Theo (2) bitt av huggorm tre ganger

Skulle bare klappe ormen.

UHELDIG: Lille Theo måtte på sykehus og få motgift etter å ha blitt bitt av en hissig huggorm. Her sammen med mamma Annakarin Johansson. Foto: Cohnny Skoglund
UHELDIG: Lille Theo måtte på sykehus og få motgift etter å ha blitt bitt av en hissig huggorm. Her sammen med mamma Annakarin Johansson. Foto: Cohnny SkoglundVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Huggormen angrep svenske Theo (2) og bet ham i armer og ben da Theo bøyde seg ned for å klappe den.

- Jeg hørte et hyl, sier mamma Annakarin Johansson (36) til den svenske avisen Expressen.

- Klappe ormen, aj, aj

Theo skulle gå de 50 meterne til mormors hus i Röstbo, utenfor Kilafors i Sverige, da han ble bitt av en huggorm tre ganger.

Toåringen gikk direkte hjem til mamma og sa:

- Ormen, ormen, klappe ormen, aj, aj.

Hendelsen skjedde for en drøy uke siden.

Flere blir bitt
Tall fra Helsedirektoratet viser at det er en kraftig økning av antall mennesker som melder at de er blitt bitt av huggorm til Gifttelefonen i Norge hvert år.

I 2005 fikk Gifttelefonen 87 henvendelser, mens i 2008 kom det hele 175 henvendelser. Så langt i år har 97 mennesker ringt Gifttelefonen for assistanse etter huggormbitt.

Dermed kan 2009 bli et toppår.

BANDASJERT: Theo slapper av på mammas fang etter å ha blitt behandlet for bittskader på Gävle sykehus i Sverige. Foto: Cohnny Skoglund
BANDASJERT: Theo slapper av på mammas fang etter å ha blitt behandlet for bittskader på Gävle sykehus i Sverige. Foto: Cohnny Skoglund Vis mer

Mørketall
Preben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, blir hele 200 mennesker bitt av huggorm i Norge hvert år.

- Jeg det er mørketall i forhold til Helsedirektoratets beregninger, for alle som blir bitt ringer ikke Gifttelefonen, sier Ottesen.

Han baserer sitt bittanslag svensk undersøkelse som viser at 300 svensker blir blitt hvert år.

- Jeg har overført disse tallene til norske forhold, forklarer Ottesen.

Ifølge farmasøyt Stein Erik Knapstad blir flest mennesker bitt i juli og august hvert år.

Fikk motgift

På sykehuset fikk lille Theo motgift etter ormebittene, - hele to doser måtte til.

Mamma Annakarin så to bitemerker på Theos venstre ben. I ambulansen til vei til sykehuset oppdaget de at han også var blitt bitt i venstre hånd.

- Hans venstre hånd og venstre ben hadde svulmet opp slik at de ble dobbelt så stor, sier Annakarin.

OPPHOVNET: Theo ble bitt både i hånden og i foten av hoggormen da han skulle klappe den. Hans mor forteller at den lille hånden er dobbelt av det den pleier. Foto: Cohnny Skoglund
OPPHOVNET: Theo ble bitt både i hånden og i foten av hoggormen da han skulle klappe den. Hans mor forteller at den lille hånden er dobbelt av det den pleier. Foto: Cohnny Skoglund Vis mer

På Gävle sykehus konstaterte legene at Theo hadde fått i seg så mye gift at det ikke var nok med drypp. Han måtte få motgift i form av serum, ifølge Annakarin.

Hvert år blir 300 personer bitt av huggorm i Sverige, og rundt 30 trenger intensiv behandling.

Kan bli dramatisk

Et huggormbitt ser som oftest ut som to punktformige prikker med 3-9 millimeters avstand. Symptomer etter huggormbitt kommer vanligvis raskt (ofte innen 1 time), ifølge Helsedirektoratets nettsider.

De vanligste symptomene er smerte, hevelse og blålig misfarging rundt bittstedet. Men du kan også få hevelser i hele kroppen, oppkast, svimmelhet og bevisstløshet.

Barn er spesielt følsomme for huggormgift, ifølge Helsedirektoratet.

Dette må du gjøre
Hvis du blir bitt av huggorm, bør du holde deg mest mulig i ro. Ikke klem, skjær eller sug i bittet, melder direktoratet. Hvis mulig skal den bitte kroppsdelen holdes høyt.

Alle barn under 12 år må straks fraktes til sykehus etter bitt. Det må også voksne med symptomer utover milde reaksjoner rundt bittstedet.

Er du gravid, eller blir du bitt i hodet, hals, bryst, mage eller rygg, skal du straks til sykehus selv om du ikke har alvorlige symptomer.