Snøskred:

Theo (13) reddet bestekompisens liv

- Jeg ropte at han måtte holde ut, sier 13-åringen etter snøskredet som var nær ved å koste vennen hans livet.

DAGENS HELT: Theo Aleksander Buli Nergård (t.v.) sammen med far til tenåringen som ble tatt av skredet, Alf Kirkesæther. Foto: Ivar Sørnes
DAGENS HELT: Theo Aleksander Buli Nergård (t.v.) sammen med far til tenåringen som ble tatt av skredet, Alf Kirkesæther. Foto: Ivar Sørnes Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var bare minutter å ende med en fryktelig tragedie, da snøen raste fredag kveld nedover en bakke i Kvalsund i Finnmark.

Under snømassene havnet en tenåringsgutt som var på hyttetur i området sammen med familien og en god venn. Sekundene og tikket på ingen måte i hans favør.

Da tok hans 13 år gamle bestekompis raskt affære.

Det spørs om ikke vennskapet blir enda sterkere etter kveldens dramatikk. For Theo Aleksander Buli Nergård (13) kan nok krone seg med tittelen «dagens helt» med god samvittighet, etter å ha reddet livet til kompisen sin.

- Hold ut!

- Det går bedre med meg nå. Men jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg ropte på ham, men fikk ikke noe svar. Ikke kunne jeg se ham, så til slutt ropte jeg at han måtte holde ut. Så løp jeg etter hjelp, forteller Nergård til Dagbladet bare få timer etter den dramatiske hendelsen.

Han fikk raskt tak i Alf Kirkesæther, far til gutten som ble tatt i snøskredet. Sammen løp de tilbake med spader og satte i gang arbeidet med å grave ut tenåringsgutten.

- Jeg var med på å grave ham ut også. Jeg er bare utrolig glad for at det gikk så bra, sier Nergård.

Det var iFinnmark som først omtalte tenåringenes historie.

STORT: Store snømasser raste ut under skredet. Foto: Ivar Sørnes
STORT: Store snømasser raste ut under skredet. Foto: Ivar Sørnes Vis mer

Sto om minutter

Kirkesæther kan knapt få rost 13-åringens innsats nok etter at fredagskvelden ble alt annet enn som planlagt.

- Det er svært dramatisk og små marginer. Man vet av erfaring at man har omkring 15 minutter på seg til å redde liv i snøskred. Her gikk det omkring ti, sier Kirkesæther.

Da han først kom fram til skredet, så han ikke sønnen eller noen tegn til hvor han kunne ligge. Da han begynte å rope, hørte han etter kort tid sønnens gråt. Så kastet han seg på gravingen.

- Jeg gikk etter lyden. Etter litt graving tid så jeg lyset fra hodelykta hans. Det gikk heldigvis raskt å få ham ut, siden han lå under en halvmeter snø, sier faren og legger til:

- Theo var så utrolig flink. Han ringte oss mens han løp etter hjelp, og holdt hodet kaldt. Og det etter å ha vært bare meter unna å bli tatt av skredet selv. Det var en fantastisk innsats, sier Kirkesæther, som ber alle som skal ut på tur på ski eller scooter i Finnmark i helga om å være forsiktige, da det er stor skredfare i hele fylket.

EKSTREMT: Frikjøreren Parkin Costain med ekstremt stunt i ny skifilm. Vis mer

Roser nødetatene

Tenåringen som ble tatt av skredet er ifølge faren på sykehus fredag kveld. Han har det etter forholdene bra, men ligger til observasjon og har litt smerter i hodet.

- Jeg må også rose nødetatene som tok seg tid til en god debrif med Theo. Det var virkelig godt å se at han ble så tatt vare på og fulgt opp etterpå, så all honnør til dem både for redningsaksjonen og håndteringa etterpå, sier Kirksæther.

SKRED: Dette bør du gjøre for å unngå snøskred i fjellet. Foto: Politiet / NTB / Heiko Junge Vis mer

Advarer folk på tur

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesenet deltok alle i redningsaksjonen. Da Dagbladet var i kontakt med politiet i forbindelse med skredet, advarte også operasjonsleder Tarjei Leinan Mathiesen om skredfaren i fylket.

Han roset samtidig Theos innsats for å redde kameraten sin.

- Det var en meget kritisk situasjon. Her snakker vi om bare minutter unna at det endte langt verre. Vi priser oss lykkelig for at det gikk bra, sa Mathiesen.

Politiet ber folk om ikke å bevege seg i snørike områder hvor det har vært mye vind. Vinden kan flytte på snøen og gjøre at underlaget ikke tåler belastningen og utløse skred.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer