Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«The Golden State Killer» siktet for enda et drap

Politiet mener Joseph James DeAngelo står bak drapet på Claude Snelling i 1975.

SIKTET: 72 år gamle Joseph DeAngelo, som sitter varetektsfengslet i Sacramento i California er siktet for et 13. drap i 1975. Foto: AP Photo / Rich Pedroncelli / NTB Scanpix
SIKTET: 72 år gamle Joseph DeAngelo, som sitter varetektsfengslet i Sacramento i California er siktet for et 13. drap i 1975. Foto: AP Photo / Rich Pedroncelli / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er mistenkt for å være «The Golden State Killer», som sto bak flere drap i California på 1970- og 1980-tallet, er siktet for et 13. drap.

Drepte under kidnappingsforsøk

Politiet mener Joseph James DeAngelo også står bak drapet på Claude Snelling i byen Visalia 11. september 1975. Han ble skutt og drept da han forsøkte å stanse kidnappingen av hans 16 år gamle datter.

- Vi har tatt det første skrittet mot rettferdighet, ikke bare for ofrenes familier mens også for dette lokalsamfunnet som helhet, sier påtaleansvarlig, Tim Ward, ifølge The Guardian.

Politisjef Jason Salazar i Visalia sier politiet mener DeAngelo også er personen bak en rekke innbrudd i dette området på den tiden. Både pistolen som ble brukt mot Snelling og sykkelen skytteren stakk av på, var stjålet fra boliger i nærheten.

Innbruddstyven som herjet i området tok seg inn i boliger om kvelden, ved å bryte seg inn gjennom dører eller vinduer. Tyven gikk gjennom boligen, men tok ikke med seg store verdier. For eksempel kunne tyven ta med seg en ørering, i stedet for et par.

Innbruddstyven lagde også mat i ofrenes leiligheter, og flere av ofrene fikk også rare telefonsamtaler etter tyveriene.

Avslørt av DNA-database

72-åringen har sittet i varetekt i Sacramento siden han ble arrestert den 25. april i år. Den uløste seriedrapsgåten tok plutselig en ny vending da DeAngelo ble identifisert via en DNA-database for slektsforskning.

Politiet søkte etter mannen via databasen, og fant der en slektning av DeAngelo i en av databasene. Dermed gikk politiet gjennom personens familietre og fulgte spor som ledet dem til DeAngelo.

Han ble i april pågrepet utenfor hjemmet sitt i Citrus Heights i Sacramento, der han bodde sammen med sin voksne datter og sitt barnebarn.

Da han ble pågrepet skal han ha sagt at han hadde «en stek i ovnen», noe som fikk den lokale politimannen Scott Jones til å reagere.

- Det er en interessant kommentar. Jeg mener, hvis det var meg, hadde jeg sagt «hei, jeg har ikke gjort noe», ikke «hei, jeg har en stek i ovnen», sa Jones.

Politiet hevder DeAngelo startet sin kriminelle løpebane samtidig som han var politimann i en by nær Visalia fra 1973 til 1976. Siden han ble pågrepet har politi over hele delstaten koblet ham til en rekke uløste kriminalsaker.

Terroriserte ofre

I juni offentliggjorde politiet en arrestordre på 171 sider, som avslørte flere detaljer om hvordan «The Golden State Killer» terroriserte ofrene sine.

Mange av sidene i arrestordren var riktignok sladdet, men det ble likevel beskrevet hvordan påtalemyndigheten mener DeAngelo opptrådte.

I arrestordren beskrives han som en kronisk serieovergriper som klarte å forflytte seg nærmest usynlig, som angrep uten frykt, og som terroriserte mange av ofrene med rare lyder og bisarre tegninger før han voldtok eller drepte dem.

Den nye drapssiktelsen er det eldste drapet DeAngelo er siktet for. Fram til nå har drapet på Brian og Katie Maggiore i februar 1978 vært ansett som det første, selv om etterforskere på ingen måte avviste at seriedrapsmannen kan ha drept før dette også.

Dobbeltdrapet markerte uansett et mørkt skifte i gjerningsmannens handlingsmønster, for etter å ha skutt ekteparet, som var ute og luftet hunden sin i et nabolag i Sacramento, sluttet han helt å la noen av ofrene komme fra det med livet i behold.

Planla angrepene

Påtalemyndigheten mener også «The Golden State Killer» brukte god tid på å planlegge angrepene sine. For ifølge arrestordren skal et annet par i Maggiore-ekteparets nabolag ha varslet politiet om at de hadde hatt innbrudd noen uker før drapet.

Det eneste som hadde forsvunnet var kvinnens undertøy. Så opplevde de et nytt innbrudd, men ut at noe ble stjålet.

En annen kvinnen fant gang på gang fotavtrykk i hagen, og opplevde at en port ble stående åpen. Hun fant også tegninger ved et soveromsvindu. Tegningene så ut til å være utført med «kroppsvæsker».

De Angelo er nå siktet for 13 drap begått mellom 1975 og 1986. Han er i tillegg mistenkt i 45 voldtektssaker og for flere innbrudd, men han kan ikke siktes i disse sakene ettersom de er foreldet.