SAMLET PARTIET: Statsminister Theresa May hylles etter sin timelange landsmøtetale i Manchester i dag, der hun fikk store halsproblemer underveis. Foto: Joel Goodman /LNP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
SAMLET PARTIET: Statsminister Theresa May hylles etter sin timelange landsmøtetale i Manchester i dag, der hun fikk store halsproblemer underveis. Foto: Joel Goodman /LNP/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

THERESA MAY

Theresa May sitter trygt

Tory-delegater mener statsministeren samlet partiet med å levere sitt livs beste politiske tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER (Dagbladet): Theresa May overtok som statsminister 13. juli 2016, men mistet politisk kraft etter den katastrofale beslutningen om nyvalg i juni, der Tory tapte flertallet i Parlamentet og ble avhengig av stemmene til det nordirske Democratic Unionist Party. Derfor var statsministerens landsmøtetale karakterisert som den viktigste i hennes liv.

Minnet om Maggie

Reaksjonen fra de 2000 delegatene som fulgte Theresa Mays opptreden på nært hold i kongressalen var entydig. Det politiske budskapet ble mottatt med stående ovasjoner.

- Theresa May leverte sitt livs tale. Ingen tvil om det. Hun var strålende i dag. Alt tyder på at Theresa May styrket posisjonen sin og fortsetter som statsminister i hvert fall et par år, sier Dr. Michael Handley, Tory-delegat fra Oxford, til Dagbladet.

FORNØYDE: Tim Patmore (t.v.) og Michael Handley, Tory-delegater fra Oxford mener Theresa May leverte en strålende landsmøtetale. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FORNØYDE: Tim Patmore (t.v.) og Michael Handley, Tory-delegater fra Oxford mener Theresa May leverte en strålende landsmøtetale. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Han mener partiets øvrige lederkandidater ikke er samlende nok.

- Theresa May er i dag den eneste som favner oss alle. Hun viste tyngde og minnet litt om Margaret Thatcher, sier Handley.

Tim Patmore, som også representerer De Konservative i Oxford er enig.

- Jeg har aldri hørt Theresa May bedre. Jeg tror hun sitter trygt som statsminister til brexit-prosessen er ferdig, sier Patmore.

Etterfølgeren

Britiske medier har brukt mye plass på å utpeke Theresa Mays mulige etterfølger etter at hun ble sterkt svekket av nyvalget 8. juni.

Hyppigst nevnt er Tory-stjerner som utenriksminister Boris Johnson (53), forsvarsminister Philip Hammond (61), brexit-minister David Davies (68), handelsminister Liam Fox (56), innenriksminister Amber Rudd (54), leder for de konservative i Skottland Ruth Davidson (38), parlamentsmedlem Jacob Rees-Mogg (48) og bistandsminister Priti Patel (35).

- Jeg går ingen steder, jeg blir, har Theresa May svart gjentatte ganger på spørsmål om når hun har tenkt å gå av som statsminister.

Burde sparkes

Statsministeren fylte 61 år da landsmøtet ble åpnet søndag. Siden da har mediene fokusert på indre uenighet i regjeringen om brexit-strategien, med krav om at utenriksminister Boris Johnson burde sparkes for å ha vært illojal.

I går brukte Johnson store deler av sin tale til å støtte Theresa May. Det ble tolket som et signal om at han ikke har tenkt å utfordre statsministerens lederskap med det første.

Løs kanon

Senere på kvelden i går under en seanse for en engere forsamling opptrådte Boris Johnson på nytt som regjeringens løse kanon da han i fleipende ordelag uttalte at den libyske byen Sirte kunne bli det nye Dubai; «alt de trenger å gjøre er å fjerne de døde kroppene».

Heidi Allen, Tory-medlem i Parlamentet, rykket ut og forlangte at Johnson burde bli sparket som utenriksminister. Hennes partikollega Sarah Wollaston mente Johnson burde be om unnskylding og vurdere stillingen sin. Theresa May har ikke kommentert utenriksministerens uttalelser.

Tory-delegater tror Johnsons sleivspark kan svekke hans posisjon som en samlende kandidat til å overta den dagen May gir seg.

Omfavnet May

Underveis i sin drøyt timelange tale måtte Theresa May flere ganger stoppe opp for å drikke vann på grunn av halsproblemer.

- Jeg synes responsen fra delegatene var fantastisk. Vi reiste oss opp og klappet lenge, sånn at Theresa skulle få mulighet til å hente seg inn. Landsmøtet viste varme og omfavnet henne på nydelig vis. Det opplevdes som om vi var en familie som brydde oss om hverandre, sier Melanie Connor, Tory-delegat fra Tatton.

SAMLET: Tory-delegatene Kathy Lyons (t.v.) og Melanie Connor fra Tatton og Ruth Smith (t.h) fra Exeter mener Theresa May lyktes med å samle partiet med sin landsmøtetale. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SAMLET: Tory-delegatene Kathy Lyons (t.v.) og Melanie Connor fra Tatton og Ruth Smith (t.h) fra Exeter mener Theresa May lyktes med å samle partiet med sin landsmøtetale. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

«Global Britain»

Den britiske statsministeren understreket i talen at ingen trenger å være i tvil om Storbritannias internasjonale rolle. May lanserte slagordet «Global Britain» som motvekt til nasjonalisme og proteksjonisme.

Det gjorde inntrykk da Theresa May fortalte at hun og ektemannen ikke hadde vært velsignet med å få barn.

- Noen ting er ikke ment å bli. Men jeg skal bruke mitt privilegium som statsminister til å gjøre livet bedre for barnefamiliene gjennom programmet «Help to buy your own home», sa Theresa May.

Sosial utjevning

- Jeg likte at hun fokuserte på at sosial utjevning er god konservativ politikk. Theresa May leverte. Hun konsentrerte seg om de viktige problemene i landet vårt, ikke bare brexit, sier Ruth Smith, delegat fra Exeter.

Kathy Lions, delegat fra Tatton, sa til Dagbladet i går at hun på sikt ønsker seg Boris Johnson som konservativ frontfigur. Etter Mays tale understreker hun at Johnsons tid ikke er inne.

- Boris Johnson er foreløpig ikke samlende nok. Han er en entertainer, som vitser og slår til alle sider. Vi trenger nå en resolutt statsminister til å lede oss gjennom en vanskelig periode, sier Kathy Lions.

Og legger til:

- De neste to årene blir tøffe for Storbritannia, men Theresa May er den mest kapable til å gjøre det. Theresa May har et bredere politisk budskap. Jeg synes at hun sto fram som en leder i dag og at hun har gjenvunnet styrken sin.