<strong>GODT KJENT I NO10 DOWNING STREET:</strong> Storbritannias innenriksminister Theresa May på vei fra et regjeringsmøte tirsdag. Seinere på dagen tok hun en knusende seier i den første avstemningen om å overta etter David Cameron. Foto: WILL OLIVER, EPA/NTB Scanpix.
GODT KJENT I NO10 DOWNING STREET: Storbritannias innenriksminister Theresa May på vei fra et regjeringsmøte tirsdag. Seinere på dagen tok hun en knusende seier i den første avstemningen om å overta etter David Cameron. Foto: WILL OLIVER, EPA/NTB Scanpix. Vis mer

- Theresa er en fordømt vanskelig kvinne

Tory-veteraner forsnakket seg etter tv-intervju. Men mikrofonene fanget opp kommentarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innenriksminister Theresa May (59) framstår som en enda klarere favoritt til å overta som leder i Storbritannias konservative parti fra brexit-havarererte David Cameron etter den første avstemningen tirsdag blant partiets parlamentarikere.

Med 165 stemmer fikk May nesten like stor oppslutning som de fire andre lederkandidatene til sammen.

Andrea er en klar nummer to med 66 stemmer etter den første runden.

Michael Gove, som lanserte sitt kandidatur på bekostning av Boris Johnsen, fikk tredje mest tillit med 48 stemmer - foran Stephen Crabb med støtte fra 34 av toryene i parlamentet.

Fakta om de tre gjenværende Tory-kandidatene

*Theresa May, født i 1956. Innenriksminister i Storbritannia siden 2010. Støttet fortsatt britisk EU-medlemskap, men deltok lite i valgkampen fram mot folkeavstemningen. Vant en suveren seier i den første avstemningen torsdag.

*Andrea Leadsom, født 1963. Energiminister siden 2015. Har sagt at hun vil melde Storbritannia ut av EU så raskt som mulig.

*Michael Gove, født i 1967. Utdanningsminister 2010-2014, justisminister siden 2015. Kjempet med Boris Johnson for britisk EU-utmelding, og det var ventet at han ville støtte Johnsons kandidatur til partilederposten. I stedet lanserte Gove seg som kandidat, mens Johnson lot være.

(NTB).

Femtekandidaten, og den første som er ute av kampen, er Liam Fox med bare 16 stemmer, ifølge BBC.

- Hun er den eneste

Parlamentarikere skulle egentlig stemme bort to kandidater til før partimedlemmene gjør det endelige valget om Camerons etterkommer 9. september.

Kort tid etter ble det klart at Stephen Crabb, som kom nest sist, trakk seg fra lederkampen.

Dermed er det bare tre igjen.

Til BBC fastslår Crabb at det konservative partiet er dypt splittet slik også Storbritannia er et dypt splittet land.

Han mener Theresa May er den eneste som kan samle både partiet og Storbritannia og gir henne derfor sin «helhjertede støtte».

- Fordømt vanskelig

Favorittstempelet er heller ikke blitt mindre etter at to partiveteraner uttalte seg om Mays kompetanse i en samtale som ble tatt opp i Sky News' TV-studio, men som egentlig ikke var ment for offentligheten.

- Theresa er en fordømt vanskelig kvinne, men du og jeg jobbet med Margaret Thatcher, sier Ken Clarke og ler idet han diskuterer ledervalget med Malcolm Rifkind.

Clarke (76) er tidligere finansminister og innenriksminister, mens Rifkind (70) er tidligere forsvarsminister.

- Jeg kommer godt overens med henne, og hun er god, sier Clarke videre, hvorpå Rifkind sier at han er «imponert» over 59 år gamle May, ifølge NTB.

Samtalen ble tatt opp rett etter at de to hadde blitt intervjuet av TV-kanalen og mens de fortsatt hadde mikrofonene på seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer