«The World» kan fortsatt senke Fosen Mek

Tidligst mandag blir det klart om bankene vil finansiere byggingen av hurtigruteskipet «Midnatsol». De venter på politikerne som kan redde Fosen Mek Verksteder AS i Rissa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ettermiddag ventet både bedriftens ledelse og ansatte, kreditorer og underleverandører, gjeldsnemnda og bankene på signaler fra Stortinget og næringsminister Ansgar Gabrielsen. Spørsmålet er om det finnes en politisk løsning som gjør det mulig å betale ut 43 millioner kroner av de 77 millioner som Fosen Mek mener å ha krav på i verftsstøtte.

Beløpet på 43 millioner kroner anses som et første skritt mot en løsning på bedriftens problemer. Den økonomiske krisen skyldes delvis striden om verftsstøtte, men først og fremst de økonomiske problemene etter byggingen av luksusskipet «The World».

Utbetaling av beløpet på 43 millioner kroner innebærer likevel bare en kortsiktig løsning. Den endelige løsningen på bedriftens krise handler om langt større beløp, og avhenger av at gjeldsnemnda i Midt-Trøndelag skifterett lykkes med å få 700 kreditorer til å ettergi gjeld.

Advokatene Joar Grimsbu og Stein Tonning i Advokatfirmaet Schjødt arbeider med den siden av saken. Advokat Stein Tonning opplyser til NTB at gjeldsnemnda har sendt brev til samtlige kreditorer, og gitt en frist for å sette fram krav. Kravene vil bli summert i begynnelsen av juli.

Ifølge gjeldsnemndas foreløpige opplysninger er de uprioriterte kravene på 280 millioner kroner. Den totale gjelden er mye høyere, fordi bankene sitter med betydelige pantsikrede krav. Gjeldsnemnda forsøker primært å få i stand en frivillig gjeldsordning. Hvis dette ikke lykkes, er alternativene enten tvangsakkord eller konkurs. Utbetaling av den omstridte verftsstøtten anses som et viktig forutsetning for en akkord.

Finansminister Per-Kristian Foss (H), Sør-Trøndelag politidistrikt og Økokrim er også viktige aktører i sakskomplekset omkring Fosen Mek Verksteder. Foss skal som settestatsråd for Ansgar Gabrielsen avgjøre klagesaken som Fosen Mek har fremmet for å få utbetalt den omstridte verftsstøtten på til sammen 77 millioner kroner.

Sør-Trøndelag politidistrikt og Økokrim behandler anmeldelsen fra Eksportfinans, som mener at Fosen Mek har gjort seg skyldig i bedrageri ved uberettiget å få utbetalt 35 millioner kroner for mye i verftsstøtte i årene 1997-1999. Hva påtalemyndigheten vil gjøre med den saken, avhenger blant annet av resultatet av den forvaltningsmessige klagen som Per-Kristian Foss skal avgjøre, får NTB opplyst.

(NTB-Skjalg Fremo)

KOSTBART EVENTYR: Luksusskipet The World forlot Fosen Mek med brukket økonomisk rygg.