Thendrup dømt til 14 års fengsel

Fikk dommen i Gulating lagmannsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet.no): Thomas Thendrup (36) fikk 14 års fengsel for Nokas-ranet. Det ble klart i Gulating lagmannsrett i Stavanger i dag.

Dommen gjelder fengselsstraff og ikke forvaring, slik påstanden fra aktor var. Statsadvokat Rune Høgberg la ned påstand om 15 års forvaring med en minstetid på ti år.

Thendrup sto og kikket alvorstynget ned i bordplata mens dommen ble lest opp. Advokatene ser også nedtrykte ut, beskrev Dagbladet.nos reporter på stedet.

Han ble dømt med minst mulig flertall. Fem dommere mente han var skyldig, mens to mente det motsatte. Det er minstekravet for domfellelse.

Thendrup dømmes ifølge dommen etter straffelovens §60a - om organisert kriminalitet, eller den såkalte «mafiaparagrafen» som den kalles.

Dermed er Thendrup kjent skyldig i å ha deltatt under Nokas-ranet 5. april i 2004. Dette er tredje gang han får lest opp en dom i mot seg i saken.

I tillegg til fengselsstraffen er han dømt til å betale oppreisning til de pårørende etter drepte Arne Sigve Klungland og de Nokas-ansatte. Han stilles solidarisk ansvarlig for å betale 51 millioner kroner til If Skadeforsikring.

Thomas Thendrup tar betenkningstid om han skal anke dommen. Han kan imidlertid ikke anke skyldspørmålet til Høyesterett.

- Systemsvikt

FIKK DOMMEN: Thomas Thendrup fikk Nokas-dommen i Gulating lagmannsrett i dag. Han ble dømt til 14 år i fengsel, men slapp forvaring. FOTO: Erling Hægeland og Rogalands Avis
FIKK DOMMEN: Thomas Thendrup fikk Nokas-dommen i Gulating lagmannsrett i dag. Han ble dømt til 14 år i fengsel, men slapp forvaring. FOTO: Erling Hægeland og Rogalands Avis Vis mer

Thendrups forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs, er svært skuffa og fortvilet etter den knusende dommen.

- Det hadde ikke vært noe verre for meg dersom det var jeg selv som ble dømt til 14 års fengsel, sier Andenæs til Dagbladet.no.

Hun mener dommen er feil.

- Jeg har jobbet med denne saken i to og et halvt år og jeg mener han burde blitt frifunnet, sier hun.

Hennes medforsvarer for Thendrup, Berit Reiss-Andersen, mener hele saken er en systemssvikt i det norske rettsapparatet.

- Han ble først frikjent i lagmannsretten, så ble kjennelsen satt til side og nå er han dømt med minst mulig margin, sier hun til Dagbladet.no.

Når minst fire jurymedlemmer i forrige runde og to dommere i denne runden ville frikjenne ham, så mener hun det er svikt i systemet.

- Systemet inviterer til så mye tvil at det uroer meg, sier Reiss-Andersen.

Thendrup dømt til 14 års fengsel

Ble satt til side

Thendrup ble først frikjent i av juryen i lagmannsretten i vinter. Men dommer Daniel Lunde valgte etter kort tid å sette hele kjennelsen til side.

Dermed måtte  Thomas Thendrup vente helt til dag for å vite sin skjebne.

Denne runden i Gulating lagmannsrett består av tre fagdommere og fire lekdommere. For at Thendrup kunne bli erklært skyldig, måtte fem av sju dommere stemme skyldig.

- Var i Oslo ransdagen 

Thendrup har siden han ble pågrepet 4. mai 2005 nektet for å ha vært med på dødsranet i Stavanger.

Han hevder han var hjemme i Oslo på ransdagen 5. april 2004, men mangler alibi.
– Det var en helt vanlig dag for meg, så jeg husker ikke hva jeg gjorde. Men jeg så nyhetene om ranet på tv om kvelden, sa Thendrup, da han forklarte seg i lagmannsretten for et år siden.

Frikjent av Toska

Da NOKAS-saken gikk for lagmannsretten i fjor høst var det ingen som ville svare på om han var med eller ikke.

Men denne gangen har både David Toska, Kjell Alrich Schumann og storebror Johnny Thendrup vært blant dem som har «frikjent » Thendrup for ranet.

Det eneste som knytter Thomas Thendrup til norgeshistoriens største ran er en hanske med hans DNA-bevis på. Denne hansken ble funnet i en bag med ransutstyr som ble forsøkt dumpet av NOKAS-dømte William Pettersen.