The Guardian anklager Bianca Jagger for hykleri

Assange-støttespiller Jagger krevde å få vite hvem som var kilden bak omstridt politirapport.

RASER MOT ASSANGE-STØTTESPILLER: Seniorreporter Nick Davies raser etter at Assange-støttespiller Bianca Jagger krevde å få vite hvem som var kilden bak omstridt politirapport. Foto: Pa Photos/Scanpix
RASER MOT ASSANGE-STØTTESPILLER: Seniorreporter Nick Davies raser etter at Assange-støttespiller Bianca Jagger krevde å få vite hvem som var kilden bak omstridt politirapport. Foto: Pa Photos/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lille julaften skrev menneskerettighets-aktivist og Assange-støttespiller Bianca Jagger et hardtslående innlegg i The Huffington Post om The Guardians publisering av sex-anklagene mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange.

- Beklagelig - Jeg har høy anseelse for The Guardian og jeg kan ikke begripe hvorfor en så troverdig avis ville publisere en forutinntatt og urettferdig artikkel, skriver Jagger.

Hun skriver videre at hun mener det er «beklagelig at svenske politidokumenter havner ulovlig hos The Guardian og andre aviser».

- Av hvem fikk de dokumentene? Vi har rett til å vite hvem som står bak dette åpenbare forsøket på å gjennomføre en svertekampanje, skriver hun.

- Hyklersk I et motinnlegg kalt «La oss rense lufta full av feilinformasjon» går The Guardians seniorreporter Nick Davies sterkt ut mot Jagger.

- Jagger insisterer på at hun har rett til å få vite hvem som lekker dokumentene til The Guardian og sier lekkasjen er «en del av et åpenbart forsøk på å gjennomføre en svertekampanje»  mot Assange. Om man ser bort fra at det er hoderystende hyklersk at en Wikileaks-støttespiller ønsker å jakte kildene for en lekkasje, er det to problemer ved denne påstanden, skriver Davies.

- For det første har ikke Jagger peiling på hvem som lekket dokumentene (og gjorde heller ingen forsøk på å finne det ut). For det andre - hvis hun visste hvem som sto bak - ville hun ha funnet ut at kilden ikke har noen intensjon av å sverte Assange på noen måte, skriver han videre.

Han gjør klart han ikke kommer til å oppgi identiteten på kilden sin, men opplyser at personen ikke har noen forbindelse med svensk politi, påtalemyndighet «eller noen andre individer eller organisasjoner med noen form for antipati for Assange».

- Hun har ikke lest dokumentene Bianca Jagger hevder flere ganger i sitt innlegg at The Guardian ikke lykkes i å publisere formildende bevis i politidokumentene.

- Alle som har lest Jaggers innlegg vil legge merke til at hun ikke gjengir et eneste eksempel på manglende informasjon. Det er to grunner til det. For det første vet hun ikke hva som er i politirapporten fordi hun ikke har lest den. For det andre hadde hun visst at hennes påstand ikke er sant dersom hun hadde lest den, skriver Davies.

I SENTRUM: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange står i sentrum for diskusjonen mellom Nick Davies og Bianca Jagger. Foto: AFP Photo/Carl Court/Scanpix
I SENTRUM: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange står i sentrum for diskusjonen mellom Nick Davies og Bianca Jagger. Foto: AFP Photo/Carl Court/Scanpix Vis mer

Han omtaler også antydningene til at det skal ha vært hevn fra hans side å publisere dokumentene, fordi han skal ha kommet i konflikt med Assange etter at det først var Davies som ble kjent med Assange og fikk ham til å samarbeide med The Guardian.

- Det er sant at jeg i begynnelsen av august kuttet kontakt med ham i protest til en rekke ting han hadde gjort, skriver han og understreker at det ikke har noe med beskyldningene i Sverige å gjøre.

- Men at jeg av hevn skal ha gått ut og funnet politidokumentene er ikke sant. Den kom til meg, sier han.

BLIR KALT HYKLER: Menneskerettighets-aktivist og Assange-støttespiller Bianca Jagger. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix
BLIR KALT HYKLER: Menneskerettighets-aktivist og Assange-støttespiller Bianca Jagger. Foto: EPA/Andy Rain/Scanpix Vis mer