DØMT TIL DØDEN: Tidligere i år ble den 63 år gamle Lonnie David Franklin Jr. kjent skyldig i drapet på ti kvinner. Onsdag ble han dømt til døden. Foto: REUTERS/Los Angeles Police Department/NTB Scanpix
DØMT TIL DØDEN: Tidligere i år ble den 63 år gamle Lonnie David Franklin Jr. kjent skyldig i drapet på ti kvinner. Onsdag ble han dømt til døden. Foto: REUTERS/Los Angeles Police Department/NTB ScanpixVis mer

«The Grim Sleeper» tok en mystisk pause mellom drapsorgiene. Nå er han dømt til døden

- Kan ikke rettferdiggjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år ble den 63 år gamle Lonnie David Franklin Jr. kjent skyldig i drapet på ti kvinner. Onsdag ble han dømt til døden.

- Det du har gjort kan ikke rettferdiggjøres, var beskjeden fra høyesterettsdommer i Los Angeles Kathleen Kennedy, mens flere av de etterlatte var til stede i rettssalen.

Opphold på 13 år

Franklin fikk tilnavnet «The Grim Sleeper» - et ordspill på «The Grim Reaper» (mannen med ljåen) - fordi det skulle gå en lang, «sovende» periode på 13 år mellom de syv første drapene og de tre siste (krever innlogging).

I forbindelse med straffeutmålinga koblet etterforskrne ham til ytterligere fem drap, men politiet mistenker at han kan være skyld i så mange som 25 dødsfall.

Dommen falt mot slutten av det som av LA Times beskrives som en meget følelsesladd seanse i retten der familiene til flere av ofrene fikk konfrontere Franklin.

Konfronterte morderen

Liket til den 25 år gamle datteren til Laverne Peters ble i 2007 funnet i en søppelcontainer. Hun var blant de som snakket til drapsmannen.

- Den tiltalte tok min datter, drepte henne og la henne i en søppelsekk. Jeg håper at han må tilbringe resten av sine dager i en fengselscelle, sa hun.

Andre spurte Franklin om hvorfor han hadde gjort udådene. Det hadde han ikke noe godt svar på.

Felt av DNA

Lenge klødde lovens lange arm seg i hodet over hvem som sto bak drapene, men så fikk de et gjennombrudd ved å gjøre et utvidet DNA-søk etter personer som kunne være i familie med gjerningsmannen.

De matchet DNA-materialet til Christopher Franklin, som var fengslet for ulovlig våpenbesittelse. Han var for ung til å ha kunnet utført drapene på 80-tallet, men DNA-profilen hans var veldig lik seriemorderens. Dermed antok man at Christopher Franklin var familiært tilknyttet «The Grim Sleeper».

De neste dagene brukte politiet til å kartlegge familien til Christopher, og satt til slutt igjen med én mann. Faren.

Søppeltømmeren Franklin ble arrestert i sitt eget hjem i South Central 7. juli 2010, bare noen få kilometer fra der «The Grim Sleeper» dumpet sine ofre.