- The Times kokte ihop Google-tall om forurensede søk

Avisa dikter, hevder fysiker.

SNAKKET ALDRI OM GOOGLE ELLER TEKOPPER: The Times siterte fysikeren Alex Wissner-Gros på at to Google-søk krever like mye energi som å koke opp vann til en kopp te. Men det har han aldri sagt, hevder den kjente Harvard-fysikeren. nå. Foto: SCANPIX
SNAKKET ALDRI OM GOOGLE ELLER TEKOPPER: The Times siterte fysikeren Alex Wissner-Gros på at to Google-søk krever like mye energi som å koke opp vann til en kopp te. Men det har han aldri sagt, hevder den kjente Harvard-fysikeren. nå. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I går skrev engelske The Times om den kjente Harvard-fysikeren Alex Wissner-Gros, som angivelig hadde funnet ut at et Google-søk tilsvarer et CO2-utslipp på syv gram, eller at det krever samme energimengde å gjøre to Google-søk som å koke opp vann til en kopp te.

I en kommentar skrev jeg at forurensingen som skapes gjennom energiforbruket som trengs til et Google-søk, kanskje bør sees i et noe større perspektiv. Hvordan kommer for eksempel et slik søk ut sammenliknet et mer tradisjonelt informasjonssøk med en biltur til biblioteket for å slå opp i en papirbok? Hint: Google-søket kommer bra ut. Jeg illustrerte også det absurde i regnestykket ved å vise til at en hamburger har et karbonfotavtrykk som tilsvarer 514 Google-søk.

Nå viser det seg at Wissner-Gros ikke vedkjenner seg noen av uttalelsene i Times-artikkelen. Han sier ifølge Techcrunch at han aldri ville brukt «en kopp te» som måleenhet for noe som helst, ettersom han er amerikaner og drikker kaffe.

Videre sier fysikeren at han aldri brukte Google som konkret eksempel, og at tallet 7 gram CO2 per søk ikke kommer fra hans forskningsmateriale - det er bare The Times' journalist som får det til å se slik ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer