Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valg i Storbritannia

Theresa Mays innerste sirkel i oppløsning. Stabssjefene sier opp

Stabssjef Nick Timothy og medsstabssjef Fiona Hill sier opp. 

SVAKT VALG: For statsminister Theresa May- F
SVAKT VALG: For statsminister Theresa May- F Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av statsminister Theresa Mays fremste rådgivere under valgkampen, går av.

Nick Timothy, Mays fremste valgstrateg, varslet lørdag sin avgang etter at De konservative ikke lyktes med å sikre seg rent flertall i Underhuset i torsdagens valg.

Han begrunner avgangen med at han tar ansvar for det dårlige valgresultatet. Også Fiona Hill, som i likhet med Timothy har vært en av Mays fremste rådgivere, går av.

Valgresultatet, der De konservative ender med 318 seter i parlamentet, mot de 330 setene de hadde før valget, ses på som en skandale for partiet og leder Theresa May.

Krevde rådgivere sparket

Flere høytstående medlemmer i det konservative partiet legger skylda for valgnederlaget på de to strategene, og framsatte ultimatum at deres støtte var avhengig av Timothys og Hills avgang.

- Vi klarte ikke å kommunisere Theresas positive plan for framtida, erkjenner Nick Timothy i en pressemelding.

- Det har vært en ære å tjene regjeringen og en nytelse å jobbe med en så god statsminister. Jeg er ikke i tvil om at Theresa May fortsatt bil jobbe hardt som statsminister på en god måte, skriver Fiona Hill.

Flere konservative politikere har stått åpent fram med krass kritikk av May og hennes beslutning om å utlyse nyvalg flere år før tiden i et forsøk på å få et sterkere mandat under brexit-forhandlingene med EU.

- Det er et forbløffende selvmål. Vi har ikke skutt oss selv i beinet, vi har skutt oss selv i hodet, sier den konservative parlamentarikeren Nigel Evans ifølge NTB.

Nederlag: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. Video: Lars Eivind Bones / Trym Mogen Vis mer

Beholder ministre

Nyvalget May skrev ut i april endte som en katastrofe. Fra en trygg ledelse på 20 prosentpoeng og alle utsikter for et økt flertall, havnet i stedet Jeremy Corbyns Labour omkring tre prosentpoeng bak De konservative.

De konservative mistet også flertallet, men May gikk i går til dronning Elizabeth for å be om tillatelse til å danne en ny regjering. Partiet er nå avhengig av støtte fra de ti representantene til Det demokratiske unionistpartiet fra Nord-Irland for å danne regjering.

Ifølge Sky News vil May beholde de fleste sentrale regjeringsmedlemmene, blant annet i utenriksminister Boris Johnson, Brexit-minister David Davis og innenriksminister Amber Rudd. Flere eksperter så for seg store omveltninger i en konservativ regjering, men May er blitt tvunget til å fortsette med det samme laget rundt seg grunnet det dårlige valgresultatet.

BRITENES UTGANG: Den 23. juni 2016 stemte britene over hvorvidt de skulle være en del av EU eller ei. Morgenen etter våknet de til et resultat som overrasket en hel verden. Siden har den politiske situasjonen i Storbritannia tilspisset seg mens De konservative, med Theresa May i spissen, jobber for å trekke landet ut av unionen. Video: AP, CNN, NTB... Vis mer

Saken oppdateres

Hele Norges coronakart