BREXIT: Theresa May møtte pressen for å snakke om Brexit-avtalen. Video: AP Vis mer

Brexit-bråket i Storbritannia:

Theresa May: Vil fortsette å kjempe for Brexit-avtalen

- Lederskap handler om å treffe riktige avgjørelser og ikke nødvendigvis de enkle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Britenes statsminister Theresa May møtte pressen i Downing Street 10. i kveld.

I møtet med pressen var hun klar på at hun ville kjempe for å få utkastet til Brexit-avtalen gjennom.

- Det er et tungt ansvar. Det berører økonomien og hver eneste arbeidsplass, sa May.

Det var en kampklar statsminister som møtte pressen.

- Jeg vil få gjennom den beste avtalen for Storbritannia, understreket May.

- Vi vil ha full kontroll over våre grenser og full kontroll over våre penger slik at vi kan bestemme selv. Dette er en Brexit-avtale som leverer på prioriteringene til det britiske folk. Denne avtalen leverer det innbyggerne stemte for. Vi skylder innbyggerne å levere gode skoler, arbeidsplasser og god økonomi, uttalte May.

Storm

Det har mildt sagt stormet rundt May etter at et utkast til Brexit-avtale ble offentliggjort i går kveld.

I dag tidlig kom den overraskende nyheten om at Dominic Raab, som har vært statsråden for britisk uttreden fra EU, hadde trukket seg i protest mot utkastet.

Til sammen fem medlemmer i regjeringsapparatet har trukket seg. Det er også blitt levert inn mistillitsbrev fra flere politikere.

May beklaget avgangene i kveld.

- De må gjøre det de mener er rett. Jeg takker dem for deres innsats, sa May.

Lar seg ikke rikke

En rekke medlemmer av den såkalte 1922-komiteen - «menige» konservative parlamentsmedlemmer (backbenchere) i parlamentet - har levert inn mistillitsforslag på May. Når 15 prosent av komitémedlemmene har foreslått mistillit, kommer et samlet forslag fra backbencherne; i 2003 fikk de avsatt Iain Duncan Smith på denne måten.

På spørsmål om mistillitsbrevene svarte May:

- Lederskap handler om å treffe riktige avgjørelser og ikke nødvendigvis de enkle. Det handler om å beskytte folks arbeidsplasser og sørge for økonomisk sikkerhet. Jeg skal få dette gjennom, sa statsministeren.

Sky News meldte tidligere i kveld at Michael Gove er blitt tilbudt jobben som ny Brexit-minister. Han vil, hvis han takker ja, erstatte Brexit- minister Dominic Raab.

HÅNLATTER: Statsminister Theresa May ble møtt med hånlatter da hun nettopp talte til parlamentet om forslaget til brexit-avtale. Video: AP Vis mer

Også BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg meldte på Twitter at hun via kilder har fått opplyst at Gove har fått tilbudet om å overta som brexitminister.

May svarte unnvikende på spørsmål om Gove hadde blitt tilbudt stillingen.

- Jeg har ikke utnevnt noen ny minister ennå, svarte statsministeren.

May understreket også at det ikke var noe alternativ for Storbritannia å forbli i EU.

- Det ble stilt spørsmål om dette i parlamentet i dag. Det britiske folk har stemt for å forlate EU. Det er vår plikt å levere på den avtalen.

Møtt med hånlatter

STORBRITANNIA: Jacob Rees-Mogg sier at han ikke hat tiltro til den nåværende lederen, statsminister Theresa May, og at Brexit-avtalen «simpelthen ikke fungerer». Video: AP Vis mer

Da May talte til Parlamentet i dag om forslag til ny Brexit-avtale ble hun møtt med hånlatter fra opposisjonen.

Statsministeren sier at utkastet som det ble enighet om i går, ikke er den endelige avtalen, men at det var nødvendig å offentliggjøre for å sikre en jevn og riktig måte.

Hun sier videre at utkastet til avtale er bedre enn avtalen Norge har med EU (EØS).

- Uærlig valg

Også Labour-leder Corbyn har bedt Theresa May om å trekke utkastet til brexit-avtale.

- Parlamentet kan ikke, og vil ikke, akseptere et uærlig valg mellom denne avtalen og ingen avtale, sa Corbyn i Parlamentet torsdag, der May møtte for å forsvare utkastet hennes regjering har forhandlet fram med EU.

Hvis hun ikke gjør det, vil Parlamentet stemme utkastet ned, ifølge Corbyn.Han understreket at hans parti ikke vil støtte utkastet som er lagt fram

May kan bli nødt til å få støtte fra enkelte overløpere fra Labour, etter at flere titalls parlamentsmedlemmer fra hennes eget parti har signalisert at de vil stemme mot utkastet som er forhandlet fram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer