han i er Danmark når han er i Norge. Ifølge Rays egen hjemmeside på Internett, spiller han i Molde, Denmark denne torsdagskvelden.

Allerede i 1968 spilte han i Njårdhallen i Oslo for et begeistret publikum, med en ung og nervøs Jan Garbarek i saksofonrekka - vikar for en amerikansk kollega som aldri dukket opp. Og siden har han vært i Oslo og Norge flere ganger.

I 1986 var han invitert til Molde-festivalen for første gang, men konserten ble strøket av plakaten da det viste seg at Ray Charles sto på FNs boikottliste over artister som hadde opptrådt i Sør-Afrika.

Soulmusikkens far er han blitt kalt, den blinde Georgia-fødte afroamerikaneren. Han ble foreldreløs da han var 15 år og har siden har levd av musikken.

Musikalsk geni er han også blitt kalt. Han har vært innom alle sjangerer av jazz-, blues- og populærmusikken, og alt han tar i blir til gull - bokstavelig talt. Han greide til og med å gjøre countrymusikken stuerein, da han i 1962 spilte inn sin første LP i denne sjangeren.

Sin karriere som arrangør startet han i New Orleans. I 1953 spilte Guitar Slim inn «The Things That I Used To Do», med Ray ved pianoet. Plata solgte over 1 million eksemplarer, og arrangementet og stemningen på denne innspillingen ga Ray inspirasjon til seinere storselgere på 50- og 60-tallet.

Den første millionselgeren i eget navn kom seks år seinere. Og den hadde han også skrevet selv. «What'd I Say» ble i årene som kom også storselgere for kjente størrelser som Elvis Presley og Jerry Lee Lewis .

Men også musikalske genier har sin nattside. På sekstitallet ble han ved et par tilfeller arrestert og tiltalt for narkotikamisbruk. Og da kom det for en dag at han var heroinavhengig allerede som 15-åring. Behandling sørget for at han har ristet av seg problemet for godt.

I 1960 spiller han inn sin kanskje mest kjente hitlåt, Hoagy Carmichaels «Georgia On My Mind», inspirert av sin sjåfør som gnåler på sangen hele tida mens han kjører. Den blir en millionselger - og gir ham en av i alt fire «Grammy»-priser året etter. Og seinere er han blitt grossist både i utmerkelser og millionselgere.