KONTROVERSIELL: Katie Hopkins. Foto: Stella Pictures
KONTROVERSIELL: Katie Hopkins. Foto: Stella PicturesVis mer

The Sun-spaltist politianmeldt etter at hun kalte båtflyktninger kakerlakker

- Noe av det mest rasistiske vi har sett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kontroversielle britiske avisspaltisten og TV-kjendisen Katie Hopkins er politianmeldt av advokatorganisasjonen Society of Black Lawyers, etter at hun i en kommentar i storavisa The Sun blant annet sammenliknet båtflyktninger med kakerlakker, melder Independent.

I kommentaren 17. april skrev hun også:

- Vis meg bilder av kister, vis meg kropper som flyter i vannet, spill fiolin og vis meg tynne mennesker som er lei seg - jeg bryr meg fortsatt ikke.

- Brenn båtene Hun skrev videre at Storbritannia ikke burde bidra i noen redningsaksjon, og at de heller burde sende militærskip og true båtene «tilbake til deres eget land».

- Tving dem tilbake til kysten og brenn båtene, skrev hun og mente flyktninger heller burde skaffe seg et bedre liv ved å være «kreative i Nord-Afrika».

Hun skrev videre at hennes sympati «ligger hos britiske skattebetalere».

- Støtende og rasistisk Society of Black Lawyers sier kommentarene er noe av det mest støtende og rasistiske som har vært publisert i en britisk avis på flere år. De mener Hopkins kommentar kan bidra til at personer med afrikansk bakgrunn i Storbritannia utsettes for vold og rasisme.

- Personene hun sammenlikner med kakerlakker er trolig personer som er utnyttet av menneskesmuglere, som risikerer forfølgelse og tortur hvis de sendes tilbake. De er blant de mest utsatte i hele verden, heter det i organisasjonens anmeldelse.

Så langt i år har 1750 flyktninger druknet på vei over Middelhavet. Det er 30 ganger flere enn på samme tid i fjor, ifølge Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM). Søndag omkom rundt 800 flyktninger da båten deres forliste utenfor kysten av Libya.

The Sun-spaltisten har i tillegg til anmeldelsen fått knallhard kritikk, fra såpass forskjellige personer som Piers Morgan og Russel Brand. Hun har i store trekk svart på Twitter med å takke for støtten hun har fått fra andre.

Society of Black Lawyers anmelder også The Sun-redaktøren David Dinsmore for å ha satt teksten på trykk.

Kontroversiell spaltist Det er ikke første gang Hopkins får kraftig kritikk.

Hun har tidligere blant annet ment at demente «opptar» sykehjem- og sykehusplasser, og at det beste for samfunnet vil være om flere av dem døde, noe som naturlig nok skapte reaksjoner.

Hopkins har tidligere også blant annet gått hardt ut mot hjemmeværende mødre.

Da hun deltok i reality-programmet «The Apprentice» i 2006, gjorde hun seg bemerket for sin syrlige tunge overfor sine konkurrenter.