Thendrup får dommen den 13. klokka 13

NOKAS-tiltalte Thomas Thendrup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag var det avsluttende prosedyrer i saken mot NOKAS-tiltalte Thomas Thendrup i Stavanger. Dommen faller 13. september klokka 13.

Aktor Rune Høgberg la i sin prosedyre ned påstand om 15 års forvaring for Thomas Thendrup for grovt ran med døden til følge 5. april 2004.

- Vi mener det er en riktig straff ut fra dommene de andre tiltalte fikk i høyesterett, sier Høgberg til NTB.

I saken i Gulating lagmannsrett har hovedbevisene mot Thendrup vært en hanske som med hans DNA på som ble funnet sammen med noe ransutstyr. I tillegg pekte NOKAS-dømte Dan Pettersen ut Thendrup som en av dem som var i leiligheten i Nedre Dalgate etter ranet av NOKAS.Ikke godt nok
Forsvarer Ellen Holager Andenæs avfeier hansken som bevis.

- Også andre personers DNA er funnet på utstyr, uten at de har hatt noe med ranet å gjøre, påpekte hun i sin prosedyre.

Holager Andenæs brukte desto lengre tid på å svekke troverdigheten til Dan Pettersens identifisering av Thomas Thendrup.

- Jeg baserer dette på at Pettersen selv gjennom to og et halvt år har gjentatt og gjentatt at han er usikker på om det faktisk var Thomas Thendrup han så, sier hun til NTB.

Forsvaret vektla også at alle de NOKAS-dømte som har vitnet i saken enten har sagt at Thendrup ikke var med på ranet eller at de er usikre på om han var der.

Verdiløse vitner
Påtalemyndigheten har hele veien framholdt at vitneutsagnene til Thendrups fordel er uten verdi.

- Det er ingen tvil om at det ville blitt en belastning for dem under videre soning om de hadde pekt ham ut som skyldig. Så etter min mening sier de det eneste de kan: «Han var ikke med», sa aktor.

Høgberg påpekte videre trekk ved tiltales reaksjoner og handlinger som påtalemyndigheten mener sannsynliggjør at Thendrup er skyldig. Han kommenterte mangelen på følelsesutbrudd fra en mann som mener seg uskyldig tiltalt, og lurte på hvorfor Thendrup ved flere anledninger har oppført seg som om han har noe å skjule, hvis han ikke har det.

- Slik opptrer ikke en uskyldig mann, sa Høgberg.

Slo tilbake
Påtalemyndigheten har også funnet det merkelig at Thendrup ikke sørget for å ha alibi for ransdagen, og at han ikke kan gjøre rede for hva han gjorde eller hvor han var. Først måneder etter ranet fant Thendrup en samværsavtale, og ut fra den mener han at han var sammen med sønnen mens ranet i Stavanger fant sted.

- Da har han jo en forklaring på hvor han var. Han kan kontakte politiet og si «se her». Men han gjør ingenting. Det er for meg fullstendig uforståelig opptreden, sa Høgberg.

Forsvarer Holager Andenæs slo tilbake mot aktors gjentatte utspill om hvordan en uskyldig person burde ha handlet:

- På basis av hypotesen om forventet oppførsel trekker man konklusjonen at Thendrup er skyldig. Men man kan ikke trekke den typen konklusjon på vegne av hvordan man ville ha oppført seg selv. På seg selv kjenner man ikke andre, slo hun fast.

Etter at partene var ferdige med sine prosedyrer, spurte lagdommer Ove Midttun om Thendrup ville si noe, hvilket han ikke ønsket.

Det er tre fagdommere og fire lekdommere som skal avsi dom i saken den 13. september. For at Thomas Thendrup skal dømmes, må fem av dem finne ham skyldig etter tiltalen
(©NTB)

TILTALT: Thomas Thendrup ankommer Stavanger Lufthavn under tingrettens behandling av Nokas-saken.