SNAKKET ALDRI OM GOOGLE ELLER TEKOPPER: The Times siterte fysikeren Alex Wissner-Gros på at to Google-søk krever like mye energi som å koke opp vann til en kopp te. Men det har han aldri sagt, hevder den kjente Harvard-fysikeren. nå. Foto: SCANPIX
SNAKKET ALDRI OM GOOGLE ELLER TEKOPPER: The Times siterte fysikeren Alex Wissner-Gros på at to Google-søk krever like mye energi som å koke opp vann til en kopp te. Men det har han aldri sagt, hevder den kjente Harvard-fysikeren. nå. Foto: SCANPIXVis mer

- The Times kokte ihop Google-tall om forurensede søk

Avisa dikter, hevder fysiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går skrev engelske The Times om den kjente Harvard-fysikeren Alex Wissner-Gros, som angivelig hadde funnet ut at et Google-søk tilsvarer et CO2-utslipp på syv gram, eller at det krever samme energimengde å gjøre to Google-søk som å koke opp vann til en kopp te.

I en kommentar skrev jeg at forurensingen som skapes gjennom energiforbruket som trengs til et Google-søk, kanskje bør sees i et noe større perspektiv. Hvordan kommer for eksempel et slik søk ut sammenliknet et mer tradisjonelt informasjonssøk med en biltur til biblioteket for å slå opp i en papirbok? Hint: Google-søket kommer bra ut. Jeg illustrerte også det absurde i regnestykket ved å vise til at en hamburger har et karbonfotavtrykk som tilsvarer 514 Google-søk.

Nå viser det seg at Wissner-Gros ikke vedkjenner seg noen av uttalelsene i Times-artikkelen. Han sier ifølge Techcrunch at han aldri ville brukt «en kopp te» som måleenhet for noe som helst, ettersom han er amerikaner og drikker kaffe.

Videre sier fysikeren at han aldri brukte Google som konkret eksempel, og at tallet 7 gram CO2 per søk ikke kommer fra hans forskningsmateriale - det er bare The Times' journalist som får det til å se slik ut.

En annen innvending mot The Times-artikkelen var at det ikke kom fram at Wissner-Gros også er en av grunnleggerne av et kommersielt selskap som hjelper bedrifter å få en grønnere tilstedeværelse på nett, gjennom salg av «kvoter» med fornybar energi.

Wissner-Gros opplyser nå at han ga fyldig informasjon til avisa om sitt engasjement i selskapet - men at avisa valgte å ikke ta dette med i artikkelen.

Dermed skulle det være enda større grunn til å Google videre med god samvittighet - for eksempel etter Alex Wissner-Gros.

P.S. The Times' teknologiseksjon på nett inneholder i skrivende stund ingen informasjon om at det er kommet fram nye opplysninger om denne saken, som fortsatt ligger på topp som «avsløring».